Προβλήματα υγείας μετά την αλλαγή ώρας αντιμετωπίζει ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους

Newsroom
Newsroom

Το ένα τέταρτο των Γερμανών έχει ήδη παρουσιάσει παράπονα για την υγεία του μετά την αλλαγή της ώρας. Αυτό προκύπτει από μια νέα έρευνα της DAK. Σε έναν στους τέσσερις, τα συμπτώματα διαρκούν έως και ένα μήνα. Τα ρολόγια θα αλλάξουν το βράδυ της Κυριακής

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας της Forsa που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο Αμβούργο για λογαριασμό της DAK-Gesundheit. Για σχεδόν τους μισούς από τους ερωτηθέντες (49%), τα προβλήματα υγείας διαρκούν έως και μία εβδομάδα, ενώ για έναν στους τέσσερις ακόμη και έως και ένα μήνα.

Την Κυριακή, τα ρολόγια τίθενται προς τα εμπρός από τις δύο έως τις τρεις η ώρα τη νύχτα. Από τότε, η θερινή ώρα θα ισχύσει και πάλι σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την έρευνα, το 25% έχει αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας στο παρελθόν μετά την αλλαγή του ρολογιού του. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η κόπωση και η εξάντληση (85%), ενώ ακολουθούν οι διαταραχές του ύπνου (63%), η δυσκολία συγκέντρωσης (36%) και η ευερεθιστότητα (32%).

Σχεδόν ένας στους πέντε (19 %) έχει ήδη αργήσει να πάει στη δουλειά του το πρωί λόγω της αλλαγής της ώρας. Το 16% αναφέρει καταθλιπτική διάθεση μετά την αλλαγή της ώρας. Οι γυναίκες επηρεάζονται από προβλήματα υγείας πολύ συχνότερα (32%) από ό,τι οι άνδρες (19%).

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα (76%) των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η αλλαγή της ώρας είναι περιττή και πρέπει να καταργηθεί. Η πλειοψηφία του 55% τάσσεται υπέρ της μόνιμης διατήρησης της θερινής ώρας, ιδίως όσοι έχουν επικερδή απασχόληση. Μόνο το 37% θα ήθελε να διατηρηθεί η χειμερινή ώρα και συνεπώς η κανονική ώρα.

Το ινστιτούτο έρευνας γνώμης Forsa πραγματοποίησε έρευνα από 22. Μέχρι τις 24. Φεβρουαρίου συνολικά σε 1008 άτομα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδίαζε μάλιστα να τερματίσει τη μετάβαση στη θερινή ώρα ήδη από το 2018 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε σχετικό σχέδιο νόμου. Ωστόσο, τα σχέδια έχουν ανασταλεί λόγω διαφορετικών θέσεων μεταξύ των κρατών μελών. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπάρχει διαφωνία κυρίως σχετικά με το ποια ώρα θα πρέπει να ισχύει στο μέλλον, η θερινή ή η κανονική ώρα.

Πηγή: AFP

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ