Αρχαιοκάπηλοι οδήγησαν άθελά τους στην ανακάλυψη θησαυρού της εποχής του Σιδήρου

Αρχαιοκάπηλοι οδήγησαν άθελά τους στην ανακάλυψη θησαυρού της εποχής του Σιδήρου
Newsroom
Newsroom

Το 2017, αυτοί μπήκαν στο μυστικό υπόγειο δωμάτιο, ανοίγοντας μια τρύπα στο πάτωμα του σπιτιού

Οι κάτοικοι του διώροφου σπιτιού στο χωριό Μπασμπούκ της νοτιοανατολικής Τουρκίας δεν είχαν ιδέα ότι τόσα χρόνια ζούσαν πάνω από έναν αρχαιολογικό θησαυρό. Δεν το ήξερε και κανείς άλλος, εκτός από μια σπείρα αρχαιοκάπηλων.

Το 2017, αυτοί μπήκαν στο μυστικό υπόγειο δωμάτιο, ανοίγοντας μια τρύπα στο πάτωμα του σπιτιού. Όταν συνελήφθησαν από τις αρχές, αποκάλυψαν το σημείο και οι αρχαιολόγοι έσπευσαν να το διερευνήσουν.

Όταν κατέβηκαν με τη σειρά τους την πέτρινη σκάλα, βρέθηκαν έκπληκτοι σε ένα υπόγειο χώρο, μήκους περίπου 30 μέτρων, σκαμμένο στον πωρόλιθο, τον οποίο κατάφεραν να σώσουν εγκαίρως από τη διάβρωση του εδάφους.

Στους τοίχους του δωματίου βρέθηκαν σπάνιες τοιχογραφίες και σκαλίσματα από τον 9ο αιώνα π.ΚΕ, την εποχή της νεο-Ασσυριακής Αυτοκρατορίας, η οποία είχε το λίκνο της στη Μεσοποταμία αλλά επεκτάθηκε και έγινε η μεγαλύτερη υπερδύναμη του καιρού της. Μέρος των εδαφών της ήταν και η Ανατολία, στη σημερινή Τουρκία.

«Η Ασσυριακή Τέχνη ήταν ένας από τους βασικούς τρόπους της Αυτοκρατορίας να ασκεί την εξουσία της στη νοτιοανατολική Ανατολία», είπε ο Σελίμ Φερούχ Ανταλί, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας.

 

Λίγα από αυτά τα δείγματα, όμως, έχουν επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας, γι αυτό και η ανακάλυψη είναι μεγάλης αρχαιολογικής αξίας.,

Συνδυασμός πολιτισμών

Οι τοιχογραφίες φανερώνουν περισσότερο μια συγχώνευση των πολιτισμών παρά την κατάκτηση του ενός από τον άλλον. Οι θεότητες που απεικονίζονται αναγράφονται, για παράδειγμα, στην τοπική, αραμαϊκή γλώσσα.

Τα θρησκευτικά θέματα είναι τόσο ασσυριακά όσο και τοπικά, αλλά το καλλιτεχνικό στιλ είναι ασσυριακό.

«Αυτό δείχνει ότι στην πρώιμη φάση του νεο-Ασσυριακού ελέγχου της περιοχής υπήρξε μια αρμονική συμβίωση των Ασσυρίων και των Αραμαίων», εξηγεί ο Ανταλί. Τόσο αρμονική που ακόμη και οι θεοί τους ζούσαν μαζί.

Οι συγκεκριμένες τοιχογραφίες μάς δίνουν ένα εκπληκτικό παράδειγμα για το πώς οι τοπικές παραδόσεις μπορούν να παραμείνουν πολύ ζωντανές και ισχυρές στην άσκηση αυτοκρατορικής εξουσίας μέσω της μνημειακής Τέχνης.

Στις τοιχογραφίες απεικονίζονται 8 θεότητες, η μεγαλύτερη με ύψος 1,1 μέτρου. Οι τοπικές θεότητες εκπροσωπούνται από το θεό της Σελήνης, Σιν, το θεό των καταιγίδων, Χαντάντ και τη θεότητα Αταργκάτις. Οι αρχαιολόγοι αναγνώρισαν επίσης μια Ασσυριακή θεότητα του ήλιου και μερικές ακόμη ξένες προς την περιοχή θεότητες.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ