Λαμπερά εγκαίνια για μια λαμπερή έκθεση με Θησαυρούς από την Ιαπωνία

Newsroom
Newsroom

Για πρώτη φορά κειμήλια από την Ιαπωνία σε ελληνικό έδαφος, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Με κάθε επισημότητα έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης με τα «Κειμήλια Ομορφιάς και τους Αρχαιολογικούς Θησαυρούς από την Ιαπωνία», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Ιωακείμ Γρυσπολάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, η αντιδήμαρχος Παιδείας Στέλλα Αρχοντάκη- Καλογεράκη καθώς και πλήθος επισήμων από την Ιαπωνία.

Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Δρ. Στέλλα Μανδαλάκη και διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου καθώς και το Εθνικό Μουσείο του Τόκιο.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και περιλαμβάνει 61 αρχαία έργα μεταξύ των οποίων ειδώλια, αγγεία, όπλα και κοσμήματα, αντιπροσωπευτικά του πολιτισμού των κατοίκων του Αρχιπελάγους της Ιαπωνίας, που χρονολογούνται από το 4000 π.Χ. έως το 600 μ.Χ.

egkainia iaponia

Κατά την τελετή των εγκαινίων, με την παρουσία εκπροσώπων του Μουσείου του Τόκιο, ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε: «από το Αρχιπέλαγος της Ιαπωνίας ως τα νερά του Κρητικού πελάγους, από τα 4.000 χρόνια προ Χριστού μέχρι σήμερα που υποδεχόμαστε για πρώτη φορά στην ελληνική επικράτεια τα "Κειμήλια Ομορφιάς και τους Αρχαιολογικούς Θησαυρούς από την Ιαπωνία", επιβεβαιώνεται η κοινή μας πεποίθηση πως οι πολιτιστικοί θησαυροί, που για αιώνες παρέμεναν θαμμένοι σε αυτό τον κόσμο "τον μικρό το μέγα", ανήκουν στο μακρύ ιστορικό χρόνο και αποτελούν κτήμα της Οικουμένης. Μιας Οικουμένης, της οποίας η Κρήτη συνεχίζει να αποτελεί μια ισχυρή και διακριτή ψηφίδα. Του νησιού που υποδέχεται απόψε τα κειμήλια μιας σπουδαίας έκθεσης, η οποία θα φέρει σε επαφή το κοινό του μεγαλύτερου Μουσείου της Κρήτης, με τα τεκμήρια του πολιτισμού της Ιαπωνίας».

Στη συνέχεια ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σταύρος Αρναουτάκης στις παρεμβάσεις της Περιφέρειας στο χώρο του πολιτισμού, οι οποίες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: την έμφαση στη νέα δημιουργία, τη διάχυση του πολιτισμού σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και την εξωστρέφεια του κρητικού πολιτιστικού αποθέματος.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης παρουσίασε συνοπτικά τις παρεμβάσεις στον τομέα του Πολιτισμού, αναφέροντας ενδεικτικά τη χρηματοδότηση με 5,7 εκ. ευρώ για την ανέγερση του Μουσείου της Μεσαράς και με 362.000 € την οργάνωση της μόνιμης έκθεσης που εγκαινιάστηκε πριν λίγες εβδομάδες. «Παράλληλα, από το ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020 χρηματοδοτήθηκε με 2,9 εκ. € το Μουσείο Αγίου Νικολάου, με 3,2 εκ. € το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, ενώ συνολικά μέχρι σήμερα έχουμε διαθέσει 35 εκ. € για έργα πολιτισμού, μεταξύ των οποίων η συντήρηση αρχαιολογικών χώρων και βενετικών οχυρώσεων και η αναστήλωση μοναστηριακών και εκκλησιαστικών μνημείων» επεσήμανε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Παράλληλα εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια στους επιστήμονες, στους αρχαιολόγους, στη Διοίκηση του Μουσείου και στη Διεύθυνση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για τη διοργάνωση της έκθεσης.

egkainia iaponia4

egkainia iaponia5

Εξήραν την Κρήτη οι Ιάπωνες επίσημοι

«Είναι μεγάλη μου χαρά που η ειδική έκθεση "Κειμήλια ομορφιάς: Αρχαιολογικοί θησαυροί από την Ιαπωνία", η οποία είχε αναβληθεί επί μακρόν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, λαμβάνει τελικά χώρα. Η παρούσα έκθεση προβάλλει για πρώτη φορά Ιαπωνικές αρχαιότητες στην Κρήτη, η οποία θεωρείται μία από τις κοιτίδες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την καλύτερη αμοιβαία κατανόηση των πολιτιστικών καταβολών των δύο χωρών μας» σημείωσε κατά την ομιλία του ο Tokura Shunichi, Επίτροπος Πολιτισμού της Ιαπωνίας.

«Ο κορωνοϊός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019 και κηρύχθηκε επίσημα πανδημία όταν εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα σε λίγους μήνες. Λόγω των πρωτοφανών αυτών περιστάσεων, η απόφαση για αναβολή της ειδικής έκθεσης "Κειμήλια ομορφιάς: Αρχαιολογικοί θησαυροί από την Ιαπωνία" λήφθηκε μόλις πριν τα εγκαίνια, που είχαν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2020. Είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες στους ιδιοκτήτες των έργων για την κατανόηση που έδειξαν για την αναβολή. Επίσης ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους συντελεστές του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου για το αδιάκοπο ενδιαφέρον που έδειξαν για την υλοποίηση της έκθεσης» τόνισε ο Fujiwara Makoto, Εκτελεστικός Διευθυντής στο Εθνικό Μουσείο του Τόκιο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ