Τα ελεύθερα ποδήλατα στις πόλεις είναι ένδειξη ασφαλών δρόμων

Newsroom
Newsroom

Μερικά θέματα περί αστικής κυκλοφορίας

Αγαπητοί αναγνώστες του Cretalive,

αυτές τις μέρες διαβάζουμε οι ποδηλάτες του Ηρακλείου ενδελεχώς τις δημοσιεύσεις πολιτών, επώνυμες και ανώνυμες, περί καταλληλότητας ή μη των δρόμων του Ηρακλείου για ποδηλασία και για παραλίγο ατυχήματα στους δρόμους του Ηρακλείου με ποδηλάτες.

Δυστυχώς για τους οπαδούς του καυσαερίου και της κυκλοφορίας σε υψηλές ταχύτητες, θα ήθελα να παραθέσω μερικά θέματα περί αστικής κυκλοφορίας:

Αρχικά να αναφέρω ότι τα αυτοκίνητα είναι η μεγαλύτερη αιτία ρύπανσης στις πόλεις, με αέρια τοξικά σωματίδια, πτητικές τοξικές ουσίες και αέρια του θερμοκηπίου σε μεγάλα ποσοστά. Αυτά όχι μόνο κάνουν τοξικό τον αέρα που αναπνέουμε στην πόλη του Ηρακλείου, αλλά οφείλονται για αυξημένα κρούσματα άσθματος, αναπνευστικών παθήσεων και αλλεργιών σε παιδιά και ενήλικες.

Έπειτα, να τονίσω ότι οι δρόμοι του Ηρακλείου είναι ακατάλληλοι για κυκλοφορία γενικότερα, και όχι μόνο για ποδηλάτες, πεζούς και λεωφορεία. Διπλοπαρκαρίσματα, κυκλικά που δεν τηρείται η προτεραιότητα, πλακόστρωτοι δρόμοι που τρώνε τα λάστιχα, έλλειψη καλής σηματοδότησης, στραβά ή και ανύπαρκτα πεζοδρόμια, κακές στροφές και παρκαρίσματα σε ράμπες, είναι μερικά από τα δύστροπα που έχει να αντιμετωπίσει το μέσο άτομο πεζό ή οδηγώντας στους δρόμους του Ηρακλείου.

Τέλος, ας αναλογιστούμε ότι η ζωή και οι καθημερινοί ρυθμοί όλων μας θα ήταν πολύ πιο εύκολοι και λειτουργικοί εάν η συγκοινωνία ήταν εξυπηρετική για όλες τις γειτονιές και στην ώρα της. Προς όσους δεν το έχουν αντιληφθεί, την κίνηση στην κυκλοφορία και κατ’ επέκταση τον κυκλοφοριακό θόρυβο, τους ρύπους και την βιασύνη/αργοπορία στους δρόμους τα προκαλούν οι μεγάλοι αριθμοί οχημάτων Ι.Χ., και όχι οι ποδηλάτες και ποδηλάτισσες, οι πεζοί και πεζές ή τα αστικά λεωφορεία.

Έχουμε βαρεθεί ως ποδηλάτες, ως επιβάτες λεωφορείων αλλά και ως πεζοί να μας ρίχνουν το μπαλάκι της ευθύνης στους δρόμους, της αργοπορίας και της ακαταλληλότητας, ενώ ποδηλατούμε στα δεξιά του δρόμου και κάτω των 25 χλμ την ώρα ακριβώς όπως ορίζει ο νόμος, στριμωχνόμαστε στα λεωφορεία για την καθημερινή μεταφορά μας και αγανακτούμε κάθε φορά που περπατάμε από διάβαση και μας αγνοούν οι οδηγοί ΙΧ. Έχουμε βαρεθεί να μετράμε αυτοκίνητα χιλίων και βάλε κυβικών που περνάνε από τους δρόμους της πόλης μας, με μοναδικό επιβάτη μέσα ένα οδηγό! Πόσα κυβικά άραγε, πόση ενέργεια και χώρο στους δρόμους της πόλης μας χρειάζεται κάθε συμπολίτης για να κινηθεί από το σπίτι στην δουλειά ή στα ψώνια του? Πόσοι συμπολίτες μας χωρίς σωματικές δυσκολίες ενώ είναι ικανοί να κινηθούν ως πεζοί ή με ΜΜΜ επιλέγουν την ατομική τους μετακίνηση με ένα τετράτροχο έκαστος ακόμα και για μικρές καθημερινές διαδρομές, αντί να προτιμήσουν μια χαμηλής ενέργειας, ρύπανσης και όχλησης μεταφορά όπως τα ΜΜΜ ή τα ποδήλατα?

Ας μην γινόμαστε γραφικοί και ας αναγνωρίσουμε ότι τα λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους είναι ένδειξη μιας λειτουργικής πόλης και αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο με ένα καλό δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς! Μπορεί να είναι δύσκολο και χρονοβόρο να την “ξαναχτίσουμε” την πόλη μας με καταλληλότερο οδικό δίκτυο, με δρόμους που θα έχουν καλές σημάνσεις, καλά πεζοδρόμια, και με πληθώρα δημόσιων χώρων στάθμευσης εκτός κέντρου για αρκετά ΙΧ. Ωστόσο το εύκολο βήμα είναι ξεκάθαρα η άμεση ενίσχυση των ΜΜΜ. Φανταστείτε δε να ήταν 24ωρα και ηλεκτροκίνητα τα αστικά λεωφορεία, ή να είχαμε ακόμα τραμ ή τρόλλεϊ στην πόλη όπως στην δεκαετία του ‘30 αλλά βελτιωμένο. Πόσο θα μειωνόταν το καυσαέριο και η κίνηση από τα αμάξια, και πόσο πιο βιώσιμη θα ήταν η κυκλοφορία και η μετακίνηση στην πόλη και το νομό μας?

Ας αναλάβει η πολιτεία το καθήκον της προς την μείωση των ΙΧ με την εγκαθίδρυση ενός καλύτερου δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς, και ας πάψουμε σαν πολίτες να ρίχνουμε το δάχτυλο προς όσους συνανθρώπους πασχίζουν (από επιλογή ή όχι) να κινηθούν πιο οικολογικά και οικονομικά με ΜΜΜ, πεζοί ή με ποδήλατα. Η καλή οδική συμπεριφορά περνάει από το χέρι μας και όσο ενισχύουμε τα ΜΜΜ και εναλλακτικά μέσα μεταφοράς τόσο θα ομορφαίνουμε την πόλη μας.

Με εκτίμηση και κατανόηση προς κάθε ταλαιπωρημένο συμπολίτη,

μια ποδηλάτισσα ...στο Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ