Φάκελος καρδιακές παθήσεις: Αυτές οι τροφές έχουν οφέλη

Η κατανάλωση μικρής ποσότητας από γαλακτοκομικά προϊόντα και σοκολάτα είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς και βοηθάει στην πρόληψη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου στη Νάπολη, που δημοσιεύθηκε στις 6 Ιουλίου του 2021, σχετικά με την καρδιαγγειακή υγεία, η μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών, όπως το γιαούρτι και το τυρί, αλλά και η κατανάλωση σοκολάτας έχει αποδειχθεί πως είναι ωφέλιμες για την καρδιά.

Ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 100 μελέτες, σχετικά με τη σχέση που υπάρχει μεταξύ του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και των διατροφικών συνηθειών. Οι ίδιοι επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων, όπως κόκκινο κρέας, πουλερικά, αυγά, γαλακτοκομικά, προϊόντα, ξηρούς καρπούς και δημητριακά.

Τα ευρήματά τους υποστηρίζουν ότι η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού και μικρών ποσοτήτων τυριού θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα με τους ίδιους, πιθανότατα σε αυτό να συμβάλλει η διαδικασία της ζύμωσης που εμπλέκεται σε αυτά τα τρόφιμα. Μικρές ποσότητες σοκολάτας συνδέθηκαν επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα γαλακτοκομικά μπορούν να κάνουν καλό στην καρδιά

Η κατανάλωση έως και 200 γραμμάρια γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα, διαπίστωσαν πως δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Οι γαλακτοκομικές τροφές μπορούν να έχουν οφέλη για τη λειτουργία της καρδιάς ακόμη κι αν έχουν πλήρη λιπαρά.

Σε αντίθεση με τις παλιές θεωρίες ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι επικίνδυνη για την καρδιά, η τρέχουσα μελέτη διαπιστώνει ότι ορισμένοι τύποι γαλακτοκομικών φαίνεται να έχουν προστατευτική λειτουργία.

Φάκελος καρδιακές παθήσεις: Αυτές οι τροφές έχουν οφέλη

Άτομα που κατανάλωναν την ημέρα, τουλάχιστον μια μερίδα 200 γραμμαρίων ή τρία τέταρτα φλιτζανιού γιαούρτι, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων από τα άτομα που δεν έτρωγαν καθόλου γιαούρτι.

Επίσης, διαπίστωσαν πως το τυρί σε μέτριες ποσότητες, έως και 50 γραμμάρια την ημέρα, είναι εξίσου ευεργετικό.

Λίγη σοκολάτα τη μέρα, προστατεύει την καρδιά

Φάκελος καρδιακές παθήσεις: Αυτές οι τροφές έχουν οφέλη

Πέρα από τις προαναφερθείσες τροφές, η μελέτη υποστηρίζει πως υπήρχε και μια μικρή αλλά αρκετά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας και του ελαφρώς χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης καρδιακής πάθησης.

Η κατανάλωση μεταξύ 20 και 45 γραμμαρίων σοκολάτας την ημέρα, μπορεί να είναι ωφέλιμη. Προσοχή όμως, η αύξηση της ποσότητας δεν συνδέεται με αντίστοιχη βελτίωση στην υγεία της καρδιάς.

Οι ερευνητές, όπως αναφέρει ο Insider, συνιστούν ιδανικά από 10 γραμμάρια σοκολάτας την ημέρα, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης ή θερμίδων που μπορεί να αντισταθμίσουν τα οφέλη της.

Παρ' όλο που η πρόσφατη αυτή έρευνα, δεν έχει κάνει κάποια διάκριση σχετικά με το ποιο είδος σοκολάτας είναι η πιο κατάλληλο, προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν πως η μαύρη σοκολάτα είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία της καρδιάς. Αυτό αιτιολογείται στο ότι η μαύρη είναι πλούσια σε φλαβανοειδή, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Αντίθετα, η σοκολάτα γάλακτος τείνει να έχει περισσότερη προσθήκη ζάχαρης και κορεσμένα λιπαρά, τα οποία κάνουν κακό στην υγεία.

Πηγή: News 24/7

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ