Έλλειψη νερού: οι αγρότες να βγούμε μπροστά!

Σταύρος Γαβαλάς
Σταύρος Γαβαλάς

Τα προγράμματα ευφυούς γεωργίας θα βοηθήσουν πολύ σε αυτή την κατεύθυνση

Του Σταύρου Γαβαλά

Το να συζητάμε συνεχώς για ένα πρόβλημα, να κάνουμε επιτροπές, να κάνουμε μελέτες, σχέδια επι χάρτου και τελικά να περνάει ο χρόνος χωρίς να κάνουμε τίποτα, δεν είναι ότι καλύτερο και πρέπει σύντομα να αλλάξει, γιατί θα πούμε το νερό νεράκι, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

 Εμείς οι αγρότες, που είμαστε και από τους μεγαλύτερους καταναλωτές νερού, πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, προτείνοντας δράσεις στην Περιφέρεια και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την μείωση της κατανάλωσης νερού στην γεωργία στην Κρήτη.

Τα προγράμματα ευφυούς γεωργίας θα βοηθήσουν πολύ σε αυτή την κατεύθυνση, αφού με τα σύγχρονα μέσα που υπάρχουν, θα ποτίζουμε όσο πρέπει και όταν πρέπει και όχι κατασπαταλώντας το νερό, όπως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια με τα αποτελέσματα να είναι ορατά πλέον.

Τι καλλιέργεια έχουμε στο νησί μας, κυρίως την ελιά.  Ευκολάκι λοιπόν να αλλάξουμε τον τρόπο ποτίσματος, από την αλόγιστη χρήση που κάνουμε με την χρήση μπέκ, πολλές φορές μέρα μεσημέρι με ντάλα τον ήλιο, ή με έντονο άνεμο, με αποτέλεσμα το περισσότερο νερό ή να εξατμίζετε ή να χάνετε από τον αέρα .
Η στάγδην άρδευση, κάτι που έχει ανακαλυφθεί εδώ και πολλά χρόνια, με τις σταγόνες δηλαδή στη ρίζα του δέντρου, χωρίς να έχουμε καμία απώλεια και με εξοικονόμηση νερού πολύ μεγάλη, είναι μια λύση, κάτι που θα πρέπει να μας το επιβεβαιώσουν και οι επιστήμονες γεωπόνοι μέσα από μελέτες που έχουν γίνει.

Και για να το κάνω και ποιο εντυπωσιακό, υπόγεια στάγδην άρδευση κάτι που ήδη γίνεται από κάποιους πρωτοπόρους συναδέλφους μας, με εντυπωσιακά αποτελέσματα τόσο στην κατανάλωση του νερού όσο και στην ευζωία των δέντρων.
Εκεί πραγματικά δεν χάνεται ούτε ένα γραμμάριο νερού και επιπλέον αποφεύγεις και τα ενοχλητικά ζιζάνια που φυτρώνουν κατά την διάρκεια που επιφανειακού ποτίσματος, οπότε χρειάζεσαι και έξτρα κόστος καλλιέργειας για να τα καταπολεμήσεις.

Υπάρχουν τα κατάλληλα υλικά για αυτή τη διαδικασία. Κάποιος μπορεί να πει, μέσα στη γη οι σταγόνες θα έχουν προβλήματα και ποιος θα τις ελέγχει; Η απάντηση είναι ότι υπάρχουν λάστιχα με σταλάκτες που είναι κατάλληλα για χρήση και μέσα στο χώμα οπότε δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.

Το μοναδικό πρόβλημα, για μένα θα είναι το κόστος εγκατάστασης αυτού του είδους άρδευσης που θα το κάνει απαγορευτικό για τον παραγωγό, οπότε εκεί πρέπει να βάλει το χεράκι της η Πολιτεία επιδοτώντας το γενναία, μέσα από δράσεις και προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, άντε να πιάσουν τόπο και οι επιδοτήσεις καμιά φορά.

Κύριε Υπουργέ βάλε τους επιστημονικούς φορείς και τους τεχνοκράτες οικονομολόγους του υπουργείου να κοστολογήσουν αυτή την πρόταση, να δουν τα υπέρ και τα κατά και αν βγαίνει η πράξη να το κάμουμε και εμείς οι αγρότες πράξη ξεκινώντας την εφαρμογή του στους ελαιώνες μας, συμβάλλοντας από μέρους μας στην εξοικονόμηση νερού.

 Άλλο ένα πλεονέκτημα αυτής της δράσης είναι ότι θα υπάρχει κάποιο ευρωπαϊκό πρότυπο που το παραγμένο ελαιόλαδο θα έχει κάποιο σηματάκι στο μπουκάλι δείχνοντας την περιβαλλοντική διάσταση σε ότι αφορά την εξοικονόμηση νερού, όποτε θα είμαστε διπλά κερδισμένοι σαν παραγωγοί, όσες περισσότερες πιστοποιήσεις τόσο και καλύτερες τιμές για το προϊόν.

Όσον αφορά και τον τουρισμό μας, που είναι και αυτός από τους μεγαλύτερους καταναλωτές νερού, όλα τα καινούρια ξενοδοχεία αλλά και τα παλιά να εγκαταστήσουν υπόγεια συστήματα για το πότισμα των αχανών πλέον εκτάσεων γκαζόν που χρειάζονται τεράστιες ποσότητες νερού για να συντηρηθούν το καλοκαίρι και να είναι πράσινα και ωραία.

 Με αυτή την αλλαγή τρόπου διαχείρισης του νερού στην γεωργία και στον τουρισμό είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει μια τεράστια εξοικονόμηση σε νερό, δίνοντας μια προοπτική για το μέλλον του νησιού και την συνέχιση αυτών των δραστηριοτήτων, αλλιώς θα πάμε όλο και πιο κοντά στο φαινόμενο της ερημοποίησης με ότι αυτό συνεπάγεται για το νησί και το μέλλον του. 

Οπότε συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ''στάλα τη στάλα το νερό το μάρμαρο τρυπά το'' άντε λοιπόν να το κάνουμε και στην γη της επαγγελίας που είναι η Κρήτη μας.


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ