Βελτίωση στη νοσηρότητα ασθματικών παιδιών "έφερε" το lockdown

Η επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19 οδήγησε σε ριζική αλλαγή της συμπεριφοράς ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως τα παιδιά με βρογχικό άσθμα.

 

Ενδιαφέροντα αποτελέσματα παρουσίασε έρευνα των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Κύπρου και Κρήτης, η οποία κατέδειξε σημαντική βραχυχρόνια βελτίωση στον έλεγχο των συμπτωμάτων ασθματικών παιδιών, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων (lockdown) κατά της πανδημίας COVID-19.

Η επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19 οδήγησε σε ριζική αλλαγή της συμπεριφοράς ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως τα παιδιά με βρογχικό άσθμα. Η εφαρμογή των μέτρων περιορισμού οδήγησε σε μείωση των καθημερινών κοινωνικών επαφών, και ενδεχόμενα σε μείωση της έκθεσης σε άλλους αναπνευστικούς ιούς και στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Επιστημονική δημοσίευση με τίτλο ‘’Pediatric asthma morbidity during lockdown for the COVID-19 pandemic in Spring 2020: A prospective community-based study in Cyprus and Greece’’ έγινε στο περιοδικό Pediatric Pulmonology από τις Ιατρικές Σχολές του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου Κρήτης στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE-MEDEA που είχε ως στόχο την μείωση της έκθεσης ευπαθών ομάδων στη σκόνη της ερήμου στην ατμόσφαιρα. Η μελέτη κατέδειξε χαμηλότερη νοσηρότητα κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και απαγόρευσης της κυκλοφορίας (lockdown) σε ασθματικά παιδιά από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Παιδιά με ενεργό βρογχικό άσθμα (n=119) τέθηκαν σε μηνιαία παρακολούθηση και αξιολόγηση από ερευνητές των δύο Ιατρικών Σχολών με χρήση ειδικού ερωτηματολογίου (c-ACT) πριν και μετά την εφαρμογή του lockdown την Άνοιξη του 2020.

Παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα του άσθματος, η οποία ήταν μεγαλύτερη στα παιδιά με σοβαρότερο άσθμα. Η βελτίωση φάνηκε ότι σχετίζεται   με το χρόνο παραμονής των παιδιών στο σπίτι, όπως καταγράφηκε από αισθητήρες γεωεντόπισης (GPS) σε έξυπνα ρολόγια τα οποία έφεραν τα παιδιά σε όλο το διάστημα της μελέτης. Η βελτίωση των ασθματικών συμπτωμάτων επιβεβαιώθηκε συγκρίνοντας τα ευρήματα με τα αντίστοιχα ασθματικών παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα LIFE-MEDEA την ίδια περίοδο τον προηγούμενο χρόνο (2019). Η έρευνα κατέγραψε επίσης στο ίδιο χρονικό διάστημα εφαρμογής του lockdown, σημαντική μείωση στη χρήση αντι-ασθματικών ανακουφιστικών φαρμάκων, μείωση στην συχνότητα αναπνευστικών λοιμώξεων και μείωση στις επείγουσες ιατρικές επισκέψεις για οξέα ασθματικά επεισόδια.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές τονίζουν ότι τα περιοριστικά μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας, οδήγησαν παράλληλα σε σημαντική βραχυχρόνια βελτίωση στον έλεγχο των συμπτωμάτων ασθματικών παιδιών.

Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπονται οι αρνητικές επιδράσεις των περιοριστικών μέτρων στην ψυχολογική υγεία των παιδιών και την κοινωνικοποίησή τους, ενώ η αυξημένη παραμονή στο σπίτι μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της φυσικής άσκησης, στην αύξηση του σωματικού βάρους και στην υπέρμετρη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.

 

Μπορείτε να βρείτε την πλήρη δημοσίευση στον σύνδεσμο: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ppul.25765

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ