Επεξεργασμένα τρόφιμα: 5 λόγοι που πρέπει να τα αποφεύγετε

Newsroom
Newsroom

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα όμως, κάθε άλλο παρά υγιεινά είναι, καθώς έχουν ελάχιστη θρεπτική αξία, πολλή ζάχαρη, λιπαρά, αλάτι και πρόσθετα.

Πατατάκια, συσκευασμένα δημητριακά πρωινού, κοτομπουκιές, είναι μερικά παραδείγματα υπερβολικά επεξεργασμένων τροφών, οι οποίες αποτελούν περίπου το 60% των θερμίδων στη διατροφή του μέσου ενήλικα.

Ένας από τους βασικούς λόγους που είναι τόσο δημοφιλή είναι ο παράγοντας «ευκολία». Αρκεί λίγο ζέσταμα και είναι έτοιμα προς κατανάλωση. Η έλλειψη χρόνου που απαιτεί η προετοιμασία ενός υγιεινού γεύματος στο σπίτι, καθιστά τα έτοιμα γεύματα εξαιρετικά βολικά.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα όμως, κάθε άλλο παρά υγιεινά είναι, καθώς έχουν ελάχιστη θρεπτική αξία, πολλή ζάχαρη, λιπαρά, αλάτι και πρόσθετα.

Έχουν σχεδιαστεί για να έχουν καλή γεύση και να αυξάνουν την επιθυμία να τα καταναλώνουμε συχνά.

Δεν συμβάλλουν μόνο στην αύξηση βάρους και την παχυσαρκία, αλλά αυξάνουν και τον κίνδυνο ανάπτυξης προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Δείτε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι επιβλαβή για την υγεία και την ευεξία:
Βλάπτουν την καρδιομεταβολική υγεία

Οι καρδιοπάθειες αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις δυτικές χώρες και τα επεξεργασμένα τρόφιμα βλάπτουν την υγεία της καρδιάς και του μεταβολισμού και συμβάλλουν στην επιδημία καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Μελέτη εξέτασε πέντε δείκτες καρδιομεταβολικής υγείας: τα λιπίδια του αίματος, τον δείκτη μάζας σώματος, την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο του αίματος και εάν κάποιος είχε καρδιαγγειακή νόσο. Διαπίστωσε ότι λιγότερο από το 7% των ανθρώπων είναι υγιείς με βάση αυτές τις παραμέτρους. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν αύξηση του σακχάρου στο αίμα και αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, 10% του πληθυσμού είναι ευαίσθητο στην υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο που περιέχουν αυτά τα τρόφιμα και παρουσιάζουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης όταν τα καταναλώνουν. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα, έναν άλλο παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

 

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr

 

Φωτογραφία από Shirley Hirst από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ