Γ. Παυλάκης: Οι κλινικές δοκιμές γίνονται για να αντιμετωπιστούν τα απρόοπτα

Γ. Παυλάκης: Οι κλινικές δοκιμές γίνονται για να αντιμετωπιστούν τα απρόοπτα

Τι λέει για τη δεύτερη διακοπή δοκιμών του Εμβολίου της Οξφόρδης ο Κρητικός ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ

Τη δεύτερη διακοπή των κλινικών δοκιμών του Εμβολίου της Οξφόρδης σχολίασε ο διακεκριμένος ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, με αφορμή το δεύτερο περιστατικό εγκάρσιας μυελίτιδας (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)που εμφάνισε Βρετανίδα εθελόντρια.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλάκης η τακτική που ακολουθείται από τους ερευνητές είναι η ενδεδειγμένη καθώς όταν το εμβόλιο διατεθεί στο ευρύ κοινό θα πρέπει να είναι απολύτως ασφαλές. Για τον λόγο αυτό, τόνισε, θα πρέπει να αποφευχθούν λάθη και βιασύνες, ενώ επανέλαβε την εκτίμηση ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης θα είναι έτοιμο να διατεθεί τον επόμενο χρόνο.

Όσον αφορά στις κλινικές δοκιμές, ο κ. Παυλάκης σημείωσε ότι γίνονται ακριβώς για να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν απρόοπτα και παρενέργειες. 

Η συγκεκριμένη παρενέργεια της εγκάρσιας μυελίτιδας που παρουσιάστηκε σε δύο εθελοντές στους οποίους είχε χορηγηθεί το εμβόλιο συνδέονται με το ανοσολογικό και για τον λόγο αυτό οι ερευνητές υποχρεώνονται να παγώσουν τις δοκιμές σε παγκόσμιο επίπεδο για να δώσουν τις επιστημονικές απαντήσεις στο ζήτημα που παρουσιάστηκε. 

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι το εμβόλιο έχει χορηγηθεί σε 18.000 άτομα σε όλο τον κόσμο και η συγκεκριμένη παρενέργεια έχει εμφανιστεί σε δύο. 

Υπενθυμίζεται πως σε έκθεση της AstraZeneca για το εμβόλιο της Οξφόρδης τονίζεται ότι υπήρξε και δεύτερος συμμετέχων στις δοκιμές που εμφάνισε σοβαρή νευρολογική ασθένεια. 

Οι δύο γυναίκες που ασθένησαν είχαν λάβει δόση του πειραματικού εμβολίου στη Βρετανία, και η ασθένειά τους είχε ως αποτέλεσμα η AstraZeneca να σταματήσει για δεύτερη φορά τις δοκιμές. 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ