Φλωρεντία: Βιβλία σε «καραντίνα»

Παραμένουν σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης για επτά ημέρες

Εκτός από τους ανθρώπους, σε καραντίνα μπαίνουν και τα βιβλία.

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Φλωρεντίας, έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες πολιτισμού της Ιταλίας, φυλάσσεται ο,τιδήποτε εκδίδεται στη χώρα.

Οι πόρτες παρέμειναν κλειστές επί δύο μήνες λόγω της πανδημίας.

Τώρα η βιβλιοθήκη επαναλειτουργεί και ο κόσμος σπεύδει να επιστρέψει καθυστερημένα βιβλία που είχε δανειστεί πριν την καραντίνα.

Η απολύμανση των βιβλίων όμως δεν είναι εύκολη, διότι το χαρτί είναι ευαίσθητο υλικό και δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με απορρυπαντικά.

«Όλα τα υλικά και οι τόμοι που έχουν χρησιμοποιηθεί από επισκέπτες, αποθηκεύονται σε ειδικούς χώρους, όπως αυτός εδώ, για λόγους ασφαλείας, και χωρίζονται σε κουτιά ανάλογα με την ημερομηνία επιστροφής. Παραμένουν στα κουτιά για 7 μέρες», εξηγεί η αναπληρώτρια διευθύντρια Άνα Λουκαρέλι.

Είναι η πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που η βιβλιοθήκη έμεινε κλειστή για τόσο μεγάλο διάστημα. Δεν χρειάστηκε αυτό ούτε κατά την καταστροφική υπερχείλιση του ποταμού Άρνου.

«Πίσω απ' αυτή την πόρτα, το αναγνωστήριο παραμένει κλειστό. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν το 1966 με τις μεγάλες πλημμύρες. Τότε είχε χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση βιβλίων που διασώθηκαν από το νερό και τη λάσπη», μεταδίδει ο απεσταλμένος του euronews στη Φλωρεντία, Λούκα Παλαμάρα.

«Το 1966, η τραγωδία εξελίχθηκε σε μια μεγάλη ευκαιρία. Για πρώτη φορά πολλοί άνθρωποι, όχι μόνο Ιταλοί αλλά και ξένοι, και πολλοί νέοι άνθρωποι, για πρώτη φορά άφησαν τα σπίτια τους και ταξίδεψαν μεγάλες αποστάσεις για να έρθουν εδώ και να διασώσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά», λέει η Άνα Λουκαρέλι.

Για κάποιους, η διάσωση και η συντήρηση των βιβλίων ισοδυναμεί με διάσωση της κανονικότητας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ