
Πολλοί πίνουμε ένα ή παραπάνω ποτήρια κρασί σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή επειδή είναι το ποτό της επιλογής μας για να συνοδεύσουμε ένα γεύμα ή να χαλαρώσουμε μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά.
Όταν πρόκειται για την κατανάλωση αλκοόλ, το κρασί θεωρείται η ασφαλέστερη επιλογή.
Όλοι έχουμε ακούσει ότι ένα ποτήρι την ημέρα μπορεί ακόμη και να βελτιώσει την υγεία μας.
Κατά πόσο ισχύει όμως αυτό στην πραγματικότητα;
Η άνοδος των «winefluencers»
Το κρασί καταναλώνεται ευρέως στη δυτική κουλτούρα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν συμβάλει στην προώθηση της κατανάλωσή του.
Οι influencers του κρασιού (άνθρωποι που διαμορφώνουν τάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς, ιδίως στις νεότερες γενιές.
Έτσι προωθούνται μάρκες και επηρεάζονται οι προτιμήσεις των καταναλωτών, βοηθώντας παράλληλα το κοινό να μάθει λεπτομέρειες για το κρασί.
Με την άνοδο των winefluencers και την πρόσβαση σε διαφορετικές πηγές πληροφοριών για το κρασί, οι καταναλωτές λαμβάνουν συνεχώς αντιφατικά μηνύματα σχετικά με την κατανάλωσή του.
Πού έχει καταλήξει η επιστημονική έρευνα;
Στη δεκαετία του 1970, μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν ένα έως δύο ποτά την ημέρα, φάνηκε να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ακόμη και να ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν έπιναν.
«Οι πρώιμες έρευνες διαπίστωσαν ότι τα μέτρια επίπεδα κατανάλωσης κρασιού είχαν μια επίδραση καμπύλης σχήματος J,» δήλωσε στο BBC η Helena Conibear, συν-διευθύντρια του Διεθνούς Επιστημονικού Φόρουμ για την Έρευνα του Αλκοόλ.
«Μικρές, τακτικές ποσότητες κρασιού, φαίνεται να οδηγούν σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καλύτερη υγεία και λιγότερη γνωστική παρακμή».
Στη συνέχεια, ήρθε το γαλλικό παράδοξο τη δεκαετία του 1980, που έδειξε χαμηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων μεταξύ των Γάλλων παρά τη συχνή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και διατροφικής χοληστερόλης.
Πώς εξηγείται η καμπύλη J ή το γαλλικό παράδοξο;
Το κρασί (ιδίως το κόκκινο) περιέχει πολυφαινόλες - χημικές ενώσεις που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας μας.
Η ρεσβερατρόλη είναι μια πολυφαινόλη και δρα σαν αντιοξειδωτικό. Αυτό σημαίνει ότι εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, τα ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και το DNA μας.
Η ρεσβερατρόλη έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση και πιστεύεται ότι μειώνει την υπέρταση και τις καρδιακές παθήσεις.
Ένα μεγάλο μέρος των ερευνών επαναλαμβάνει ότι οι μικρές δόσεις κρασιού μπορεί να είναι ευεργετικές. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ωστόσο, ότι τα οφέλη του κρασιού για την υγεία έχουν υπερεκτιμηθεί.
Υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τις δόσεις της ρεσβερατρόλης. Το θέμα μπορεί να μην είναι τόσο απλό όσο η κατανάλωση ενός ή δύο ποτηριών κρασιού την ημέρα για να αποκομίσει κανείς τα οφέλη της.
«Υπάρχει διαμάχη γύρω από το επίπεδο της δόσης που μπορεί να απορροφήσει κανείς από ένα ποτήρι κρασί και τη βιοδιαθεσιμότητά της, δηλαδή την ικανότητα του οργανισμού να την απορροφήσει και να μας κάνει καλό», λέει η Helena.
Περισσότερα στο onmed.gr