Τα 5 οφέλη που κερδίζουν όσοι τρώνε μπρόκολο

Newsroom
Newsroom

Το μπρόκολο είναι μέλος του γένους των φυτών Brassica, δηλαδή την οικογένεια του λάχανου.

Κοντινοί “συγγενείς” του μπρόκολου είναι τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, το σέσκουλο και το κάρδαμο. Πολλά φυτά της οικογένειας Brassicas έχουν έντονες γεύσεις και αναμειγνύονται καλά με κρέατα και άλλα λαχανικά.

“Το σκέτο μπρόκολο στον ατμό δεν αρέσει σε πολλούς φυσικά. Αλλά είναι απίστευτα ευέλικτο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τόσα πολλά διαφορετικά πιάτα”, λέει η διαιτολόγος Beth Czerwony, συνεργάτιδα της Cleveland Clinic.

Μπρόκολο: Διατροφικά στοιχεία

Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο ωμό μπρόκολο έχει περίπου:

    31 θερμίδες
    6 γραμμάρια υδατάνθρακες
    0 γραμμάρια χοληστερόλης
    0,3 γραμμάρια λίπους
    2 γραμμάρια φυτικών ινών
    2,6 γραμμάρια πρωτεΐνης
    30 χιλιοστόγραμμα νατρίου
    1,6 γραμμάρια ζάχαρη

Επιπλέον, ένα φλιτζάνι ωμό μπρόκολο προσφέρει:

    81 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C (90% της ημερήσιας συνιστώμενης διατροφικής δόσης - DV)
    93 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ (78% DV)
    57 χιλιοστόγραμμα φυλλικού οξέος (11% DV)
    288 χιλιοστόγραμμα καλίου (6% DV)
    19 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου (5% DV)

1. Το μπρόκολο περιέχει ενώσεις που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Τα μόρια που καταπολεμούν τον καρκίνο στο μπρόκολο περιλαμβάνουντην ινδόλη-3-καρβινόλη και τη σουλφοραφάνη. Σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να βοηθήσουν ως εξής:

    Αποτοξίνωση ορισμένων ουσιών που προάγουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Αυτό σημαίνει ότι δεν αφαιρούν αυτές τις ουσίες, αλλά καταπολεμούν τις βλαβερές τους συνέπειες.
    Περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία εμποδίζουν την κυτταρική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.
    Εμποδίζει την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.
    Υποστηρίζει την απόπτωση, τη διαδικασία του φυσιολογικού θανάτου κυττάρων, που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καρκίνο.

 

Περισσότερα στο onmed.gr

 

 

Φωτογραφία από Engin Akyurt από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ