Το πράσινο αποτρέπει τους πρόωρους θανάτους

Τι έδειξε νέα έρευνα

Η αύξηση των πράσινων χώρων στις πόλεις θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τους πρόωρους θανάτους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Εστιάζοντας στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, οι ειδικοί συμπέραναν ότι η κατά 20-30% επέκταση των χώρων πρασίνου, θα μπορούσε να αποτρέψει τουλάχιστον 400 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο και να επιφέρει εξοικονόμηση σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυξήσεις της τάξης του 5% και 10% των εκτάσεων με δέντρα θα μπορούσαν να αποτρέψουν 271 και 376 πρόωρους θανάτους, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) στην Ισπανία και την Υπηρεσία Δασών των ΗΠΑ.

Οι φτωχότερες γειτονιές είναι αυτές που θα επωφελούνταν περισσότερο από την αύξηση.

«Πολλοί από τους θανάτους που θα προλαμβάνονταν θα αφορούσαν κατοίκους φτωχότερων συνοικιών των πόλεων, ακόμη και με μέτρια αύξηση του αριθμού των δέντρων», δήλωσε η βασική συγγραφέας της μελέτης Michelle Kondo, ερευνήτρια κοινωνικών επιστημών στην αμερικανική δασική υπηρεσία.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η Φιλαδέλφεια είναι η φτωχότερη από τις 10 μεγαλύτερες Πολιτείες των ΗΠΑ και το ποσοστό θνησιμότητας είναι υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο.

«Τα προγράμματα αστικής αναδάσωσης δεν είναι απαραίτητα μόνο για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, αλλά και ένας τρόπος για τη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας και την προώθηση της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης», δήλωσε η Kondo.

Πρόσθεσε ότι οι μεγάλες πρωτοβουλίες για τη φύτευση δέντρων αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών από τα παράσιτα και τα χωροκατακτητικά ξένα είδη (ορίζονται συγκεκριμένα είδη φυτών, ζώων και μικροοργανισμών τα οποία δεν είναι γηγενή σε ένα οικοσύστημα και όταν εισαχθούν σε αυτό μπορεί να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την τοπική βιοποικιλότητα ή να προκαλέσουν οικονομικές ζημιές π.χ. σε γεωργία, ιχθυοτροφία, υποδομές ή να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, μέσω μετάδοσης ασθενειών), καθώς και την αστική ανάπτυξη.

Ο συντονιστής της μελέτης Mark Nieuwenhuijsen είπε ότι η μελέτη έχει να δώσει μαθήματα για πόλεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Αν και κάθε πόλη έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, αυτή η μελέτη αποτελεί παράδειγμα για όλες τις πόλεις του κόσμου: Πολλές ζωές μπορούν να σωθούν αυξάνοντας τα δέντρα και πρασινάζοντας αστικά περιβάλλοντα, ακόμη και σε μέτρια επίπεδα», ανάφερε.

«Επιπλέον, οι χώροι πρασίνου αυξάνουν τη βιοποικιλότητα και μειώνουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, καθιστώντας τις πόλεις μας πιο βιώσιμες και πιο φιλικές», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση The Lancet Planetary Health journal.

Πηγή: healthday.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ