Η ψυχική δοκιμασία της καραντίνας και η θλίψη των γιορτών

Μέσα στις συνθήκες του εγκλεισμού, αυξάνεται και το αίσθημα της απειλής, τονίζει στο Livetalks η Επίκουρη Καθηγήτρια Μαρία Παπαδακάκη

Ψυχική δοκιμασία για τους περισσότερους ανθρώπους αποτελεί (και) η δεύτερη καραντίνα. Δεν είναι λίγοι, εκείνοι που βιώνουν πολύ δύσκολα των εγκλεισμό. Ψυχολογικές επιπτώσεις όπως άγχος, η μελαγχολία και αισθήματα κατάθλιψης συνοδεύουν την καθημερινότητά τους. Οι σχέσεις και ο ύπνος τους διαταράσσονται σε μεγάλο βαθμό, ενώ εκδηλώνονται και περιστατικά βίας.

Η Μαρία Παπαδακάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου παρέθεσε ενδιαφέροντα στοιχεία στους ακροατές του Livetalks.

Ήδη από το πρώτο lockdown, "ένα 65% αύξηση τη χρήση των νέων τεχνολογιών". Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι μειώθηκε στο 47% η σεξουαλική επαφή των ζευγαριών, τη στιγμή που αυξήθηκαν "οι επαφές με άλλους εκτός σπιτιού".

"Μάλλον, λείπει η ζεστασιά. Δεν έχουμε κάνει άλματα προόδου μεταξύ της 1ης και 2ης καραντίνας" είναι η γενική διαπίστωση της κας Παπαδακάκη.

Από τον Μάρτη μέχρι και σήμερα, έχουν έρθει τα πάνω κάτω στην καθημερινότητά μας. Άλλαξε το πρόγραμμα εργασίας, φαγητού, ύπνου και ψυχαγωγίας. Μεταμορφώθηκε η ρουτίνα μας, κι αυτό μας επηρέασε πολύ. "Δεν μας αρέσουν οι αλλαγές και αντιδρούμε σε αυτές" παρατήρησε η κα Παπαδακάκη.

Μέσα στις συνθήκες του εγκλεισμού, αυξάνεται και το αίσθημα της απειλής. Η Επίκουρη Καθηγήτρια, στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΕΛΜΕΠΑ ανησυχεί ιδιαιτέρως για τα περιστατικά παραμέλησης συνανθρώπων μας: "Έχουμε ανθρώπους που η ψυχική τους υγεία δεν είναι σε καλή κατάσταση", που σημαίνει ότι ηλικιωμένοι ή και παιδιά δεν "απολαμβάνουν την φροντίδα από αυτούς που θα έπρεπε".

Και δυστυχώς, δεν επαρκούν τα στελέχη  των Κοινωνικών Υπηρεσιών "για να καλύψουν τις ανάγκες όλων αυτών των ανθρώπων που βρέθηκαν έγκλειστοι". Θα έπρεπε να υπάρχει "μία κινητή μονάδα για να μπορεί να βρεθεί δίπλα σε κάθε πολίτη που έχει ανάγκη" είναι η πρόταση της κας Παπαδακάκη.

"Στις άλλες χώρες υπάρχει περισσότερο προσωπικό. Υπάρχει μια κοινωνική υπηρεσία «σε κάθε γειτονιά» - να το πούμε έτσι. Και άρα μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα. Έχουμε κοινωνικές υπηρεσίες με ένα άνθρωπο να υποστηρίξει τις φτωχές ομάδες".

Επίσης, σε άλλα κράτη του εξωτερικού "έχουν φροντίσει να διατίθενται και ηλεκτρονικά οι υπηρεσίες. Σε αυτό έχουμε κάνει άλματα και εμείς κι αυτό είναι το θετικό που θα μας αφήσει η πανδημία".


Ακούστε αναλυτικά τα όσα είπε η καθηγήτρια του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ στο Livetalks

 

Η μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση, η προσφορά αλληλεγγύης είναι το καλύτερο "φάρμακο" για τις πληγές και την εξουθένωση της κρίσης.

"Ας δώσουμε ένα χέρι βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη" προέτρεψε η κας Παπαδακάκη, ειδικά αυτή την  περίοδο, των Χριστουγέννων, που η θλίψη είναι εντονότερη και εμφανέστερη σε όσες -ους "έχουν χάσει την συντροφιά των δικών τους ανθρώπων, την αγκαλιά".

Η Επίκουρη Καθηγήτρια του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ αναφέρθηκε ακόμη στον φόβο που "μας οδηγεί στο να εκλογικεύουμε τα πράγματα" και στην σπουδαιότητα της απλοποίησης των πληροφοριών, οι οποίες διοχετεύονται στο κοινωνικό σύνολο και από την επιστημονική κοινότητα, σε μία προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους ειδικούς.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ