Δε θα γίνει το Φεστιβάλ των Καννών το καλοκαίρι λόγω κορωνοϊού

Το πιο σημαντικό κινηματογραφικό γεγονός στον κόσμο, το Φεστιβάλ Καννών δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος το καλοκαίρι, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές του εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα μέτρα περιορισμού μετάδοσης του ιού στη Γαλλία, οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Καννών ανακοίνωσαν ότι η αρχική ημερομηνία έναρξής του, στις 12 Μαΐου, ανάγκαζαν την διοργάνωση να αναβάλλει την πρεμιέρα του λαμπερού φεστιβάλ στην Κρουαζέτ. Ωστόσο, μετά και το διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν, ακόμη και ο προγραμματισμός για διεξαγωγή του Φεστιβάλ Καννών στα τέλη Ιουνίου θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, στο διάγγελμα της Μεγάλης Δευτέρας, ανακοίνωσε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων από το Μάιο, τονίζοντας ωστόσο πως τα μέτρα περιορισμού που αφορούν στη διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων και συναυλιών θα παραταθούν τουλάχιστον ως τα μέσα Ιουλίου. Με αυτό ως δεδομένο, η διεξαγωγή του Φεστιβάλ Καννών στα τέλη Ιουνίου είναι πλέον εκτός συζήτησης.

Πολλές ήταν οι φωνές το τελευταίο διάστημα που καλούσαν τους διοργανωτές του Φεστιβάλ Καννών να πραγματοποιήσουν την εκδήλωση διαδικτυακά και χωρίς τη φυσική παρουσία των προσκεκλημένων στην πόλη της Κυανής Ακτής. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας «Freres Lumiere» και επικεφαλής του Φεστιβάλ Καννών για φέτος, Τιερί Φρεμό, απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Θα ήταν πραγματικά ατυχές να διοργανώσουμε την εκδήλωση με έναν εικονικό τρόπο μέσω Διαδικτύου», δήλωσε ο Φρεμό πριν ακόμη το διάγγελμα του Μακρόν. «Το μοντέλο αυτό έρχεται σε αντίθεση με το Φεστιβάλ Καννών, δεδομένου του πνεύματός του. Χωρίς να ξεχνάμε αρχικά ότι θα απαιτούνταν η αδειοδότηση των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων για την προβολή των ταινιών στο Διαδίκτυο» συνέχισε ο Γάλλος επικεφαλής του Φεστιβάλ Καννών.

Η αντίδραση του Φεστιβάλ Καννών

«Φαίνεται πως είναι δύσκολο να υποθέσουμε ότι το Φεστιβάλ Καννών μπορεί να λάβει χώρα με την αρχική του μορφή. Ωστόσο, ξεκινήσαμε από χθες το βράδυ επαφές σε επαγγελματικό επίπεδο, στη Γαλλία και στο εξωτερικό. Οι αντιδράσεις δείχνουν ότι το Φεστιβάλ Καννών πρέπει να συνεχίσει να εξετάζει όλες τις πιθανότητες ώστε προβληθούν οι ταινίες των Καννών 2020 με τον έναν ή τον άλλο τρόπο». Με αυτή την παρατήρηση, μια νέα ανακοίνωση του Φεστιβάλ Καννών τη Μεγάλη Τρίτη, υποδηλώνει πως ενδεχομένως να υπάρξει μια εναλλακτική επιλογή, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα θυμίζει την διοργάνωση άλλων ετών.

Το διάσημο Φεστιβάλ Καννών συνάντησε δυσκολίες από την πρώτη στιγμή που οι εμπνευστές του, συνέλαβαν την ιδέα μιας κινηματογραφικής εκδήλωσης σε γαλλικό έδαφος. Η πρώτη διοργάνωση είχε προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο του 1939 και ακυρώθηκε μετά την κήρυξη του πολέμου από τη Γερμανία και την εισβολή των χιτλερικών στρατευμάτων στην Πολωνία.

Το Φεστιβάλ των Καννών άνοιξε επίσημα τις πόρτες του το 1946, με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για να αναβληθεί μια ακόμη φορά τον Μάη του ‘68. Τα γεγονότα της εξέγερσης της φοιτητικής νεολαίας που άλλαξαν την Ευρώπη, δημιούργησαν την αίσθηση στους διοργανωτές τότε, ότι η Γαλλία δεν ήταν έτοιμη για λαμπερές εκδηλώσεις.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ