Τι γίνεται αν βάλετε σκόρδο μέσα στο βαζάκι με το μέλι

Newsroom
Newsroom

Τι είναι το μέλι σκόρδου που έχει υποστεί ζύμωση

Είναι, πλέον, γνωστό ότι στις πλατφόρμες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (και ειδικά στο TikTok) βγαίνουν συνεχώς νέα trends επί παντός επιστητού. Όταν όμως αυτά αφορούν θέματα υγείας, οφείλουμε να προσέχουμε λίγο παραπάνω.

Ένα από τα πιο πρόσφατα “κόλπα υγείας” που έγιναν viral στο TikTok είναι το “ζυμωμένο μέλι με σκόρδο”, το οποίο κάποιοι λένε ότι μπορεί να καταπολεμήσει το κρυολόγημα.

Η συνεργάτιδα της Clevelnd Clinic, διαιτολόγος Beth Czerwony, εξηγεί τι είναι το ζυμωμένο μέλι με σκόρδο και τι μπορεί (και τι δεν μπορεί) να κάνει για εσάς.

Τι είναι το μέλι σκόρδου που έχει υποστεί ζύμωση

Το ζυμωμένο μέλι με σκόρδο είναι ένα σπιτικό παρασκεύασμα που συνδυάζει δύο δημοφιλή τρόφιμα και τους επιτρέπει να ζυμωθούν μαζί για περίπου ένα μήνα. Αλλά τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε ζύμωση δύο τροφών;

“Η ζύμωση είναι μια φυσική διαδικασία που προκαλεί τη διάσπαση των μικροοργανισμών στα τρόφιμα σε χημικό επίπεδο. Πιθανότατα είστε ήδη εξοικειωμένοι με άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση , όπως το ξινολάχανο και το kimchi, τα οποία έχουν διαφορετική γεύση και υφή από την αρχική μορφή των πρώτων υλών τους. Έχουν επίσης καλά βακτήρια που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία του εντέρου”, εξηγεί η Czerwony .

Για να φτιάξετε μέλι σκόρδου που έχει υποστεί ζύμωση, τοποθετείτε ωμές σκελίδες σκόρδου μέσα σε ένα βάζο, τις καλύπτετε με μέλι και στη συνέχεια αφήνετε το σφραγισμένο βάζο σε δροσερό χώρο να ζυμωθεί για τουλάχιστον έναν μήνα (θα πρέπει να αναποδογυρίζετε το βάζο κάθε δεύτερη μέρα για να φροντίστε να καλυφθεί όλο το σκόρδο). Η διαδικασία ζύμωσης ξεκινά όταν οι φυσικοί χυμοί από το σκόρδο αναμιγνύονται με το μέλι, διασπώντας και τα δύο τρόφιμα σε χημικό επίπεδο.

Δεν υπάρχει τίποτα επιβλαβές από το σκόρδο με μέλι που έχει υποστεί ζύμωση (αν και υπάρχουν μερικοί κίνδυνοι που αναφέρονται παρακάτω). Είναι όμως στα αλήθεια τόσο καλό για την υγεία μας, όσο ισχυρίζονται οι... “influencers ευεξίας” των ΜΚΔ;

Καταπολεμάει το κρυολόγημα το ζυμωμένο μέλι με σκόρδο;
 

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το ζυμωμένο “σκορδόμελο” ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν ότι αυτός ο συνδυασμός έχει κάποια ιδιαίτερη ισχύ για την υγεία μας.

 

Περισσότερα στο onmed.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ