Tαχίνι: Τα θρεπτικά συστατικά, οι θερμίδες και οι τρόποι να το καταναλώσετε

Newsroom
Newsroom

Θεωρείται βασικό στοιχείο της μεσογειακής κουζίνας και εμφανίζεται συχνά σε παραδοσιακά ασιατικά, μεσανατολικά και αφρικανικά πιάτα.

Το ταχίνι και τα συστατικά του μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, στη μείωση της φλεγμονής και στην πρόληψη της ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκινικών κυττάρων.

Μια πολύ μικρή ποσότητα από το αγαπημένο ταχίνι μπορεί να είναι γεμάτη κρυφές θερμίδες χωρίς να το γνωρίζουμε. Αποτελείται από 100% αλεσμένο σουσάμι που ψήνεται είτε αποφλοιωμένο είτε με το φλοιό του (ολικής άλεσης) ενώ στη συνέχεια αλέθεται. Αποτελεί, επίσης, ένα ιδανικό τρόφιμο για παιδιά, αθλητές και άτομα τρίτης ηλικίας.

Επί παραδείγματι μια γεμάτη κουταλιά της σούπας ταχίνι εμπεριέχει περίπου 200 θερμίδες έχοντας όμως μια σειρά από οφέλη για τον οργανισμό.

Τι είναι το ταχίνι;

Θεωρείται βασικό στοιχείο της μεσογειακής κουζίνας και εμφανίζεται συχνά σε παραδοσιακά ασιατικά, μεσανατολικά και αφρικανικά πιάτα.

Επίσης μπορεί να σερβιριστεί ως ντιπ, άλειμμα ή καρύκευμα. Συνήθως έχει μια ομαλή υφή παρόμοια με το βούτυρο ξηρών καρπών, αλλά και μια ισχυρότερη, πιο αλμυρή γεύση που συχνά περιγράφεται ως πικρή.

Εκτός από την παροχή πληθώρας θρεπτικών ουσιών, το ταχίνι έχει επίσης συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία όπως η καρδιά, η μειωμένη φλεγμονή και οι πιθανές επιδράσεις στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Ποιο ταχίνι είναι το πιο υγιεινό;

Το ταχίνι περιέχει πολύ ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο ενώ είναι πηγή σεροτονίνης, η οποία είναι η ουσία που δημιουργείται στον εγκέφαλο και βελτιώνει τη διάθεσή μας.

Το ταχίνι από ολόκληρο σουσάμι εμπεριέχει έξι φορές περισσότερο ασβέστιο, πέντε φορές περισσότερο σίδηρο και πολύ περισσότερες φυτικές ίνες. Δύο κουταλιές της σούπας ωμό σουσάμι έχουν περισσότερο ασβέστιο από ένα βιολογικό γιαούρτι και περισσότερο σίδηρο από το κοτόπουλο.

 

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ