Γιατί έχουμε τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία;

Δημήτρης Μιμής
Δημήτρης Μιμής

Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Οι Τούρκοι ότι πουν σήμερα το κάνουν αύριο.

Του Δημήτρη Μιμή

Αναρωτηθήκατε γιατί η χώρα μας έχει λίγες και κακές σχέσεις με τη γείτονα χώρα;

Η απάντηση βρίσκεται μέσα στα ιστορικά γεγονότα που έχουν προηγηθεί και σίγουρα καθορίζουν τις σχέσεις μας με τη γείτονα χώρα. Καλά θα κάνουμε να θυμόμαστε, σε περίληψη, αυτά τα γεγονότα τα οποία θα μας δώσουν την απάντηση η οποία είναι απλή και είναι η εξής.

Με την ανεξαρτησία της χώρας μας από τη Οθωμανική αυτοκρατορία, πρόγονο της σημερινής Τουρκίας, το 1821, οι χώρες μας βρέθηκαν σε κατάσταση πολέμου τέσσερις φορές .

-Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1897

-Βαλκανικός πόλεμος 1912-1913

-1ος Παγκόσμιος πόλεμος 1915-1918

-Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1919-1922

Η συνθήκη της Λωζάνης το 1923 έβαλε τέρμα στις διαμάχες μεταξύ Τούρκων και των συμμαχικών δυνάμεων.

Να σημειώσουμε ότι οι χώρες μας πάλι βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου το 1964, 1974, 1996 παρά το ότι και οι δύο είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ αλλά και σύμμαχοι. Η ίδια κατάσταση αλλά σοβαρότερη συνεχίζεται και σήμερα χωρίς να γνωρίζουμε τα αποτελέσματα. Όλες οι εντάσεις περιστρέφονται γύρο από το ζήτημα των συνόρων αλλά και το θέμα της τύχης της Κύπρου.

Να θυμίσουμε ότι η συνθήκη των Σερβών που υπογράφηκε στη γαλλική πόλη Sevres το 1920 δεν ήταν ευνοϊκή για τους Τούρκους. Έτσι το κίνημα των Νεότουρκων με ηγέτη τον Μουσταφά Κεμάλ αρνούνται την συνθήκη αυτή και στρέφονται κατά των Ελλήνων-Ιταλών-Γάλλων αλλά και του Σουλτάνου και του περιβάλλοντος του. Έτσι φθάσαμε στην καταστροφή του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, ξεκίνησε μια ειρηνευτική διάσκεψη στη Λωζάνη της Ελβετίας το Νοέμβρη του 1922, που έφερε το 1923 τη συνθήκη της Λωζάνης. Η συνθήκη αυτή ορίζει τα σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας αλλά και της Συρίας, Ιορδανίας και άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής που ήταν υπό την εποπτεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Σήμερα όμως, πέρα απ΄ όλα αυτά έρχεται ο φίλος μας Ερντογάν και λέει ότι με τη συνθήκη αυτή έγιναν απαράδεχτες παραχωρήσεις, όπως τα νησιά του Αιγαίου που είναι πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές. Βέβαια όλα αυτά τα λέει επειδή επιτρέπουν στην Ελλάδα να επεκτείνει τη θαλάσσια της ζώνη σ΄ όλο το Αιγαίο σε βάρος της Τουρκίας. Εδώ βέβαια κρύβεται και το μεγάλο μυστικό του Ερντογάν που αποσκοπεί να αποδυναμώσει την εικόνα του Μουσταφά Κεμάλ που αντιπροσωπεύει τη κοσμική Δημοκρατία στην Τουρκία.

Όταν ήρθε ο Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβρη του 2017 είπε στον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι πρέπει να υπάρξει μια ενημέρωση σ΄ αυτή τη συνθήκη (Λωζάνης), υπάρχουν ακατανόητα πράγματα και ότι έχει υπογραφεί πριν 94 χρόνια, εισπράττοντας την απάντηση από τον κ. Παυλόπουλο ότι η συνθήκη δεν διαπραγματεύεται και δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση ούτε ενημέρωση. Ήρθε , λοιπόν ο κ. Ερντογάν να μας πει ποια είναι τα χωράφια μας.

Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Οι Τούρκοι ότι πουν σήμερα το κάνουν αύριο. Ήρθε λοιπόν και μας είπε ξεκάθαρα ότι διεκδικεί μερικά νησιά, έφθασε μάλιστα και στα πόδια του νησιού μας. Προκαλεί καθημερινά και περιμένει να πέσουμε στην παγίδα του. Να λοιπόν γιατί έχουμε τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία. Είναι οι διεκδικήσεις της εις βάρος μας. Πάντα ήταν η Τουρκία ένα αγκάθι και πάντα θα μας προκαλεί. Βλέπω πάλι, με όλα αυτά που διαδραματίζονται είτε στο Αιγαίο είτε στο Λιβυκό να έχουμε ιστορίες με την Τουρκία. Όταν έρθει η ώρα που η Τουρκία θα κάνει το βήμα της, εμείς φυσικά θα αντιδράσουμε, θα παρέμβουν οι κοινοί μας φίλοι για να σταματήσει το κακό, αλλά οι Τούρκοι θα παραμείνουν εκεί που θα έχουν κάνει το βήμα τους. Ότι έγινε δηλαδή και στην Κύπρο, κατέχοντας το 1/3 του νησιού. Γι΄ αυτό λοιπόν η αντίδραση μας στο βήμα της Τουρκίας θα πρέπει να είναι δυναμική και υπέρ πολλαπλάσια των Τούρκων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ