Μια μπανάνα την ημέρα κρατά τον γιατρό μακριά;

Newsroom
Newsroom

Γιατί το άμυλο προστατεύει από τον καρκίνο;

Μια μελέτη που εξέτασε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων τύπων καρκίνου διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μπανάνας, ρυζιού και ορισμένων σπόρων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να αρρωστήσουν σχεδόν κατά το ήμισυ.
 

Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει την καλή διατροφή με τη χαμηλότερη πιθανότητα νόσησης από καρκίνο. Τώρα μια νέα μελέτη σε άτομα με κληρονομικό κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα καρκίνων διαπίστωσε ότι το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία από ορισμένες ασθένειες.
Το ανθεκτικό άμυλο βρίσκεται στη βρώμη, τα δημητριακά, τις πράσινες μπανάνες, τα ζυμαρικά και το ρύζι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ζυμωμένες φυτικές ίνες σε αυτά τα τρόφιμα μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου κατά περισσότερο από το ήμισυ.

Η μακροχρόνια μελέτη παρακολούθησε σχεδόν 1000 ασθενείς με σύνδρομο Lynch (HNPCC) μια κληρονομική διαταραχή που αυξάνει τον κίνδυνο πολλών τύπων καρκίνου, ιδιαίτερα καρκίνων του παχέος εντέρου και του ορθού, δηλαδή του παχέος εντέρου πριν από την ηλικία των 50 ετών.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Cancer Prevention Research, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου.

Ο καθηγητής John Mathers, ειδικός στην ανθρώπινη διατροφή στο Πανεπιστήμιο newcastle της Αγγλίας δήλωσε στο IFLScience ότι οι επιστήμονες είδαν ότι το ανθεκτικό άμυλο προκάλεσε μείωση κατά 60% στην ανάπτυξη διαφόρων καρκίνων. Το αποτέλεσμα ήταν πιο εμφανές στο πάνω μέρος του εντέρου. «Αυτό είναι σημαντικό επειδή ο καρκίνος του ανώτερου εντέρου είναι δύσκολο να διαγνωστεί και συχνά δεν ανιχνεύεται σε πρώιμο στάδιο», εξήγησε ο Mathers.

Γιατί το άμυλο προστατεύει από τον καρκίνο;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ανθεκτικό άμυλο θρέφει την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων στα έντερα που παράγουν χημικές ουσίες που προλαμβάνουν ασθένειες όπως ο καρκίνος. Αυτό εξηγεί γιατί η κατανάλωση περισσότερων διαιτητικών ινών κάθε μέρα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα οφέλη του ανθεκτικού αμύλου στη μείωση του κινδύνου καρκίνου δεν λειτούργησαν σε όλους τους τύπους ασθενειών, αλλά για ορισμένους καρκίνους ο κίνδυνος μειώθηκε περισσότερο από το μισό. Το αποτέλεσμα παρατηρήθηκε σε άτομα που έλαβαν ένα ανθεκτικό συμπλήρωμα σκόνης αμύλου κάθε μέρα για δύο χρόνια και ακολουθήθηκαν για 10 χρόνια μετά τη διακοπή του συμπληρώματος.

Οι καρκίνοι του ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα συσχετίστηκαν σημαντικά με βελτίωση υπό την πρόσληψη αμύλου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του οισοφάγου, του στομάχου, της χοληφόρου οδού, του παγκρέατος και του δωδεκαδακτύλου. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η ασπιρίνη έχει οφέλη για τα άτομα με σύνδρομο Lynch, μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στο μισό.

 

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ