Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθούν όσοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας

Newsroom
Newsroom

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που ελήφθησαν από τους συμμετέχοντες με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Η επίδραση της σύστασης της διατροφής στη γνωστική υγεία έχει μελετηθεί ευρέως.

Σε ένα τυπικό διαιτολόγιο, οι πρωτεΐνες παρέχουν το 10-20% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης, ενώ οι υδατάνθρακες και τα λίπη περίπου το 80%.

Οι φυτικές ίνες, οι οποίες δεν απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω του εντερικού τοιχώματος, μπορούν να μετατραπούν σε λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας από μικρόβια του εντέρου. Αυτές οι ίνες παρέχουν μόνο το 2% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης.

Οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα λίπη και οι φυτικές ίνες αποτελούν τις κύριες πηγές ενέργειας του ανθρώπου. Αυτές οι πηγές ενέργειας χωρίζονται σε διάφορες υποκατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, των σακχάρων, του αμύλου και των ειδικών αμινοξέων.

Παρά την τεκμηριωμένη σχέση της διατροφής και της γνωστικής υγείας, τα στοιχεία για την επίδραση κάθε μακροθρεπτικού συστατικού στον εγκέφαλο είναι περιορισμένα.

Οι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας, πρέπει να ακολουθούν διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες και λιπαρά, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Οι επιστήμονες διερεύνησαν εάν η κατανάλωση υδατανθράκων και λιπαρών μπορεί να επηρεάσει την γνωστική λειτουργία των ηλικιωμένων με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.

Περισσότερα στο onmed.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ