"Η λίστα του Λεπορέλο" και "Βατσ'νιές: Πυκνές* καρτ-ποστάλ''

"Η λίστα του Λεπορέλο" και "Βατσ'νιές: Πυκνές* καρτ-ποστάλ''

Στις 27 Νοεμβρίου, παρουσιάζονται στο Ηράκλειο, στον Κοινωνικό Χώρο Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού

Το Σάββατο 27 Νοέμβρη στις 19:00 στην Αίθουσα «Οδυσσέας Ελύτης», του Κοινωνικού Χώρου Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, Μονής Αγκαράθου 9, στο Ηράκλειο θα γίνει παρουσίαση των βιβλίων "Η λίστα του Λεπορέλο" του Φώτη Δούσου και "Βατσ'νιές: Πυκνές* καρτ-ποστάλ από τα Βαλκάνια- *και ενίοτε εμπαθείς" του Στέργιου Χατζηκυριακίδη.

Παρουσιάζουν και συνομιλούν με τους συγγραφείς:

 
  • Μαρία Βρέντζου (Δικηγόρος)
  • Ελένη Γαρυφαλάκη (Εξειδικευμένη παιδαγωγός & Συγγραφέας)
  • Δημήτρης Γραμμένος (Κύριος Ερευνητής, ΙΠ-ΙΤΕ)
 

Για την είσοδο στο χώρο απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης του τελευταίου εξαμήνου.

Όπως σε όλες τις δράσεις που φιλοξενούνται στον Κοινωνικό Χώρο, η είσοδος είναι δωρεάν. Η προαιρετική συνεισφορά σε συσκευασμένα τρόφιμα και είδη παντοπωλείου, για την ενίσχυση της δράσης των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών (Κοινωνικό Παντοπωλείο και Συσσίτιο - Φαγητό με την Αγάπη μας) των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού, που στηρίζουν άτομα και οικογένειες σε οικονομική δυσπραγία και αποκλεισμό, είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη.

Παρουσίαση Βιβλίων στην Αροκάρια

Στη Λίστα του Λεπορέλο καταγράφεται ο αριθμός των γυναικών που έχει αποπλανήσει ο Ντον Τζοβάννι στην ομώνυμη όπερα του Μότσαρτ. Εδώ, αντίθετα, η λίστα είναι ένας κατάλογος με ονόματα ανθρώπων που πρόκειται να δολοφονηθούν. Ένας σίριαλ κίλερ έχει εμφανιστεί στην πόλη. Σκοτώνει μόνο εκδότες.

Η Αστυνομία πιστεύει ότι πρόκειται για κάποιον απογοητευμένο συγγραφέα που δεν άντεξε τις απανωτές απορρίψεις. Όμως υπάρχουν χιλιάδες τέτοιοι. Πώς θα βρεθεί ο δράστης ανάμεσά τους; Ο εκδότης Γιάννης Δημάδης, που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην καλή λογοτεχνία, έχει σοβαρές ενδείξεις ότι έρχεται η σειρά του. Κάτι πρέπει να κάνει...

Η λίστα του Λεπορέλο σκιαγραφεί με ειρωνικό τρόπο ένα φανταστικό εκδοτικό σύστημα. Υπογραμμίζει τις παθογένειες και τα στραβά του, και παρωδεί τους εκπροσώπους του. Πάνω από όλα, όμως, είναι ένα βιβλίο για τις κρίσιμες αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε σε οριακές στιγμές της ζωής μας, και για την ιεράρχηση των πραγμάτων όταν όλα γύρω μας μοιάζουν να διαλύονται. Κεντρικές θεματικές του μυθιστορήματος είναι, επίσης, η στερεοτυπική αντιμετώπιση του φύλου, καθώς και η προσπάθεια επιβίωσης του ατόμου μέσα σε συνθήκες οικονομικών αναταράξεων και καπιταλιστικού χάους.

Η λίστα του Λεπορέλο είναι μια αστυνομική ιστορία, με διαβρωτικό μαύρο χιούμορ και καταιγιστική δράση. Η δυναμική αφήγηση της πολυτάραχης ζωής των ηρώων δεν αφήνει τον αναγνώστη να πάρει ανάσα.


https://goodnet.gr/files/goodnet/YLI%202020/YLI%202021/OKTWBRIOS%202021/17-10/biblio1.jpg

Άλλοτε ζουμ ιν, άλλοτε ζουμ άουτ. Στα νότια Βαλκάνια γενικότερα, σε νομούς, πόλεις, χωριά, κεφαλοχώρια, βατσινιές και λάσπη ειδικότερα.

Μεγαλόκαρδα και μικρόψυχα, εμπαθή και ενσυναίσθητα. Πάνω από όλα, με ασυνέπεια και κυκλοθυμία. Τζάμπα διασκέδαση και τζάμπα παρεξηγήσεις με κάποιον μελλοντικό τόκο.

10 στιγμιότυπα μη τουριστικά, ντόπια, τοπικιστικά, από αυτά που, αν δεν είχαν συμβεί, θα έπρεπε να τα εφεύρουμε για να περνάει η ώρα, όταν η τελευταία αρνείται να περάσει και έξω έχει συννεφιά, οι πόρτες παραμένουν κλειστές και το μαγαζί, αν και έχει τζαμαρία, δεν φαίνεται από έξω, γιατί τα μέσα φώτα είναι τέρμα χαμηλωμένα.

Πυκνές καρτ-ποστάλ με αποστολέα κάποιον άλλοτε τουρίστα και άλλοτε ντόπιο. Συχνά και τα δύο ταυτόχρονα.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ