Έξαρση σε ψυχικές παθήσεις και εξαρτήσεις

Έξαρση σε ψυχικές παθήσεις και εξαρτήσεις

Αιτία η οικονομική κρίση

Έξαρση καταγράφεται σε ψυχικές παθήσεις και σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και εξαρτήσεων, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όπως τονίστηκε την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο Χανίων.

Αφορμή για τη συνέντευξη, ήταν η συνάντηση της ομάδας εποπτείας των επαγγελματιών κοινωνικών λειτουργών, που στελεχώνουν τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, την οποία διοργάνωσε το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων.
Απαντώντας σε ερώτηση των “Χανιώτικων νέων”, η  καθηγήτρια Εφαρμογών στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης, Μαρία Παπαδακάκη, υπογράμμισε ότι «την περίοδο της κρίσης βλέπουμε να βρίσκεται σε έξαρση μία σειρά από καταστάσεις» όπως: Ψυχικά νοσήματα, ενδοοικογενειακή βία, εξαρτήσεις.

Η κ. Παπαδακάκη αναφέρθηκε στον ρόλο του κοινωνικού λειτουργού ο οποίος, όπως είπε,
«δέχεται όλα τα περιστατικά και ενώ έχει λάβει την εκπαίδευση, έρχεται τώρα στην κρίση να αντιμετωπίσει αυτό που λέγεται “συννοσηρότητα”: δηλαδή έχει τον φτωχό ο οποίος έχει τα χρόνια προβλήματά του, την ανεργία του και τα προβλήματα που εκδηλώνονται εξαιτίας της φτώχειας. Αρα στην ουσία θα πρέπει να δει την οικογένεια, να δει τα εργασιακά ζητήματα του φτωχού, να δει τα ψυχικά ζητήματα του φτωχού και να δει και τα προβλήματα υγείας».
Μάλιστα, όπως είπε, σε όλη την Κρήτη βρίσκονται σε εξέλιξη 11 ομάδες αλλά και βιωματικές ημερίδες. Ηδη, πραγματοποιήθηκε βιωματική ημερίδα στην Κίσαμο ενώ ημερίδες θα πραγματοποιηθούν στις 7 Δεκεμβρίου στον Δήμο Αποκόρωνου και στις 9 του μηνός στον Δήμο Χανίων «με θέματα που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία, το ρόλο του γονέα σε θέματα παραβατικότητας των εφήβων καθώς επίσης θέματα εξαρτήσεων στους εφήβους και πώς αυτά μπορούν να τα διαχειριστούν οι γονείς. Αυτές οι ημερίδες είναι ανοιχτές σε όλο τον κόσμο. Καλούμε όλους τους γονείς να παραβρεθούν προκειμένου μαζί να συζητήσουμε τις ανησυχίες τους, τους προβληματισμούς τους για το πώς να διαχειριστούν τα προβλήματα των παιδιών τους».

Η ψυχολόγος – επόπτρια, Σπυριδούλα Σταμπολάκη, υπογράμμισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να παρέχεται στους κοινωνικούς λειτουργούς και στους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με τους λήπτες των κοινωνικών υπηρεσιών του κάθε Δήμου, ένα πλαίσιο φροντίδας, στήριξης και καθοδήγησης, γιατί έχουν τεράστιο έργο να επιτελέσουν».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης μίλησαν επίσης ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, Γιάννης Χλιαουτάκης και η αντιδήμαρχος Ελευθερία Αλιφιεράκη η οποία υπογράμμισε ότι «ο Δήμος Χανίων στηρίζει και προωθεί δράσεις που στοχεύουν στην επιμόρφωση και στην εξέλιξη του επιστημονικού προσωπικού» και ότι «η συγκεκριμένη επιμόρφωση προέρχεται από τα συνοδευτικά μέτρα του προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαικής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ)».

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ