Οι γυναικοκτονίες στο δημοτικό τραγούδι: Μουσικοθεατρική παράσταση ενάντια στην έμφυλη βία

Newsroom
Newsroom

«Διαχρονικό φαινόμενο από αρχαιοτάτων χρόνων»- Αφιερωμένη στα θύματα των Τεμπών η παράσταση

Μουσικοθεατρική παράσταση με δημοτικά τραγούδια, τα οποία αφηγούνται γυναικοκτονίες και ερμηνεύονται από το φωνητικό σύνολο Τσουγκράνες, πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα, Τετάρτη 29 Μαρτίου στις 20:30 στον δεύτερο όροφο της Ανδρόγεω.

Πρόκειται για μία βραδιά ενάντια στην έμφυλη βία η οποία πραγματοποιείται μετά από έγκριση της αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Αριστέας Πλεύρη.

Στην εκδήλωση το φωνητικό σύνολο Τσουγκράνες θα ερμηνεύσει δημοτικά τραγούδια όπως η «Ανδρονίκη» και ο «Μενούσης», κ.α., τα οποία αναφέρονται σε γυναικοκτονίες. Οι διοργανωτές της βραδιάς επιθυμούν να καταδείξουν ότι το φαινόμενο της γυναικοκτονίας δεν είναι απλά κάτι σύγχρονο, υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων και αποτυπώνεται γλαφυρά στα δημοτικά μας τραγούδια.

«Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε το φαινόμενο (της γυναικτονίας) μέσα από μία σύγχρονη ματιά με τη βοήθεια της χορεύτριας Γωγώς Πετραλή και έτσι προέκυψε η μουσική αφήγηση με τη συνοδεία χορού» αναφέρει στο cretalive η θεατρολόγος Ελεάννα Παπανικολοπούλου.

Γυναικοκτονίες

Η εκδήλωση διοργανώνεται μετά από πρωτοβουλία της χορεύτριας Γωγώς Πετραλή και του φωνητικού συνόλου «Τσουγκράνες», το οποίο συστάθηκε πριν επτά χρόνια και ασχολείται με την ελληνική μουσική παράδοση, και τελεί υπό την διεύθυνση της Ελεάννας Παπανικολοπούλου.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα 57 θύματα της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη. Μάλιστα στην αντίστοιχη εκδήλωση που έγινε στην Νεάπολη Λασιθίου, ανήμερα της Ημέρας της Γυναίκας, μία κυρία σηκώθηκε και άφησε ένα μαύρο μπαλόνι στη σκηνή.

Χορός και γυναικοκτονίες

Χορος- γυναικοκτονίες

«Αυτή η τραγώδια δεν έχει αφήσει κανέναν μας ανεπηρέαστο από τον Έβρο ως την Γαύδο. Ήταν μία άκρως συγκινητική στιγμή» τονίζει η κ. Παπανικολοπούλου.

Σημειώνεται ότι η είσοδος είναι ελεύθερη ωστόσο στην είσοδο θα υπάρχει κουτί οικονομικής ενίσχυσης για τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών Ηρακλείου.

Δείτε επίσης:

Η ιστορία της Μαρίας: Οι δαίμονες δεν είναι ανίκητοι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ