Οι ''Soul of Epirus'' στο κανάλι πολιτισμού του Δ.Ηρακλείου

Οι ''Soul of Epirus'' στο κανάλι πολιτισμού του Δ.Ηρακλείου

Η παράσταση θα προβληθεί διαδικτυακά την ερχόμενη Τετάρτη 23 Μαρτίου

«The Soul of Epirus», η μουσική συνάντηση δυο κορυφαίων μουσικών της Ηπείρου, του Πετρολούκα Χαλκιά και του Βασίλη Κώστα,  ένας «διάλογος» ανάμεσα στο κλαρίνο και το λαούτο έρχεται στο διαδικτυακό κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου - Heraklion Arts and Culture!

Την οn line πρεμιέρα της παραγωγής μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά, την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022 στις 21:15 στον παρακάτω σύνδεσμο https://youtu.be/S96Ohfkj1vs, ενώ αμέσως μετά την πρώτη προβολή, μπορείτε να την παρακολουθήσετε, on demand, στη ζώνη θέασης «Φώτα, Αυλαία, Πάμε»! 

Λίγα λόγια για την παράσταση: 

H μουσική της Ηπείρου είναι ένας πολιτιστικός θησαυρός, ανυπολόγιστης αξίας για την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη μουσική παράδοση έχει χαρακτηριστεί ως " The World's Most Beguiling Folk Music", από τους New York Times. Χρησιμοποιεί το τεράστιο και ποικίλο ρεπερτόριo της, για να εκφράσει τα συναισθήματα της χαράς και της λύπης του λαού, να αποδώσει φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή ή που ζουν στην ξενιτιά, αλλά και ταυτόχρονα να γιορτάσει την ίδια τη ζωή και τη φύση.

Σε αυτή την παράσταση, όπως και στον ομώνυμο δίσκο, το επίκεντρο είναι ένας καινούριος, εντυπωσιακός διάλογος μεταξύ του κλαρίνου και του λαούτου, μέσα από τον οποίο μεταφράζεται αυτή η μουσική, βασισμένη στη συνομιλία των δύο μουσικών οργάνων.

Μια δημιουργική προσέγγιση πάνω στα ορχηστρικά κομμάτια και στον τρόπο παιξίματος, που καθιέρωσε ο Ηπειρώτης κλαρινίστας Κίτσος Χαρισιάδης τη δεκαετία 1920-30, ο οποίος δημιούργησε μία μοναδική και παράλληλα πολύπλοκη μουσική γλώσσα πάνω στο ρεπερτόριο της Ηπείρου, την οποία ο Πετρολούκας Χαλκιάς διατήρησε και εξέλιξε περαιτέρω, σε όλα τα χρόνια της ζωής του. Αυτή η φιλοσοφία παιξίματος, ύστερα από μελέτη χρόνων, προσαρμόστηκε από το κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά στο λαούτο του Βασίλη Κώστα.

Λίγα λόγια για τον Βασίλη Κώστα:

Ο λαουτίστας Βασίλης Κώστας, με καταγωγή από τα Ιωάννινα της Ηπείρου, είναι μέλος του μουσικού σχήματος Global Messengers του βραβευμένου με Grammy πιανίστα της Τζαζ, αλλά και πρεσβευτή της Ειρήνης στην UNESCO, Danilo Perez.

Έχει εμφανιστεί στη σκηνή του Carnegie Hall, αλλά και σε κορυφαία μουσικά φεστιβάλ των Η.Π.Α. και του Καναδά, όπως το Montreal Jazz Festival, το Monterey Jazz Festival, το Panama Jazz Festival και το WOMEX στην Πολωνία.

Έχει συνεργαστεί σαν σολίστας με την Berklee String Orchestra, του βραβευμένου με Grammy μαέστρου Eugene Friesen, έχοντας συμπράξει με μεγάλα ονόματα της διεθνούς τζαζ σκηνής, όπως είναι οι Tigran Hamasyan, Αntonnio Serrano και Simon Shaheen.

Απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος, του Global Jazz Institute του Berklee College of Music της Βοστώνης, ύστερα από πλήρη υποτροφία, επιχειρεί να ανοίξει νέους ορίζοντες για το λαούτο και στην Ελληνική παραδοσιακή, αλλά και στη Τζαζ μουσική.

Η προσέγγιση του βασίζεται στη μελέτη του τρόπου παιξίματος του Πετρολούκα Χαλκιά, στη συνεργασία του με τον ζωντανό αυτό θρύλο της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, καθώς και στη χρήση των εργαλείων του τζαζ αυτοσχεδιασμού, μέσα από το λαούτο. Ο Βασίλης Κώστας ζει και εργάζεται στη Βοστώνη, διδάσκοντας και παρουσιάζοντας την Ελληνική παραδοσιακή μουσική, σε πολλά μέρη της Αμερικής, αλλά και διεθνώς.

Μόλις τιμήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες με το βραβείο «40 under 40», από το Ελληνικό Ίδρυμα Αμερικής. Η αριστεία και η φιλανθρωπία είναι δύο ιδανικά, που υποστηρίζονται στη δήλωση αποστολής του Ελληνικού Ιδρύματος Αμερικής και "οι Σαράντα Under 40" νικητές, είναι η επιτομή και των δύο...

Συντελεστές: Πετρολούκας Χαλκιάς (Κλαρίνο), Βασίλης Κώστας (Λαούτο),  Θανάσης Βόλας (Κλαρίνο), Πέτρος Παπαγεωργίου (Κρουστά)

Οργάνωση παραγωγής: ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΟΝ – ARTWAY

Παραγωγή: Δήμος Ηρακλείου -Αντιδημαρχία Πολιτισμού

Για εγγραφή στο Heraklion Arts and Culture, ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://bit.ly/2Ym3OSb

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ