"1821. Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση": Η έκθεση έγινε βιβλίο

Με μία υβριδική έκδοση, έντυπη εκδοχή της περιοδικής Έκθεσης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης 1821. Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, αποχαιρετά το επετειακό 2021 η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών. 

Η Έκθεση, στην υπαίθρια εκδοχή της, ταξίδεψε στις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων της Κρήτης, Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο του 2021, όπου εγκαταστάθηκε σε κεντρικά σημεία, ενσωματωμένη σαν πέρασμα μέσα στο αστικό περιβάλλον, επισκέψιμη όλο το εικοσιτετράωρο, χωρίς αντίτιμο. Στη «συμπαγή» εκδοχή της για εσωτερικούς χώρους, παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, με κύριο στόχο τη (δωρεάν) εκπαιδευτική ξενάγηση μαθητών, δράση που ολοκληρώνεται στις 17/12/2021. Εντωμεταξύ, η ίδια εκδοχή της Έκθεσης εγκαθίσταται στο Γυμνάσιο-Λύκειο της Πόμπιας, στον Δήμο Φαιστού, όπου θα είναι επισκέψιμη από τις 19/12/2021. 

Το βιβλίο, ως διαρκές αποτέλεσμα της Έκθεσης, επισφραγίζει το αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάσταση που πραγματοποίησε η Ε.Κ.Ι.Μ./Ι.Μ.Κ. υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, τη χορηγία της εταιρείας Πλαστικά Κρήτης Α.Ε. και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και των Ιδρυμάτων Α. και Μ. Καλοκαιρινού. 

Διατηρώντας το σύνολο των κειμένων και του εικονογραφικού υλικού και τη διάρθρωσή τους σε θεματικές ενότητες, το βιβλίο αποδίδει πιστά την Έκθεση, με πλήρη τα δίγλωσσα (ελληνικά, αγγλικά) κείμενα, την εικονογράφηση και την ψηφιακή της διάσταση με τη χρήση QR codes για την παροχή πρόσθετης πληροφορίας. Επιπλέον, αναδεικνύοντας πτυχές της τοπικής Ιστορίας σε συνάρτηση με την εθνική, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια Ιστορία, η νέα έκδοση αποτελεί εργαλείο για τη σχολική κοινότητα, σύμφωνα με την πάγια εκπαιδευτική πολιτική της Ε.Κ.Ι.Μ. Για τον σκοπό αυτό η Εταιρία σχεδιάζει την αποστολή του τόμου (δωρεάν) σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη.

Τα κείμενα του βιβλίου υπογράφουν τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, η οποία περιλαμβάνει τους νέους ιστορικούς Δημήτρη Κυπριωτάκη, Μαρία Καλογεράκη, Ανδρέα Καλοκαιρινό και Ειρήνη Φουκαράκη, υπό τον συντονισμό του προέδρου της Ε.Κ.Ι.Μ. καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινού και του επιμελητή των Ιστορικών Συλλογών του Ι.Μ.Κ. Αγησίλαου Καλουτσάκη. Τον γραφιστικό σχεδιασμό επιμελήθηκε η Αριάδνη Καλοκύρη (PencilCase) και την εκτύπωση-βιβλιοδεσία η Τυποκρέτα. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Κρήτης, σταθερού συμπαραστάτη των δράσεων της Ε.Κ.Ι.Μ.

 

Ο νέος τόμος της Ε.Κ.Ι.Μ./Ι.Μ.Κ. 1821. Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ είναι διαθέσιμος στο Πωλητήριο και το e-shop του Ι.Μ.Κ.

Τιμή: 10 €

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ