Η Λένα και η μέλισσα*…

Ελένη Μπετεινάκη
Ελένη Μπετεινάκη

Ένα βιβλίο εν συναίσθησης, αυτογνωσίας, γεμίσματος και ολοκλήρωσης

Της Ελένης Μπετεινάκη

Μιας κι ο Δεκέμβριος είναι ο «πατέρας» των παραμυθιών η εβδομαδιαία στήλη μας : «Τα «παραμύθια του Σαββάτου» από τη 1η του μήνα γίνεται καθημερινή και θα σας παρουσιάζουμε από ένα βιβλίο κάθε φορά ίσαμε την Πρωτοχρονιά!

*Η Λένα και η μέλισσα, Κουππάνου Άννα, εικ: Έφη Λαδά, Εκδόσεις Πατάκη

Η Λένα και η μέλισσα*…

Η Λένα είναι ένα μικρό κορίτσι γεμάτο απορίες για τη ζωή και την αγάπη. Όλοι της λένε πως κάποτε θα γίνει μεγάλη. Πιο μεγάλη  από τη θάλασσα, τη φάλαινα, το κόκκινο μαντήλι που το παίρνει ο άνεμος πολύ μακριά, το ποτάμι, το ποδήλατο που τρέχει και …την αγάπη τους. Κι η Λένα στέκεται μπροστά στον καθρέφτη και παρατηρεί τον εαυτό της και βιάζεται να μεγαλώσει. Αναρωτιέται πόσο άραγε την αγαπά η γιαγιά, ο παππούς, ο μπαμπάς και μαμά. Κι εκείνοι τής περιγράφουν και συγκρίνουν την αγάπη τους με ένα σωρό όμορφα λόγια και συναισθήματα, μεγάλα, μικρά, τεράστια και αληθινά. Προσπαθεί να καταλάβει την αγάπη της μάνας που της λέει πως κρύβεται στα μικρά μα σπουδαία πράγματα :

«…μικρή σαν δακτυλίδι που δένει δυο ζωές μαζί, μικρή σαν μέλισσα που γλυκαίνει τις πίκρες του κόσμου σου, που τσιμπά το δάκτυλο και κλέβει τα φιλιά σου…»

Η Λένα και η μέλισσα*…

Και τα λόγια της μάνας φέρνουν χαρά και γέλιο στο πρόσωπο και την ψυχή της Λένας κι ας ήταν όλη της η ευτυχία «σαν βόλος στα χέρια της, παιχνίδι στα δάκτυλά της»

Κι ύστερα πέρασαν τα χρόνια κι η Λένα επιτέλους έγινε μεγάλη σαν την γιαγιά της. Και τότε κοίταξε ξανά στον καθρέφτη κι άρχισε πάλι να αναρωτιέται για την αγάπη και την ύπαρξη της. Και μπήκε στη θέση των άλλων και κατάλαβε πολλά…

Η Λένα και η μέλισσα*…

Κι αρχίσαν πολλά φιλοσοφικά ερωτήματα και δόθηκαν επιτέλους οι απαντήσεις που έψαχνε χρόνια…

Ένα βιβλίο ποίημα της Άννας Κουππάνου για τη ζωή, την αγάπη, το σκοπό της ύπαρξης μας,  τα μικρά η μεγάλα ερωτήματα της ζήσης μας. Ένα μικρό βιβλίο για μεγάλα φιλοσοφικά ζητήματα. Για τα συναισθήματα που κρύβονται στα μικρά και στα μεγάλα που συναντάμε στο δρόμο μας. Στα μεγέθη που έχουν διαφορετική έννοια για τον καθένα.

Η Λένα και η μέλισσα*…

Με διαφορετική οπτική γωνία η Αννα Κουππάνου προσπαθεί να μας μιλήσει για το πιο μεγάλο- μικρό συναίσθημα που είναι η αγάπη. Την αναζητούμε όλοι, την βρίσκουμε παντού κι ας μην το καταλαβαίνουμε κάποιες φορές,  και δεν παύει ποτέ να θέλουμε την επιβεβαίωση και από τους άλλους.

Ένα βιβλίο εν συναίσθησης, αυτογνωσίας, γεμίσματος και ολοκλήρωσης. Ο κύκλος της ζωής με τρόπο διαφορετικό. Με σύμβολο έναν καθρέφτη που είναι σαν να  απαντά στα δύσκολα ερωτήματα της ύπαρξης και των δύσκολων μικρών – μεγάλων συναισθημάτων όπως η αγάπη.

Η Λένα και η μέλισσα*…

Ένα πολύ φιλοσοφικό βιβλίο για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες που εικονογραφεί με περισσή ευαισθησία και αισθητική η Έφη Λαδά. Οι εικόνες της αγγίζουν δυνατά και βαθιά το κείμενο προσθέτοντας ακόμα περισσότερο συναίσθημα σε μια άρτια έκδοση που αξίζει να αναζητηθεί.

*Η Λένα και η μέλισσα, Κουππάνου Άννα, εικ: Έφη Λαδά, Εκδόσεις Πατάκη

Δείτε εδώ ένα απόσπασμα:

https://www.patakis.gr/product/662221/vivlia-paidika--efhvika-paidikh-neanikh-logotexnia/H-Lena-kai-h-melissa/ 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ