"Ένας φορητός κόσμος": Νέα κυκλοφορία από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στον μηχανισμό των Αντικυθήρων

Το βιβλίο "Ένας φορητός κόσμος" του Alexander Jones κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και είναι αφιερωμένο στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων το επιστημονικό θαύμα του αρχαίου κόσμου. 

Η σημασία ορισμένων αρχαιολογικών ανακαλύψεων δεν γίνεται πάντοτε αντιληπτή από την πρώτη στιγμή. Αυτό ακριβώς συνέβη το 1901, όταν σφουγγαράδες ανέσυραν μια μάζα σκουριασμένου μπρούντζου από ένα ναυάγιο που βρισκόταν στον βυθό κοντά στην ακτή των Αντικυθήρων. Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί τότε ότι είχε μόλις ανακαλυφθεί ο αρχαιότερος αναλογικός υπολογιστής, ένας εκπληκτικός μηχανισμός που κάποτε προσομοίωνε τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων όπως τις είχαν συλλάβει οι αρχαίοι Έλληνες αστρονόμοι, και που έγινε γνωστός ως «ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων».



Εκτός από το χρονικό της απίθανης αυτής ανακάλυψης, ο συγγραφέας του ανά χείρας βιβλίου εξηγεί λεπτομερώς πώς λειτουργούσε ο Μηχανισμός, πώς κατασκευάστηκε και για ποιον σκοπό, αλλά και πώς κατέληξε στο πλοίο που ναυάγησε στις ελληνικές ακτές γύρω στο 60 π.Χ. Το κορυφαίο αυτό έργο της μηχανικής ήταν επίσης και μία από τις πρώτες φορητές συσκευές υποστήριξης της διδασκαλίας. Η τεχνογνωσία που ενσωμάτωνε είναι ό,τι πιο προηγμένο έχουν συναντήσει από την κλασική ιστορία οι σύγχρονοι μελετητές, ενώ εκπληκτικά είναι και τα όσα φανέρωσε για την ελληνορωμαϊκή αστρονομία και επιστημονική τεχνολογία καθώς και για τη θέση τους στην αρχαία ελληνική κοινωνία.

Γραμμένο από έναν παγκοσμίου φήμης μελετητή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, το βιβλίο Ένας φορητός κόσμος θα συναρπάσει όλους τους αναγνώστες που ενδιαφέρονται για την αρχαία ιστορία, την αρχαιολογία και την ιστορία των επιστημών και της τεχνολογίας.
 


Alexander Jones
Ο Alexander Jones, μέλος της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από το 2006, είναι ιστορικός των επιστημών με ειδίκευση στην αρχαία ελληνική αστρονομία. Διευθύνει το Ινστιτούτο Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Έχει εκδώσει στην αγγλική γλώσσα πολλά επιστημονικά κείμενα της ελληνικής γραμματείας, μεταξύ των οποίων: το έβδομο βιβλίο της Συναγωγής του Πάππου του Αλεξανδρέως (4ος αι. μ.Χ.)· ένα ανώνυμο βυζαντινό αστρονομικό εγχειρίδιο που βασίζεται σε αραβικές πηγές· μια συλλογή περίπου διακοσίων αποσπασματικά σωζόμενων αστρονομικών κειμένων, πινάκων και ωροσκοπίων από τους παπύρους της Οξυρρύγχου· καθώς και (σε συνεργασία με άλλα μέλη της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων) τις επιγραφές του Μηχανισμού των Αντικυθήρων που αφορούν θέματα αστρονομίας, ημερολογίων και μηχανικής.

Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις σχέσεις μεταξύ της βαβυλωνιακής και της ελληνορωμαϊκής αστρονομίας και αστρολογίας, τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και άλλα αστρονομικά τεχνουργήματα της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής περιόδου, καθώς και το επιστημονικό έργο του Κλαύδιου Πτολεμαίου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ