Στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Κηφισιάς η Αθηνά Σφακάκη

Στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Κηφισιάς η Αθηνά Σφακάκη

Η συγγραφέας και ξεναγός μιλά για τη γυναίκα στη μινωική θρησκεία, κοινωνία και καθημερινότητα

 Η Αθηνά Ν. Κυριακάκη - Σφακάκη, ξεναγός - συγγραφέας, μας ταξιδεύει στον κόσμο του Μινωϊκού Πολιτισμού με το θέμα: «Η Γυναίκα στην Μινωϊκή Θρησκεία, Κοινωνία και Καθημερινότητα»

Η ομιλία έγινε για την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς. Πιο συγκεκριμένα, η κ. Σφακάκη αναφέρθηκε στα εξής:

«Την Μινωΐτισα Γυναίκα αποκαλύπτουν αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές των μινωϊκών θέσεων της Κρήτης, της Σαντορίνης και άλλων μακρινών θέσεων, μινωϊκών αποικιών και θέσεων ενδιαφερόντων οικονομικών εμπορικών και πολιτιστικών των Μινωϊτών. Γυναικείες μορφές αναγνωρίζονται στα μινωϊκά πήλινα ειδώλια λάτρεων και ιερειών σε τοιχογραφικές διακοσμητικές παραστάσεις, σε ανθρωπόμορφα λατρευτικά και τελετουργικά σκεύη. Η Μινωΐτισα γυναίκα συμμετείχε σε δρώμενα σε δημόσιους χώρους, θεατρικούς και ιερά. Σε παραστάσεις θρησκευτικών τελετουργιών υπερτερούν οι γυναικείες παρουσίες αριθμητικά και σημειολογικά. Η ισότιμη εμφάνιση και δράση γυναικών και ανδρών σε θρησκευτικές διοργανώσεις, εμπεριέχει και εκπέμπει μήνυμα ισότητας γυναικών και ανδρών. Λανθάνουσα μητριαρχία στην φαινομενικά ανδροκρατούμενη μινωική κοινωνία; Τυπική ενδυμασία της Μινωΐτισας, το γυμνόστηθο ποδήρες πολυποίκιλτο ένδυμα .Κομψή, με ολική φροντίδα καλλωπισμού, διέθετε ικανά εφόδια. Υπήρχαν ταξικές διαφορές μεταξύ των γυναικών των ανακτόρων των επαύλεων των αγροικιών, των αγροτικών και ποιμενικών εγκαταστάσεων. Μάρτυρες των διαφορών οι ποσοτικές και ποιοτικές διαφορές αντικειμένων γυναικείας χρήσης, κοσμημάτων, και κτερισμάτων. Ο πηλός, τα βότσαλα και το ξύλο, που δε διασώθηκε, υλικά προσιτά στους οικονομικά ασθενείς. Ο Χαλκός, ο χρυσός, οι πολύτιμες για τους Μινωΐτες λίθοι όπως σάρδιος ,σαρδόνυξ, αμέθυστος, υαλόμαζα, αιγυπτιακό κυανούν κ.α. υλικά για την άρχουσα τάξη και το ιερατείο. Εντός των διαμερισμάτων και των οικιών, στα υφαντήρια και στα εργαστήρια των μεγάρων και των ιερών, οι Μινωΐτισες συνέβαλαν στην δημιουργία και στην άνθηση του Μινωϊκού πολιτισμού, του αρχαιότερου Ευρωπαϊκού πολιτισμού και ενός από τους αρχαιότερους πολιτισμούς παγκοσμίως »

Παρακολουθήστε την ομιλία:

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ