Κορωνοϊός- εμβόλιο: Οι εκπαιδευτικοί και ο κίνδυνος που διατρέχουν

Κορωνοϊός- εμβόλιο: Οι εκπαιδευτικοί και ο κίνδυνος που διατρέχουν

Προηγούνται, είπε η Μαρία Θεοδωρίδου, αλλά δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο

«Με το κριτήριο του κινδύνου οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν, συγκριτικά με τις άλλες ομάδες που επίσης δεν εμβολιάζονται, αυξημένο κίνδυνο». Αυτό σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας για τον κορωνοϊό.

Η κα. Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στην εκτίμηση και τη συμπάθεια που υπάρχει σε ολόκληρη την κοινωνία για τους εκπαιδευτικούς, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στην προτεραιοποίηση για το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό προηγούνται έναντι του γενικού πληθυσμού.

Η Μαρία Θεοδωρίδου, έκανε λόγο για άλμα της επιστήμης αναφορικά με την έγκριση και τρίτου εμβολίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στην επέτειο του ενός έτους από όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε τον κορωνοϊό ως απειλή για την παγκόσμια υγεία.

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, ανέφερε η κα Θεοδωρίδου, ο «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο βρετανοσουηδικής παραγωγής της AstraZeneca ως ανοσογόνο, ασφαλές για εφαρμογή του στις ηλικίες από 18 ετών και άνω. Μετά την έγκριση αυτού του εμβολίου ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία μέσω του Προέδρου Μακρόν -όχι επιστημονικής επιτροπής- και η Ιταλία διατύπωσαν σοβαρούς προβληματισμούς και επιφυλάξεις για τη χρησιμοποίηση του εμβολίου αυτού σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Το αγκάθι αυτής της ιστορίας είναι ο μικρός αριθμός που έχει συμπεριληφθεί στη μελέτη ατόμων μεγάλης ηλικίας, γεγονός που κάνει αναξιόπιστα τα αποτελέσματα που δίνονται από τόσο μικρό δείγμα» σημείωσε η κ. Θεοδώρου, τονίζοντας ωστόσο ότι «το μικρό δείγμα αυτό των μετεχόντων υπάρχει η προοπτική μέσα σε βραχύ χρονικό διάστημα να γίνει μεγάλο, της τάξεως των 7.500 ατόμων από τα αποτελέσματα της μελέτης της εταιρείας στην Αμερική. Επίσης θα υπάρξουν και πρόδρομα αποτελέσματα, πληροφορίες για το εμβόλιο από την εφαρμογή του στην Αγγλία».

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ