Πρόληψη καρκίνου: Ποια φυτά πρέπει να έχετε στο σπίτι σας

Newsroom
Newsroom

Οι άνθρωποι που γεμίζουν το σπίτι τους με φυτά, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Επιστήμονες στο Σίδνεϋ ανακάλυψαν ότι τα φυτά στο σπίτι μπορούν να απομακρύνουν τους τοξικούς ρύπους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκαλούν καρκίνο, από το εσωτερικό τους.

Στην πρώτη του είδους μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϋ (UTS) εξέτασαν την ικανότητα των φυτών να καθαρίζουν τους ρύπους της βενζίνης, μια από τις κύριες πηγές τοξικών ενώσεων στα κτίρια παγκοσμίως.

Τα φυτά που μελετήθηκαν αφαίρεσαν με επιτυχία το 97% των πιο επιβλαβών ρύπων από τον αέρα σε μόλις οκτώ ώρες.

Η οικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε 3,2 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως το 2020, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Οι επικίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία ρύποι που παράγονται από την καύση είναι το μονοξείδιο του άνθρακα και το διοξείδιο του αζώτου.

Η εισπνοή των ρύπων μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό των πνευμόνων, πονοκεφάλους και ναυτία. Η μακροχρόνια έκθεση έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, άσθματος και άλλων χρόνιων ασθενειών, συμβάλλοντας στη μείωση του προσδόκιμου ζωής.

Αν και δεν έχει αποδειχθεί, αυτό υποδηλώνει ότι η αφαίρεση αυτών των χημικών ουσιών από τον αέρα των εσωτερικών χώρων, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν το 90% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους, στο σπίτι, στη δουλειά ή στο σχολείο, επομένως η βελτίωση της ποιότητας του αέρα είναι «κρίσιμης σημασίας».

Πολλοί χώροι εργασίας, σπίτια, ακόμη και μερικά σχολεία, έχουν γκαράζ, βρίσκονται σε πολυσύχναστους δρόμους ή κοντά σε βενζινάδικο, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να εκτίθενται καθημερινά σε χημικές ουσίες που σχετίζονται με τη βενζίνη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ερευνητές κατασκεύασαν εννέα πράσινους τοίχους με διαφορετικούς τύπους φυτών προσκολλημένα πάνω τους.

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr

 

Φωτογραφία από Pexels από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ