Το ασχημόπαπο και ο γεροπαράξενος*…στα Παραμύθια της Κυριακής!

Ελένη Μπετεινάκη
Ελένη Μπετεινάκη

 

Της Ελένης Μπετεινάκη

Η στήλη των Παραμυθιών του Σαββάτου γίνεται και πάλι καθημερινή μέχρι το τέλος του 2020  προτείνοντας και παρουσιάζοντας ένα βιβλίο κάθε μέρα!

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα μεγάλο και γκρίζο αυγό. Βρέθηκε μέσα σε μια γλάστρα, σε ένα μπαλκόνι στο διαμέρισμα ενός γέρου που όλοι τον φώναζαν και τον θεωρούσαν γεροπαράξενο. Ωστόσο αυτός ο γέρος έκανε κάτι που του άλλαξε τη ζωή. Τύλιξε το αυγό σε μια μάλλινη κουβέρτα και δίπλα του έβαλε έναν χνουδωτό αρκούδο …να το προσέχει! Κι όταν ο ήλιος το ζέστανε τόσο ώστε να ραγίσει το τσόφλι του, από μέσα βγήκε ένα άσχημο γκρίζο παπί. Ένα παπί που νόμιζε πως ο γεροπαράξενος ήταν …η μαμά του! Κακός μπελάς του ‘γινε το ασχημόπαπο του γεροπαράξενου. Δεν τον άφηνε ούτε στιγμή μοναχό του. Και συνήθισαν σιγά σιγά ο ένας τον άλλον κι αρχίσαν να νοιάζονται και να νιώθουν ευτυχία και οι δυο. Κι ας το κορόιδευαν το παπί οι κεραμιδόγατοι της γειτονιάς σαν το έβγαζε βόλτα ο γεράκος σαν να ΄ταν σκυλί…κατοικίδιο! Κι όλοι μα όλοι είχαν κάτι να πουν για την διαφορετικότητα …της εικόνας τους! Μόνο το καναρίνι του βιβλιοπωλείου είχε αντίθετη και θετική άποψη.

Μια μέρα όμως το ασχημόπαπο μεγάλωσε πολύ ή κάπως έτσι ένοιωσε εκείνος ο γεροπαράξενος τρυφερός άνδρα ώστε αποφάσισε να δώσει στο παπί του την δυνατότητα να ζήσει στο φυσικό του περιβάλλον…

Τι έγινε μετά; Θα το διαβάσετε και θα μάθετε! 

Το μόνο ασχημόπαπο που όλοι γνωρίζουμε είναι  εκείνο που πριν από 177 χρόνια δημοσιεύτηκε από τον Χανς Κρίσρτιαν Άντερσεν. Την ιστορία του την αγάπησαν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο. Ένα παραμύθι για την διαφορετικότητα και το αν πρέπει να κρίνουμε τους ανθρώπους από την εμφάνισή τους. Στην ιστορία της αυτή η Αγγελική Δαρλάση θα μας κάνει να συμπαθήσουμε ακόμα πιο πολύ το δικό της ασχημόπαπο. Άλλο ένα μικρό πλάσμα που δέχεται κακή κριτική, που είναι μόνο του κι εγκαταλελειμμένο ακόμα πριν γεννηθεί αλλά που ευτυχώς γνωρίζει την πιο δυνατή αγάπη και την  πιο όμορφη ζωή που θα μπορούσε ποτέ να έχει.

Μια ιστορία πολύ συγκινητική, γεμάτη μεγάλες αλήθειες και προτροπές. Καταπιάνεται με μοναδικό τρόπο σε πάρα πολλά θέματα κι ακουμπά περίτρανα τις ιδιαιτερότητες του καθενός μας και την ανάγκη να αγαπήσει και να αγαπηθεί.

Πρώτο θέμα που θίγει είναι η εγκατάλειψη από φυσικούς γονείς που δεν μπορούν να μεγαλώσουν το παιδί τους και η αξία της υιοθεσίας. Μας υπενθυμίζει και τονίζει την μοναξιά των γηρατειών που εξομαλύνει η έλευση ενός ανθρώπου στην μονότονη κι αβάστακτη καθημερινότητα. Η δύναμη της αγκαλιάς, και της αγάπης. Η ισορροπημένη ζωή  και συναισθηματική ωριμότητα που δεν κατακλύζεται από πρέπει και κοινωνικά στάτους. Η διαφορετικότητα που συχνά αποδεικνύεται  μεγαλόψυχη και παράδειγμα προς μίμηση.

Ο γεροπαράξενος ήταν μόνος του, ήταν απορριπτέος από όλους και στο περιθώριο της ζωής σαν …ξοφλημένος. Η αλλαγή στη συμπεριφορά του που ευθύνεται στην «αγάπη» δημιουργεί και πάλι διαφορετικές απόψεις και γνώμες. Οι ταμπέλες που βάζουν οι άνθρωποι και η δυσκολία να τις εξαφανίσει κάποιος. Η ευτυχία που αλλάζει συμπεριφορές.  

Όταν αγαπάς αληθινά και έχεις τους δικούς ανθρώπους δίπλα σου (ακόμα κι ένα ζωάκι να φροντίζεις) αλλά και αγαπιέσαι από αυτούς δεν σε νοιάζει και τόσο τι λένε οι άλλοι για σένα. Κι αν η αγάπη σου δεν είναι εγωιστική τότε μπορείς να δείξεις τον σωστό δρόμο στους αγαπημένους σου. Γνωρίζεις πως καθένας πρέπει να ακολουθεί  την διαδρομή που του ταιριάζει και σαν γονιός ή κηδεμόνας θα δώσεις την ώθηση και την επιλογή να διαλέξει το παιδί τον τρόπο και τόπο που θα αναπτυχθεί περισσότερο και θα ολοκληρώσει την δική του προσωπικότητα. Οι ρίζες παραμένουν πάντα δυνατές αν δώσεις φροντίδα και αγάπη.

Δυνατά τα μηνύματα για την οικογένεια, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές. Ξεχωριστή η εικονογράφηση της Σοφίας Παπαδοπούλου.

Άλλη μια «Μικρή καληνύχτα» της πολύ πετυχημένης σειράς των εκδόσεων Μεταίχμιο που θα κρατήσει συντροφιά πολλά βράδια σε σας και στο παιδί σας.

Στο βιβλίο θα βρείτε και την αφήγηση της ιστορίας από τη συγγραφέα κατεβάζοντας την εφαρμογή Qrcode στο τάμπλετ ή στο κινητό σας.

*Το ασχημόπαπο και ο γεροπαράξενος, Αγγελική Δαρλάση, εικ :Σοφία Παπαδοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο

Διαβάστε και ακούστε ένα μικρό απόσπασμα εδώ: https://www.metaixmio.gr/el/products/%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CE%BA%CE%B9-%CE%BF-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%82

Μην αφήσετε τα μικρά βιβλιοπωλεία να κλείσουν! Αναζητήστε τα στο διαδίκτυο ή τηλεφωνήστε σε αυτό που είναι στη γειτονιά σας και μπορεί να σας κάνει διανομή!

https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/2020/11/blog-post_7.html

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ