Άκουσε με Μαρία μου… Στα Παραμύθια της Παρασκευής!

Ελένη Μπετεινάκη
Ελένη Μπετεινάκη
Άκουσε με Μαρία μου… Στα Παραμύθια της Παρασκευής!

Κάθε, όποια, έκδοση κι αν βγει που έχει γραφτεί από την Αντιγόνη Μεταξά, την αγαπημένη Θεία Λένα μιας ολόκληρης γενιάς που μεγάλωσε με τη φωνή και με τα παραμύθια της, πάντα θα αποτελεί ένα σπουδαίο εκδοτικό γεγονός.

Της Ελένης Μπετεινάκη

Με αφορμή την σημερινή μέρα που συμπληρώνονται 49μχρονια από τον θάνατο της Αντιγόνης Μεταξά, την αγαπημένη «Θεία Λένα» των παιδικών μας χρόνων, «Τα παραμύθια του Σαββάτου», εκτάκτως, θυμούνται και παρουσιάζουν μια έκδοση αφιερωμένη σ αυτήν την υπέροχη γυναίκα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Άκουσέ με, Μαρία μου, Αντιγόνη Μεταξά ( Θεία Λένα), εικ: Φωτεινή Στεφανίδη, εκδ. Πατάκης

Κάθε, όποια, έκδοση κι αν βγει που έχει γραφτεί από την Αντιγόνη Μεταξά, την αγαπημένη Θεία Λένα μιας ολόκληρης γενιάς που μεγάλωσε με τη φωνή και με τα παραμύθια της, πάντα θα αποτελεί ένα σπουδαίο εκδοτικό γεγονός.

Η Θεία Λένα των παιδικών μας χρόνων. Μια γυναίκα που στην παιδική φαντασία έμοιαζε  σαν ένας γίγαντας, σαν νεράιδα ή μάγισσα ακόμα και σαν  ξωτικό. Ήταν σαν  την  δεύτερη γιαγιά, η παραμυθού των πρωινών μας. Ήταν εκείνη που γνώριζε τα πάντα.  Δεν την είχα δει ποτέ αλλά την φανταζόμουν σαν  ένα αερικό με την πιο γλυκιά φωνή του κόσμου που κρατούσε ένα  μαγικό ραβδί  και ξεκλείδωνε  όλες  τις πόρτες  των κάστρων της φαντασίας και των απάτητων  δρόμων που μας οδηγούσε, κάθε πρωί. Κάθε πρωί εκεί γύρω στις 9.00 παρέα με τις κούκλες, το γάλα μου, το αυγό και την μαγική φωνή που ακουμπούσε την ψυχή μου. Και τώρα πάλι κρατώ στα χέρια μου έναν πολύτιμο θησαυρό. Ένα βιβλίο που εκδίδεται ξανά από την εγγονή της πλέον την Μαρία Ηλιού και που τόσο απλόχερα και μαγικά έχει ζωγραφίσει η Φωτεινή Στεφανίδη. Μια συλλογή παραμυθιών για μικρά παιδιά, από εκείνα τα μαγικά παραμύθια της αγαπημένης Θείας  Λένας που μιλούν για ζώα. Μια σειρά που διαβάζοντας ξανά και ξανά νοιώθω εκείνη την μοναδική νοσταλγία της αθωότητας των δεκαετιών που πέρασαν και χάρισαν σε μας τότε τόση μαγεία και τόση έμπνευση  που θαρρώ χαράχτηκαν βαθιά στην μνήμη και στην καρδιά μας.

1

Η γιαγιά θεία Λένα στα παραμύθια που έλεγε στην εγγονή της και που κατάλαβε, ευτυχώς, πως έπρεπε να τα γνωρίσουν και άλλα παιδιά. Δέκα μικρές ιστορίες για ζώα της αυλής και του δάσους που μαζί τους μαθαίνουν τα παιδιά για την αξία της φιλίας, της προσφοράς, της αγάπης. Των δύσκολων λύσεων, των αποφάσεων, της συντροφικότητας. Τα παθήματα της ανυπακοής, την μελωδία και αξία  από τα κάλαντα και το μοίρασμά τους. Την πονηριά της αλεπούς και την αφέλεια που προκαλεί η …ανάγκη. Την αξία της δουλειάς και όχι της τεμπελιάς. Πως τίποτα δεν χαρίζεται αλλά αποκτιέται με κόπο και διάθεση για μελέτη και πολύ προσπάθεια. Για την γκρίνια που χαλάει τις ώρες , τις μέρες και τις… γιορτές. Για όλους εκείνους που νομίζουν πως τα ξέρουν όλα και συχνά την πατάνε. Για την δύναμη της συγχώρεσης και της συγνώμης. Για την εκτίμηση  και την αποδοχή του  εαυτού μας με τα λίγα ή τα πολλά που μπορεί να καταφέρει.

Μια συλλογή λοιπόν που πάλι θα αγαπήσουν και τα σύγχρονα παιδιά γραμμένη με περισσή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς ανθρώπους που έχουν τόσο πολύ ανάγκη την φαντασία, τις όμορφες ιστορίες και την ταύτιση με άλλους ήρωες.

Άκουσέ με Μαρία μου, έλεγε στην εγγονή της η Αντιγόνη Μεταξά. Ακούστε ή μάλλον διαβάστε κι εσείς και τα παιδιά σας τους μικρούς θησαυρούς της Θείας Λένας …ξανά!

 

Για όλα τα παιδιά μικρά και μεγάλα.

Βρείτε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες για την παρούσα έκδοση : https://www.patakis.gr/bkm/11189 

 

https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/ 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ