Μπιζζζζ*… στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Ελένη Μπετεινάκη
Ελένη Μπετεινάκη

Ξέρετε ποιος είναι ο Μπάμπουρας ή Βομβίνος ή Βόμβος;

 

Της Ελένης Μπετεινάκη

Ξέρετε ποιος είναι ο Μπάμπουρας ή Βομβίνος ή  Βόμβος

Ένα λίγο αντικοινωνικό αλλά ωφέλιμο έντομο που κατατάσσεται στο είδος της αγριομέλισσας και ζει στην ύπαιθρο βοηθώντας  στην επικονίαση των φυτών. Κι επειδή όταν πετάει ζουζουνίζει δυνατά  τον ονόμασαν έτσι από τον θόρυβο που προκαλεί με τα φτερά του. 

Εμείς θα τον γνωρίσουμε σαν εισβολέα σε μια τάξη δημοτικού σχολείου την ώρα που τα παιδιά κάνουν μάθημα Γεωγραφίας και χάρις στον  Άγγελο Αγγέλου και την Έμη Σίνη θα ακολουθήσουμε την μικρή περιπέτεια ενός από τους μπάμπουρες που έχασε το δρόμο του και θα αφήσουμε την φαντασία μας να ταξιδέψει και τα συναισθήματα μας να απογειωθούν. 

1

Ποιος και τι  ενοχλεί τα παιδιά την ώρα του μαθήματος; Εκπλήσσονται, φοβούνται, αγωνιούν, λυπούνται ή χαίρονται; Ανάκατα τα συναισθήματα κι οι ανταρσίες για τον θορυβώδη εισβολέα στην τάξη. Ο μπάμπουρας πετάει παντού σαν να έχει χάσει το δρόμο του και οι αντιδράσεις των μικρών παιδιών ποικίλουν. Είναι ευκαιρία να δείξουν πολλά από τα συναισθήματα, τις φοβίες, την δύναμη ή την γλυκύτητά τους. Άλλοι θέλουν να τον διώξουν, άλλοι να του βρουν ένα όνομα. Κάποια παιδιά πιστεύουν πως τους διάλεξε επειδή είχαν γεωγραφία, και μπήκε στην τάξη να τον βοηθήσουν να επιστρέψει... Να λοιπόν μια ευκαιρία να ανακαλύψουν τα πάντα για τον μικρό ταξιδιώτη και να καταλάβουν πόσο πολύ τυχεροί είναι που ένα τόσο σπάνιο για πόλη έντομο βρέθηκε στην παρέα τους απρόσμενα και ξαφνικά. 

Αγωνία για τη ζωή του, όταν τον δουν εξουθενωμένο και σχεδόν ακούνητο. 

Ενθουσιασμός όταν πετάει ξανά… 

Ανησυχία αν φύγει και δεν ξανάρθει…

Προβληματισμός για την επόμενη φορά…

Ίσαμε να έρθει το διάλειμμα και όλα να γίνουν παρελθόν για αυτούς που έζησαν αυτό το μικρό «θαύμα». 

Γιατί πάντα υπάρχουν κι εκείνοι που δεν προσέχουν και δεν νοιάζονται για το τι συμβαίνει γύρω τους …

Μια πανέξυπνη και ιδιαίτερη ιστορία έγραψαν κι αυτή την φορά ο Άγγελος Αγγέλου και η Έμη Σίνη. Μια ιστορία που μπορεί να συμβεί στ΄αλήθεια σε μια σχολική τάξη κι είναι γεμάτη συναισθήματα και προβληματισμούς. Γνώση, ανακάλυψη, σκέψη και έκφραση συναισθημάτων. Μια μικρή κοινωνία που αναστατώνεται, εκφράζεται, φοβάται και αναζητά πληροφορίες για κάτι που δεν γνωρίζει. Αντιδράσεις ποικίλου περιεχομένου και εναλλαγή συναισθηματικών καταστάσεων ανάλογα με την εξέλιξη του γεγονότος που ταράσει το ήρεμο κλίμα της καθημερινότητας. 

1

Εν θερμώ παρορμητικές καταστάσεις, άλλες φορές με ψυχραιμία, σύνεση και λογική κι άλλοτε με αδιαφορία για διπλανό μας από μια μικρή ευτυχώς μερίδα κάποιων. 

 

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμα κι ένα  βιβλίο εν συναίσθησης. Μπαίνοντας στη θέση του Βομβίνου ή Μπάμπουρα, ειδικά  όταν απειλείται η ζωή του…

Μια ιστορία αναζήτησης νέων πληροφοριών, ομαδικής ενασχόλησης και  αποφάσεων. 

Μια ιστορία που έχει εικονογραφήσει με τον μοναδικό της ύφος η Ντανιέλα Σταματιάδη που δένει απόλυτα με το κείμενο. Υπέροχες εκφράσεις προσώπων και χρώματα που φτιάχνουν τη δική μας διάθεση ακόμα και πριν διαβάσουμε το κείμενο. 

Το αγάπησα πολύ αυτό το βιβλίο γιατί μεταφέρεται σε κάθε τάξη σχολείου και βιώνεται με έναν καταπληκτικό τρόπο. Μπορεί να ζωντανέψει και να παροτρύνει τα παιδιά να εκφραστούν ανάλογα με την ιδιαιτερότητα και το συναισθηματικό ή γνωστικό τους επίπεδο. 

1

Να το ψάξετε και μπείτε εδώ να διαβάστε ένα μικρό απόσπασμα: https://ikarosbooks.gr/1019-mpizzzz.html  

*Μπιζζζζ, Άγγελος Αγγέλου – Έμη Σίνη, εικ: Ντανιέλα Σταματιάδη, εκδ. Ίκαρος

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ