Ένα Μουσείο ξυλογλυπτικής γεμάτο από... μεράκι

Ένα Μουσείο ξυλογλυπτικής γεμάτο από... μεράκι
Φρόσω Μαστορίδη
Φρόσω Μαστορίδη

Μια συλλογή με παραπάνω από 100 έργα ξυλογλυπτικής, όλα από τον κ. Γ. Κουτάντο

Στους πρόποδες του Ψηλορείτη, στο χωριό Αξός Μυλοποτάμου θα βρει κάποιος το Μουσείο Ξυλογλυπτικής με μια μόνιμη συλλογή του κ. Γεωργίου Κουτάντου.

Πρόκειται για μια συλλογή με παραπάνω από 100 χειροποίητα έργα τέχνης από σφυρί και σκαρπέλο. Έργα δημιουργημένα όλα από τα χέρια του κ. Κουτάντου. 

O κ. Κουτάντος μίλησε στο Cretalive για την αγάπη του για την Τέχνη της ξυλογλυπτικής.

"Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη χειροτεχνία από όταν ήμουν 10 ετών. Ξεκίνησα να κάνω διάφορες μορφές σε γύψο, πηλό και πέτρα πριν καταλήξω να δουλεύω με ξύλο. Τελικά με κέρδισε το ξύλο γιατί αυτά που έφτιαχνα με τα άλλα υλικά ήταν πολύ εύθραυστα  και με το παραμικρό έσπαγαν. Ήμουν παιδί και αυτό δεν μου άρεσε, να φτιάχνω κάτι και μετά να σπάει. Ένας γείτονας έφτιαχνε μορφές με ζώα από τις κουρμούλες των αμπελιών και τις πουλούσε στους τουρίστες. Ίσως και αυτό να με επηρέασε".

Τα πρώτα βήματα, με πηλό και γύψο

Από όταν γνώρισε την τέχνη της γλυπτικής κι ανακάλυψε το νέο αυτόν τρόπο έκφρασης έχει καταπιαστεί με διάφορα αντικείμενα. Ξεκίνησε με μουσικά όργανα, όπως τις λύρες, και στο Λύκειο άρχισε να δημιουργεί μικρά γλυπτά.

Τα πρώτα βήματα: Η πρώτη λύρα και ένα από τα πρώτα ξύλινα γλυπτά

Σε ένα υπόγειο του πατρικού σπιτιού του έβρισκε ευχαρίστηση στο να δημιουργεί κάτι, "ήταν το μεράκι μου" λέει ο ίδιος. Οι κάτοικοι του χωριού επισκέπτονταν το χώρο του για να δουν τα έργα και να τον συγχαρούν. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας αποφάσισε να ασχοληθεί με την τέχνη αυτή. Η στήριξη και η αγάπη που έλαβε από την οικογένειά του ήταν αυτά που του έδιναν το κουράγιο να συνεχίσει. 

Το 2001 δημιούργησε του "Αετό με τον Όφι" το οποίο κι εκτέθηκε στην πλατεία του χωριού του στο πλαίσιο πολιτισμικών εκδηλώσεων. Τότε ήταν που αποφάσισε πως θα δημιουργεί έργα με σκοπό τη μόνιμη έκθεσή τους κάπου κι όχι την πώλησή τους. 21 χρόνια μετά ο χώρος είναι έτοιμος και μπορείτε να τον επισκεφθείτε στη Αξό. 

image1_1s

 

Δείτε επίσης:

Γ. Γλυκοκόκαλος στο Cretalive: «Θέλω να κάνω ένα όμορφο ταξίδι στη μουσική»

Ένα quiz αφιερωμένο στον Κινηματογράφο

"Οι Κρητικοί αγαπούν το βιβλίο" και ... ο κόσμος του βιβλίου έρχεται στα Χανιά!

Η Άννα Βίσση στο Cretalive: «Αγαπώ την Κρήτη, εδώ ερωτεύτηκα»!

Άγαλμα Ρωμαίου αυτοκράτορα στο φως: το Cretalive στον χώρο της ανασκαφής της Λύττου!

Μύρων Μιχαηλίδης: "Η επόμενη χρονιά στο Πολιτιστικό Κέντρο θα είναι υπέροχη!"

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την πρωτοβουλία Cretalive Εν Δράσει

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ