Πόση χοληστερόλη "κρύβει" κάθε είδος τυριού

Πόση χοληστερόλη "κρύβει" κάθε είδος τυριού

Επιλέγοντας τυριά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και περιορίζοντάς τα σε μέτριες ποσότητες, μπορείτε να συνεχίσετε να τρώτε τυριά ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Το πόσο τα τυριά αυξάνουν την χοληστερόλης εξαρτάται από το είδος του τυριού. Ωστόσο, τα τυριά προσφέρουν, επίσης, κάποια διατροφικά οφέλη καθώς περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνες.
 

Επιλέγοντας τυριά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και περιορίζοντάς τα σε μέτριες ποσότητες, μπορείτε να συνεχίσετε να τρώτε τυριά ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Πόση χοληστερόλη έχουν τα τυριά

Όπως και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα και πολλά ζωικά τρόφιμα, οι περισσότεροι τύποι τυριών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά. Η περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά ποικίλει ανάλογα με το είδος του τυριού.

Ο ακόλουθος πίνακας παρέχει τις συνολικές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης που περιέχουν συγκεκριμένα τυριά, σύμφωνα με τον κυβερνητικό αμερικανικό οργανισμό USDA Food Composition Database:

 
Είδος τυριούΠοσότηταΚορεσμένα λιπαρά (g)Χοληστερόλη (mg)
Τσένταρ1 φλιτζάνι24,9131
Ελβετικό1 φλιτζάνι24,1123
Αμερικανικού τύπου1 φλιτζάνι18,777
Μοτσαρέλα1 φλιτζάνι15,688
Παρμεζάνα1 φλιτζάνι15,486
Ρικότα (πλήρες γάλα)1 φλιτζάνι861
Ρικότα (αποβουτυρωμένο γάλα)1 φλιτζάνι6,138
Μαλακά τυριά επάλειψης1 κουταλιά γλυκού2,915
Τυριά τύπου κότατζ (cottage)100g1,919
Cottage με χαμηλά λιπαρά (2%)100g1,414
Τυριά χωρίς λιπαρά1 μερίδα05

Όποιος ανησυχεί για το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα του θα πρέπει να ελέγχει τις διατροφικές ετικέτες πριν αγοράσει τρόφιμα, καθώς το διατροφικό περιεχόμενο θα διαφέρει μεταξύ προϊόντων και εμπορικών σημάτων.

Είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση του μεγέθους της μερίδας, δεδομένου ότι η κατανάλωση περισσότερης ποσότητας από εκείνη που αναγράφεται στην ετικέτα θα αυξήσει την πρόσληψη κάθε θρεπτικής ουσίας, συμπεριλαμβανομένων των κορεσμένων λιπαρών.

Αν και το τυρί μπορεί να παίξει ρόλο στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης, όταν καταναλώνεται με μετριοπάθεια μπορεί να συμπεριληφθεί ως μέρος μιας ποικίλης και υγιεινής διατροφής.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σώφρον να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας και με έναν διατροφολόγο για ενδεχόμενες αλλαγές στην διατροφή σας και για το πώς οι διαιτητικές σας επιλογές μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας.

 

 

Πηγή: medicalnewstoday.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ