Τα Μουσεία ανοίγουν τις πύλες τους
Τα μουσεία γιορτάζουν - Οι εκδηλώσεις σε όλη την Κρήτη
Κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου τα μουσεία όλης της χώρας «γιορτάζουν» και στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από εκδηλώσεις στο Ηράκλειο,τα Χανιά και το Ρέθυμνο.
Φέτος έχει επιλεγεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) τιμώμενο μουσείο να είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό.
Στο πλαίσιο λοιπόν της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που καθιέρωσε το ICOM από το 1977 στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των ιδρυμάτων αυτών στη σύγχρονη κοινωνία, τα μουσεία ανοίγουν μεθαύριο Τετάρτη τις «πύλες» τους με ελεύθερη είσοδο στο κοινό και με πλήθος εκδηλώσεων να περιβάλλουν τον εορτασμό σε εύρος αρκετών ημερών.
Κάθε χρόνο η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σ’ ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2016 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία». Τα Μουσεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει, κύρια αποστολή των οποίων είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτιριακό κέλυφος του μουσείου είτε έξω απ’ αυτό.
Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Κρήτη έχει ξεκινήσει ήδη και οι εκδηλώσεις είναι οι ακόλουθες:
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Δευτ. 16-Κυρ. 22 Μαΐου
•«Γιούχτας: φυσικό και ανθρωπογενές τοπίο».
Εκδηλώσεις ανάδειξης και προβολής του ορεινού όγκου Γιούχτα. Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται διαλέξεις, θεματικές ξεναγήσεις στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου, περιηγητικές εκδρομές στο τοπίο, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και εορτασμός με καλλιτεχνική εκδήλωση (μουσική συναυλία) στους χώρους του μουσείου
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Τετ. 18 Μαΐου
•«Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Σκιαγραφώντας τη “γεωγραφία” του πολιτιστικού του τοπίου» Βίντεο-προβολή στο αμφιθέατρο του μουσείου, ώρες 9:00-17:00
ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
Κυρ. 22 Μαΐου
«Μουσεία και πολιτιστικά τοπία». Παρουσίαση από την ιστορικό τέχνης-μουσειολόγο Κική Χριστοδούλου, ώρα: 20:00
ΧΑΝΙΑ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Τετ. 18 Μαΐου
•«Ένας αλλά λέων... παιχνίδια και ιστορίες με ζώα στο μουσείο»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.
Απαραίτητη η δήλωση
συμμετοχής, ώρες 9:00-13:00
Κυρ. 22 Μαΐου.
Ξεναγήσεις από αρχαιολόγους της Εφορείας, ώρες 11.00-13.00
Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ
ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ
«Η Ζωή ως Τέχνη-Caravaggio».
Εκδήλωση με προβολή της ταινίας «Caravaggio» του Derek Jarman, 1986 και παρουσίαση του έργου του Caravvagio από τον ιστορικό Τέχνης Κωνσταντίνο Πρώιμο.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΑΒΑΛΟΧΩΡΙΟΥ
Σάβ. 21-Κυρ. 22 Μαΐου
ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Τετ. 18 Μαΐου
Επίσκεψη στο Μουσείο και στη μόνιμη έκθεση αρχαίας και παραδοσιακής ναυπηγικής - Νεώριο Moro.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο μουσείο για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας (ελεύθερη συμμετοχή).
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
Παρ. 20 Μαΐου
•«Τραγούδια και παραδοσιακά παιχνίδια των σχολικών χρόνων σε διάλογο»
Εκδήλωση στο αίθριο του μουσείου, ώρα 18:30.
ΡΕΘΥΜΝΟ
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Τετ. 18 Μαΐου
•«Η προσωρινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου στον ενετικό ναό του Αγίου Φραγκίσκου και η ένταξή της στο πολυπολιτισμικό αρχιτεκτονικό τοπίο της Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου».
Διαλέξεις-ξεναγήσεις και μουσική εκδήλωση, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κατοίκων παλιάς πόλης είσοδος ελεύθερη.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Τετ. 18 Μαΐου
•«Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης μάς γνωρίζει τη γειτονιά του».
Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για ενήλικες και παιδιά. Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση, ώρες 19:00-21:00.
- Εγκαινιάζεται η έκθεση εργόχειρων των κυριών του Λυκείου Ελληνίδων
- Δωρεάν ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο
- Εκδήλωση τιμής στο Θεοχάρη Δετοράκη