Χαμένο στην κανονικότητα το κοινωνικό μέρισμα

Σωκράτης Βαρδάκης

Με μία προσεκτική ανάγνωση των κριτηρίων, αντιλαμβανόμαστε τα πολύ στενά όρια και τις προϋποθέσεις για να θεωρηθεί κάποιος δικαιούχος

Του Σωκράτη Βαρδάκη*


Το 2016, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια κίνηση άμεσης αναδιανομής του πλούτου υπέρ όλων όσων χρειάζονται στήριξη, μέσω της χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος. Μέχρι το 2018 έγινε προσπάθεια να δοθεί σε, όσο το δυνατόν, περισσότερους συμπολίτες μας, με τους δικαιούχους του μερίσματος να φτάνουν τους 3.500.000 το προηγούμενο έτος.

Η μεγάλη οικονομική πίεση και το δυσανάλογο βάρος που σήκωσαν τα χαμηλά εισοδήματα και η μεσαία τάξη, στα χρόνια των μνημονίων, ήταν απόρροια της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, της χρεοκοπίας της χώρας αλλά και απόρροια ενός καλοσχεδιασμένου μηχανισμού που προστάτευσε για πολλά χρόνια με φορολογικά τρικ και παραδεισένιους λαβύρινθους τους έχοντες τον πλούτο.

Το κοινωνικό μέρισμα το οποίο δινόταν με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, ήταν μια έμπρακτη αναγνώριση του συλλογικού αγώνα όλων μας για έξοδο από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα μας, με ευθύνη και των σημερινών κυβερνώντων.

Ταυτόχρονα αποτελούσε μια προσπάθεια αποκατάστασης των ανισοτήτων. Η ανάπτυξη δεν αποτελεί πλεονέκτημα λίγων και εκλεκτών, ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ οι κοινωνικές – οικονομικές ανισότητες αποτελούν φυσικό φαινόμενο, όπως σε συνάφεια με την φιλελεύθερη ιδεολογία της ευαγγελίζεται η νεοφιλελεύθερη παράταξη.

Ανεξάρτητο από οποιαδήποτε άλλη οικονομική απολαβή, όπως η θεσμοθετημένη και μόνιμου χαρακτήρα 13η σύνταξη, η οποία αν και ψηφίστηκε από τη ΝΔ, σήμερα σκοπίμως χρησιμοποιείται ως αφορμή για περικοπή του κοινωνικού μερίσματος και απόδοσής του σε περίπου 250.000 συμπολίτες μας, δηλαδή στο 7% των περσινών δικαιούχων.

Η έντεχνη τοποθέτηση στο φάσμα της μεσαίας τάξης των μισθωτών των 524 ευρώ, δηλαδή ετήσιο εισόδημα κατ’ άτομο 6.294, ήταν μια προεργασία όσων θα ακολουθήσουν. Είναι μια αυθαίρετα κατασκευασμένη πραγματικότητα, που θα θεωρηθεί άκριτα ως δεδομένη, για να αποτελέσει βάση πολιτικών αποφάσεων όσων ήδη βλέπουμε, όπως η μείωση, αριθμητικά, αυτών που θεωρούνται δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, αλλά και η κατάργηση της 13ης σύνταξης, όπως προανήγγειλε ο Υφυπουργός κ. Μηταράκης. Μια κίνηση κατά των χαμηλών στρωμάτων, επακόλουθο της οποίας θα είναι η εξαίρεση της μεσαίας τάξης από μέτρα ανακούφισης.

Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο αυτής της κυβέρνησης. Και έρχεται σε αντιδιαστολή με όσα σχεδιάσαμε και ήδη είχαμε ανακοινώσει για οικονομική ανακούφιση τόσο των μεσαίων όσο και των χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων. Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, τα οποία θα έδιναν ανάσα στους πολλούς. Όλα αυτά ματαιώνονται με αποφάσεις σχεδόν εκδικητικές εναντίον συνταξιούχων, εργαζομένων, της μεσαίας τάξης, των πιο ασθενών οικονομικά.

Με μία προσεκτική ανάγνωση των κριτηρίων, αντιλαμβανόμαστε τα πολύ στενά όρια και τις προϋποθέσεις για να θεωρηθεί κάποιος δικαιούχος Μια πολιτική- εμπαιγμός, προς την κοινωνία και ιδίως προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αφού πετιούνται απ’ έξω ακόμα και άτομα ΑμεΑ άνω των 24 ετών.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να εμφανίζονται σε εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με τη Ε.Σ.Α.μεΑ, εκλεγμένοι από τον χώρο της ΝΔ, να μιλούν για τον αγώνα που θα κάνουν για τα ΑμεΑ, να προαναγγέλλουν συντονισμό μέσα από το ίδιο το Μαξίμου για εθνική πολιτική προς αυτή την κατεύθυνση, και την ίδια στιγμή να «πετούν» εκτός κριτηρίων κοινωνικού μερίσματος, ΑμεΑ άνω των 24 ετών!!!!!

Η Ε.Σ.Α.μεΑ αντέδρασε σε αυτή την απόφαση, με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, 11.12.2019, με την οποία ζητά την άμεση προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού της χώρας σχετικά με τη διεύρυνση των δικαιούχων με αναπηρία του κοινωνικού μερίσματος.

Φέτος τα Χριστούγεννα, δυστυχώς, πολλές οικογένειες θα νιώσουν τη διάψευση των προσδοκιών τους και το πώς οι πολιτικές αποφάσεις επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Η υφαρπαγή της ψήφου ανθρώπων, που ήταν κοινωνοί του κοινωνικού κράτους, με υποσχέσεις προεκλογικές της ΝΔ που δεν τηρήθηκαν, δυστυχώς αποτελεί μια πραγματικότητα. Και προς αυτούς τους ανθρώπους έχουμε διπλή υποχρέωση να συνεχίσουμε να πολεμάμε με όποιο πρόσφορο μέσο για την αποκατάσταση της αδικίας.

Διπλή υποχρέωση, καθώς προσήλθαν στην κάλπη και άσκησαν το πολιτικό τους δικαίωμα, δεν απείχαν, με την προσδοκία μιας καλύτερης καθημερινότητας, όπως τους υποσχέθηκαν. Και υποχρέωση προς όλους τους συμπολίτες μας να συνεχίζουμε να πολεμάμε για κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία. Καθώς είναι έννοιες αλληλένδετες που εμπεριέχουν και προϋποθέτουν η μία την άλλη.

Τέλος, οφείλουμε να απαντήσουμε σε όλους όσοι λένε ότι μια επιδοματική πολιτική ενισχύει το πελατειακό κράτος ότι τα επιδόματα κινούνται πάντα προς την κατεύθυνση αποκατάστασης αδικιών και επίτευξης κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε ως κυβέρνηση και σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

Ο Σωκράτης Βαρδάκης είναι Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ