Δε με ξεγελάς πια!

Κατερίνα Μαλλιωτάκη
Κατερίνα Μαλλιωτάκη

Σημαντικό να γνωρίζουμε τα σινιάλα της μη προφορικής επικοινωνίας

Της Κατερίνας Μαλλιωτάκη

Από το 1872 που ο Δαρβίνος δημοσίευσε το έργο του για την σημασία που παίζει η αποδικωποίηση της γλώσσας του σώματος στην ζωή μας έως σήμερα η έκφραση των συναισθημάτων δεν αλλάζει. Η γλώσσα του σώματος είναι αποκαλυπτική και  μας δίνει πληροφορίες για να καταλάβουμε, αν κάποιος μας λέει αλήθεια ή ψέματα, αν νοιώθει άβολα, αν εκφράζει το συναίσθημα του ή  κρύβεται επίτηδες πίσω από αυτό.

Αν αξιολογήσουμε τις πληροφορίες που μας δίνονται ότι η συνολική εντύπωση ενός μηνύματος που λαμβάνουμε αντιστοιχεί στο  7% των λέξεων που χρησιμοποιούμε, 38% στον ήχο της φωνής μας και στο 55% στη μη προφορική επικοινωνία θα καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να γνωρίσουμε τα σινιάλα της.
Επειδή λοιπόν όλη αυτή η αποκωδικοποίηση πρόκειται για μια ασυνείδητη διαδικασία είναι αρκετά βοηθητικό να γνωρίζουμε τι κρύβεται πίσω από αυτήν.
Αναγνωρίζουμε λοιπόν ότι :

Ένα παιδί που λέει ψέματα προσπαθεί να κρύψει τις παλάμες του πίσω από την πλάτη του. Το ίδιο συμβαίνει και σε κάποιον άντρα που προσπαθεί να κρύψει κάτι από την γυναίκα του. Η ίδια αξιολόγηση γίνεται και όταν βάζει τα χέρια του στις τσέπες ή σταυρώνει τις παλάμες του.

Ο τρόπος που δίνουμε το χέρι μας σε κάποιον που συναντάμε πρώτη φορά μας δείχνει αν πραγματικά η συνάντηση αυτή μας είναι ευχάριστη ή απλώς τυπική. Αν του δώσουμε το χέρι μας με την παλάμη προς τα κάτω προσπαθούμε  να πάρουμε το πάνω χέρι για να καθορίσουμε τη γνωριμία αυτή.
Όταν νοιώθουμε ότι συνήθως έχουμε κουραστεί από αυτά που λέει ο άλλος βάζουμε ασυναίσθητα τα χέρια μας στα αυτιά μας και κάνουμε ότι ξυνόμαστε. Άλλες φορές πάλι τραβάμε το λοβό του αυτιού μας δίνοντας το μήνυμα ότι δεν έχουμε άλλα περιθώρια υπομονής.

Αν φέρουμε το χέρι μας στο στόμα ενώ μιλάμε, σημαίνει ότι λέμε ψέματα. Αν πάλι το κάνει ο συνομιλητής μας ενώ εμείς έχουμε το λόγο, δείχνει ότι δεν μας εμπιστεύεται καθόλου. Όση ώρα μιλάμε για να κλείσουμε μια συμφωνία καλό είναι να σκεφτόμαστε ότι υπάρχει ένα φανταστικό τρίγωνο ανάμεσά στα μάτια το μέτωπο και την μύτη του συνομιλητή μας. Έτσι μόνο μπορούμε να κρατήσουμε το βλέμμα μας σταθερό πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε την κυριαρχία της συνομιλίας. 

Όταν ο συνομιλητής μας ξύνει το λαιμό του σημαίνει ότι αμφιβάλει για μας. Στην ίδια κατηγορία θα βάλουμε κάποιον που ανασηκώνει το γιακά του περισσότερο από τρεις φορές την ώρα που μιλάμε. Αυτά τα σημάδια μας δείχνουν κάποιον που μας λέει ψέματα αφού νοιώθει ενοχές και για αυτό ακριβώς τον λόγο κοκκινίζει, νοιώθει έξαψη  άρα αυτόματα ανασηκώνει τον γιακά του. Ψέματα μπορεί να μας λέει και κάποιος που τρίβει το μάτι του.

Βάζοντας τα δάχτυλα μας στο στόμα κάνουμε μια κλασσική κίνηση άγχους. Το ίδιο συμβαίνει όταν δαγκώνουμε τα χείλη μας ή μασάμε τα μολύβια μας. Όταν στεκόμαστε όρθιοι με τα χέρια στη μέση σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι για όλα. Αν πάλι είμαστε όρθιοι αλλά τα χέρια μας είναι πίσω στην πλάτη μας σημαίνει ότι έχουμε αυτοπεποίθηση αλλά και δύναμη ενώ αν είμαστε καθιστοί με σταυρωμένα πόδια σημαίνει ότι έχουμε νευρικότητα. Όταν μάλιστα το δεξί πόδι αγκαλιάζει το αριστερό δείχνει άμυνα, ενώ τα σταυρωμένα πόδια σε σχήμα του αριθμού «τέσσερα» δηλώνουν ετοιμότητα για μάχη.

Το σταύρωμα των ποδιών σε όρθια στάση που συνήθως συνδυάζεται με το σταύρωμα των χεριών, σημαίνει ότι δεν νιώθουμε σιγουριά και περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη των πραγμάτων.

Κατακρίνεις κάποιον όταν τον ακούς στηρίζοντας το πηγούνι σου με την παλάμη και ακουμπώντας τον δείχτη σου στο μάγουλο σου.

Δείχνεις ότι κατανοείς κάποιον όταν κινείς αργά πάνω κάτω το κεφάλι σου, ενώ ανταποκρίνεσαι σ’ αυτό που λέει ο συνομιλητής σου όταν μιμηθείς τη δική του σωματική στάση.

Η αποκωδικοποίηση της γλώσσας του σώματος έχει πολλά κανάλια που σίγουρα όταν πορευτείς μέσα σ αυτά, σου ανοίγεται ένας ολόκληρος κόσμος. Μέσα από αυτόν χτίζεται η βιομηχανία του μάρκετινγκ, οι κοινωνικές συναναστροφές, οι προσωπικές σχέσεις, οι επαγγελματικές προσδοκίες.  

Καλό είναι λοιπόν να συλλέξουμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε ώστε να καταφέρουμε  ν ερμηνεύσουμε καλύτερα την ανθρώπινη συμπεριφορά καθώς και τα τερτίπια της.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ