Λίγο πριν την επίσημη πρώτη του «Βενιζέλου» ο Δ. Μαραμής παίζει πιάνο!

Ελίνα Φαρσάρη
Ελίνα Φαρσάρη

Ο σπουδαίος συνθέτης μιλά στο Cretalive για την όπερα που κλείνει στην Κρητική τριλογία

Το καλλιτεχνικό γεγονός που έρχεται στις 3 και 4 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου είναι «ειδικού βάρους». Καταρχάς πρόκειται για μια αμιγώς Κρητική όπερα που αποτελεί πρωτότυπη παραγωγή του ΠΣΚΗ. Παράλληλα, το διήμερο κατά το οποίο παρουσιάζεται στο Ηρακλειώτικο κοινό είναι η παγκόσμια επίσημη πρώτη του και ταυτόχρονα «σφραγίζει» την περίφημη τριλογία του σπουδαίου συνθέτη Δημήτρη Μαραμή ο οποίος προσλαμβάνει με τον δικό του – καθηλωτικό είναι η αλήθεια – τρόπο τη διαχρονική έννοια του Κρητικού πολιτισμού.

Έτσι, μετά τον «Ερωτόκριτο» και τον «Καπετάν Μιχάλη» ήρθε η ώρα του «Ελευθερίου Βενιζέλου», μια όπερα που βασίζεται σε αληθινά και τεκμηριωμένα από πρωτογενείς πηγές ιστορικά γεγονότα. Στην επιβλητική αίθουσα «Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού» θα δούμε να ξετυλίγονται μπροστά όλα όσα συνέβησαν σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή της ελληνικής ιστορίας τον 20ο αιώνα και πιο συγκεκριμένα της περιόδου 1910-1923.

Ο ίδιος ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, λίγες ημέρες πριν από την πρεμιέρα μιλά στο Cretalive για πολλά και ενδιαφέροντα. Μας εξηγεί την επίδραση που ασκεί πάνω του η Κρήτη και ο πολιτισμός της, μας παρουσιάζει το έργο του και τους συνεργάτες του και φυσικά διατυπώνει την ευχή ο «Ελευθέριος Βενιζέλος» να ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και να παρασταθεί και στο εξωτερικό. Ακόμη, μας εξηγεί πως στο επίκεντρο του έργου αυτού βρίσκεται η προσωπικότητα, ο ψυχισμός και τα συναισθήματα του Ελευθερίου Βενιζέλου, με άλλα λόγια "ο άνθρωπος Βενιζέλος", με το ιστορικό γεγονός να αποτελεί μόνο το υπόβαθρο.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης αυτής έλαβε χώρα μια απροσδόκητη έκπληξη, αφού είχαμε την τύχη να απολαύσουμε τον ίδιο τον συνθέτη να παίζει στο πιάνο με το πάθος και την ένταση του δημιουργού δύο από τα χαρακτηριστικότερα θέματα της όπερας.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Δημήτρης Μαραμής στην Ελίνα Φαρσάρη:

Λίγα λόγια την όπερα «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής υπογράφει την πρωτοποριακή, ιστορική και πολιτική όπερα "Ελευθέριος Βενιζέλος", τη νέα παραγωγή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου που παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη στην Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού», υπό τη μουσική διεύθυνση του κορυφαίου αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Το λιμπρέτο υπογράφει ο ποιητής Σωτήρης Τριβιζάς. Τα ιστορικά στοιχεία βασίζονται στη βιογραφία «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο άνθρωπος, ο ηγέτης» του Νικολάου Εμμ. Παπαδάκη (Παπαδή). Η πρωτότυπη όπερα Ελευθέριος Βενιζέλος ανεβαίνει στο ΠΣΚΗ με την υπογραφή του διεθνούς φήμης Ελβετού σκηνοθέτη Guy Montavon και τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών.

Ο συνθέτης προσεγγίζει με μια τολμηρή οπερατική σύνθεση τον μεγαλύτερο ηγέτη της νεότερης Ελλάδας, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που διαμόρφωσε το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Το δραματικό υλικό της όπερας αντλείται κυρίως από την πολυτάραχη ιστορική περίοδο 1910-1923 αναδεικνύοντας τα συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα της εποχής, όπως την ανόρθωση της χώρας, τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Εθνικό Διχασμό, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη συνθήκη της Λωζάνης , την ελληνοτουρκική φιλία. Οι νίκες και οι ήττες, τα μίση και τα πάθη, η ανθρώπινη πλευρά και οι έρωτες του ευφυούς, οραματιστή, τολμηρού Κρητικού και παγκόσμιας ακτινοβολίας ηγέτη, παρελαύνουν σε μια καταιγιστική μουσική σύνθεση και φωτίζουν μια ολόκληρη και πολυτάραχη εποχή. Ένα έργο επίκαιρο όσο ποτέ, καθώς ο απόηχος της θεματολογίας του φτάνει έως το σήμερα (2023, εκατό χρόνια από τη συνθήκη της Λωζάνης).

Με το έργο αυτό ο Δημήτρης Μαραμής ολοκληρώνει την κρητική τριλογία του: Ερωτόκριτος, Καπετάν Μιχάλης, Ελευθέριος Βενιζέλος και τις αντίστοιχες εννοιολογικές θεματικές: έρωτας και όνειρο, ελευθερία κι επανάσταση, όραμα και ηγεσία.

Συμμετέχουν τέσσερις σημαντικοί και καταξιωμένοι λυρικοί ερμηνευτές: Άγγελος Χονδρογιάννης (μπασοβαρύτονος), Αντώνης Κορωναίος (τενόρος), Μαρία Κόκκα (σοπράνο), Αγγελική Καθαρίου (μετζοσοπράνο), καθώς και το Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κιαγιαδάκη. Τα σκηνικά - κοστούμια υπογράφει η Άννα Μαχαιριανάκη.

Με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την όπερα

Δημήτρης Μαραμής συνθέτης

Οι συντελεστές της παράστασης

Σύνθεση: Δημήτρης Μαραμής

Μουσική Διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης

Λιμπρέτο: Σωτήρης Τριβιζάς

Σκηνοθεσία - Φωτισμοί: Guy Montavon

Σκηνικά - Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη

Ιστορικός Σύμβουλος: Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης (Παπαδής)

  • Διανομή

Ελευθέριος Βενιζέλος: Άγγελος Χονδρογιάννης

Κωνσταντίνος Α’, Κεμάλ Ατατούρκ: Αντώνης Κορωναίος

Έλενα Σκυλίτση, Μαρία Κατελούζου: Μαρία Κόκκα

Πηνελόπη Δέλτα: Αγγελική Καθαρίου

Υπουργός του Βενιζέλου: Ορέστης Κουσαθανάς

David Loyd George: Λευτέρης Παπαγγελής

Woodrow Wilson: Γιάννης Κιαγιαδάκης

Georges Clemenceau: Μάνος Ζουμπουλάκης

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου

Διεύθυνση χορωδίας: Γιάννης Κιαγιαδάκης

Μουσική Διδασκαλία Μονωδών: Δημήτρης Βεζύρογλου

Μουσική Διδασκαλία Χορωδών: Ευγενία Ψαρουδάκη

Οργάνωση Παραγωγής: Μαριάννα Πεχυνάκη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νικολής Αβραμάκης

Βοηθός Σκηνογράφου- Ενδυματολόγου: Nan Teague

Εικαστική Απόδοση Σκηνικού: Ανδρέας Καμπάς

Κατασκευή Σκηνικών: Γιάννης Αγγουρίδης

Κατασκευή Κοστουμιών: Πένυ Τσομπανάκη – Nan Teague

Οδηγός σκηνής: Καλλιόπη Γερμανού

Μετάφραση Λιμπρέτου: Λένα Καπέλλου

Επιμέλεια Υποτιτλισμού: Έλντα Κλαδάκη

 

Διαβάστε επίσης:

Μια αυθεντική soirée στο Ηράκλειο για τον «Ελευθέριο Βενιζέλο»!

Παρουσιάστηκε στα Χανιά η νέα όπερα του Δημήτρη Μαραμή «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Παγκόσμια "πρώτη" στην Κρήτη για την όπερα για τον Βενιζέλο

Ελευθέριος Βενιζέλος: Η νέα όπερα του Δημήτρη Μαραμή σε παγκόσμια πρώτη, στο ΠΣΚΗ

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ