Ο EMA εξετάζει την έγκριση νέου φαρμάκου κατά της Covid-19

Ο EMA εξετάζει την έγκριση νέου φαρμάκου κατά της Covid-19

Πέντε φάρμακα έως το τέλος 2021

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ξεκίνησε την Παρασκευή ταχεία διαδικασία εξέτασης και έγκρισης πειραματικής θεραπείας ασθενών του κορωνοϊού με το φαρμάκο Sotrovimab από τους κατασκευαστές GlaxoSmithKline και Vir BioTechnology, με βάση τα καταρχήν αποτελέσματα μιας τρέχουσας μελέτης. 

Η μελέτη διερευνά εάν το φάρμακο μπορεί να αποτρέψει τη νοσηλεία ή μια θανατηφόρα λειτουργία σε ασθενείς που δεν εμφανίζουν ακόμη σοβαρά συμπτώματα της Covid-19. Ωστόσο, τα πλήρη δεδομένα δεν είναι ακόμη διαθέσιμα και είναι πολύ νωρίς, σύμφωνα με τον ΕΜΑ, για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τη σχέση κινδύνου – οφέλους.

Το Sotrovimab είναι ένα αντίσωμα που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνοντας την ικανότητα της ακίδας πρωτεΐνης να διεισδύει στα κύτταρα του σώματος.  Ήδη έχει ζητηθεί έγκριση για χρήση έκτακτης ανάγκης για το φάρμακο στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Επιτάχυνση έγκρισης φαρμάκων από την ΕΕ 

Εν τω μεταξύ, εντείνεται η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον αγώνα κατά της πανδημίας με την επιτάχυνση της ανάπτυξης και έγκρισης νέων φαρμάκων, όπως ανακοίνωσε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου. Τα εμβόλια, όπως δήλωσε η ίδια,  «δεν μπορεί να είναι η μόνη απάντηση στην ασθένεια» και σημείωσε πως «μπορεί να υπάρχουν μεν μέχρι στιγμής τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο ένα φάρμακο, και συγκεκριμένα το Remdesivir».

Πέντε φάρμακα μέχρι το τέλος του 2021 

«Πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στις θεραπείες, ώστε τα νοσοκομεία να δέχονται λιγότερα άτομα, όσοι είναι άρρωστοι να αναρρώνουν γρηγορότερα και η θνησιμότητα να μειώνεται», δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου. Ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα αναπτυχθούν και αναμένεται να εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τρία φάρμακα και άλλα δύο έως το τέλος του έτους. Τα φαρμακευτικά σχήματα αφορούν θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα, συνδυασμό μονοκλονικών αντισωμάτων και αντιικά. Εξάλλου, όπως επεσήμανε η επίτροπος, βρίσκονται υπό μελέτη και εξέλιξη 57 θεραπείες σε όλον τον κόσμο. 

Παράλληλα, θα ενταθούν στο μέγιστο οι προσπάθειες για ενίσχυση της έρευνας με στόχο την αναζήτηση φαρμάκων, την διεξαγωγή κλινικών μελετών αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης. Επιπλέον, όπως διευκρίνισε η κα. Κυριακίδου, βρίσκονται σε εξέλιξη 7 μελέτες του ΕΜΑ που εστιάζουν στην αναζήτηση φαρμάκων, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί 3 συμβάσεις προμήθειας φαρμάκων.

Όσον αφορά την εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας στην ΕΕ, η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε πως ήδη πάνω από το 30% των πολιτών έχουν λάβει την πρώτη δόση και 12% του συνολικού πληθυσμού την δεύτερη, με αποτέλεσμα να μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του 70% μέχρι τον Ιούλιο.

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ