Από τη διεθνή μουσική σκηνή και την Ορχήστρα των Χρωμάτων ... καθοδηγητής της Ορχήστρας Νέων!

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Ο Μίλτος Λογιάδης στο #face_stories

Είναι ένας άνθρωπος με περγαμηνές, αλλά χαμηλών τόνων, που αποδεικνύει στην πράξη ότι η Τέχνη ποιεί ήθος. Ο Μίλτος Λογιάδης έχει διαγράψει μια μακρά κι επιτυχημένη πορεία στη διεθνή Μουσική Σκηνή με την "μπαγκέτα" του αλλά και έχοντας την τύχη να βρεθεί δίπλα στη φωτεινή προσωπικότητα του Μάνου Χατζιδάκι, διευθύνοντας την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Πλέον το Ηράκλειο έχει την τύχη να "έχει" το Μίλτο Λογιάδη, ως καθοδηγητή των νέων μουσικών που κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης του δήμου Ηρακλείου.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας Νέων Κρήτης μιλάει στο Cretalive για όσα αποκόμισε από τη συνεργασία με τον σπουδαίο Μάνο Χατζιδάκη, για το σημερινό του ρόλο στην Ορχήστρα Νέων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "πλάθουμε όχι μόνο καλούς μουσικούς αλλά και καλούς χαρακτήρες". Άλλωστε ο ίδιος σημειώνει ότι το σημαντικό στη δουλειά του είναι να επικοινωνεί με τη δουλειά του, και μάλιστα με αλήθεια. "Το επικίνδυνο στη δουλειά μου είναι να την ψωνίσει κανείς και να νομίζει ότι επειδή διευθύνει μια ορχήστρα με μουσικούς, ότι ειναι ανώτερος από εκείνους" - λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά. 

Ο κ.Λογιάδης εκφράζει την ικανοποίησή του για το επίπεδο της Ορχήστρας σήμερα, καταθέτοντας μάλιστα την υπερηφάνεια του, αναλογιζόμενος την εικόνα της πρώτης ακρόασης πριν από 6 χρόνια και τη διαδρομή που έχει διανυθεί ως σήμερα. Όπως χαρακτηριστικά λέει η Ορχήστρα Νέων Κρήτης του δήμου Ηρακλείου απαρτίζεται σήμερα από μουσικούς αντίστοιχου επιπέδου με αυτούς του Πανεπιστημίου της Βιέννης που είναι από τα καλύτερα Πανεπιστήμια Μουσικής στον κόσμο. 

Επόμενος μεγάλος στόχος, που μάλιστα για τον Αρχιμουσικό είναι απολύτως ρεαλιστικός, είναι η δημιουργία της πρώτης επαγγελματικής Συμφωνικής Ορχήστρας Κρήτης, αξιοποιώντας την εξαιρετική "πρώτη ύλη" από το "φυτώριο" της Ορχήστρας Νέων. Για τον Μίλτο Λογιάδη μεγάλη επιτυχία θα αποτελέσει η Συμφωνική Ορχήστρα Κρήτης και για ένα άλλο λόγο ... θα βρει το χώρο της η κλασική μουσική σε ένα τόπο που δεν έχει σε μεγάλο βαθμό την κουλτούρα της κλασικής μουσικής.

Αναφερόμενος στη Μουσική Εκπαίδευση στην Ελλάδα, ο σπουδαίος μουσικός διακρίνει αρκετά και σημαντικά προβλήματα που πηγάζουν κυρίως από το ότι δεν έχει δοθεί στη Μουσική η βαρύτητα που θα έπρεπε, μέσα στο σχολικό πρόγραμμα.

Εκτός από την Ορχήστρα των Χρωμάτων, έχει διευθύνει επίσης τις: Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, Ορχήστρα της Όπερας του Αμβούργου, Ορχήστρα της Βασιλικής Όπερας της Δανίας, Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης, Συμφωνική Ορχήστρα του Μονάχου, Ορχήστρα της Όπερας της Σόφιας, Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας, Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης,  Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής κ.α.

Ηχογράφησε για λογαριασμό του “Αθήνα 2004” το μεγαλύτερο μέρος των μουσικών έργων που παρουσιάστηκαν στις Τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, με τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου και τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και συμμετείχε στις Τελετές διευθύνοντας τον Ολυμπιακό Ύμνο του Σπύρου Σαμάρα.

Είναι καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο μάθημα της Διεύθυνσης Ορχήστρας.

 

Δείτε επίσης:

Θερμό χειροκρότημα στην “Ελληνο-Αυστριακή Μουσική Συνάντηση» του Φεστιβάλ της Περιφέρειας Κρήτης
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ