Στικάκια νικοτίνης: «Όλες οι διεγερτικές ουσίες είναι δυνητικά θανατηφόρες σε μεγάλη ποσότητα»

Newsroom
Newsroom

Τι αναφέρουν ειδικοί με αφορμή την υπόθεση των τριών μαθητών στο Ηράκλειο, που κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει η υπόθεση με τους τρεις μαθητές στο Ηράκλειο, που βρέθηκαν στο νοσοκομείο αφού χρησιμοποίησαν στικάκια νικοτίνης.
Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και υπεύθυνη του ιατρείου διακοπής καπνίσματος του «Ευαγγελισμού», Παρασκευή Κατσαούνου, τονίζει ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες η λήψη νικοτίνης σε μεγάλες ποσότητες ή με λάθος τρόπους.

Όπως έγραψε το Cretalive, οι τρεις μαθητές - δύο 14χρονα κορίτσια και ένα 15χρονο αγόρι - κατέρρευσαν ενώ βρίσκονταν στο σχολείο το πρωί της Τετάρτης και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποίησαν "στικάκια" νικοτίνης, είδος που χρησιμοποιείται για τη διακοπή του καπνίσματος.

Μιλώντας στο iatropedia.gr η κυρία Κατσαούνου είπε μεταξύ άλλων ότι «η υπερβολική δόση νικοτίνης μπορεί να σου προκαλέσει πολλά και σοβαρά προβλήματα».

Και εξήγησε: «Η νικοτίνη -πέρα από τα υπόλοιπα- είναι διεγερτική ουσία. Αν πάρεις κάτι σε πολύ μεγάλη δόση μπορεί να πάθεις σοβαρές βλάβες. Και υπερβολική δόση καφεΐνης αν πάρεις κινδυνεύεις. Απλώς δεν ξέρουμε τι ακριβώς έκαναν αυτά τα παιδιά».

Η Καθηγήτρια κυρία Κατσαούνου, διευκρινίζει πως από την κανονική χρήση αυτών των προϊόντων δεν κινδυνεύει κάποιος:

«Δεν ξέρουμε τι ακριβώς έκαναν αυτά τα παιδιά. Τι πήραν και πως ακριβώς το πήραν δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή. Κάτι πρέπει να έκαναν λίγο διαφορετικό. Αν πάρεις νικοτίνη από τα στικάκια αυτά με τον νορμάλ τρόπο δεν παθαίνεις νικοτινίαση.  Ή πήραν υπερδοσολογία, ή κάτι άλλο», εξήγησε.

Τα στικάκια νικοτίνης είναι σκευάσματα που περιέχουν νικοτίνη. Κάποιοι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν ως υποκατάστατα τσιγάρου. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, ένας 14χρονος  προμήθευσε με αυτά τους  στους ανήλικους συμμαθητές του, οι οποίοι πιθανόν από λάθος ή υπερβολική χρήση κατέληξαν σε άσχημη κατάσταση στις τουαλέτες του σχολείου.

Η κυρία Κατσαούνου εξηγεί: «Και η δόση έχει σημασία, αλλά και ο τρόπος χρήσης. Άλλο να παίρνεις κάτι σε φαγητό, άλλο να το εισπνέεις άλλο να το πιεις. Δεν ξέρουμε τι έκαναν, αλλά πιθανότατα και ποια είναι η οδός χορήγησης», όπως λέει η γιατρός.

Τα συμπτώματα της νικοτινίασης

Νικοτινίαση παθαίνεις εάν πάρεις νικοτίνη σε υψηλή δόση. Στην περίπτωση αυτή παθαίνεις, σύμφωνα με την Παρασκευή Κατσούνου:

«Διέγερση, ταχυκαρδία, ζαλάδα. Μπορεί να είναι και απειλητική για τη ζωή σε πολύ μεγάλη δόση η νικοτίνη. Ό, τι κι αν πάρεις σε μεγάλη δόση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Οι μαθητές αυτοί κάτι δεν κάναν καλά. Έλαβαν την ουσία σε υπερβολικά μεγάλη ποσότητα; Δεν είμαι και σίγουρη αν τα παιδιά λένε και ακριβώς τι έχουν κάνει, ή φοβούνται. Είναι περίεργο και τα τρία μαζί. Κάτι έκαναν με λίγο παράδοξο τρόπο», καταλήγει η ίδια.Διαβάστε επίσης:

Τα στικάκια νικοτίνης έστειλαν στο νοσοκομείο τρεις μαθητές

Τι είναι τα "στικάκια νικοτίνης" που "έστειλαν" στο νοσοκομείο τους μαθητές στη Ν. ΑλικαρνασσόΔιαβάστε περισσότερες ειδήσεις από Ηράκλειο και Κρήτη

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ