«Η Κυβέρνηση διευρύνει τις ανισότητες του ασφαλιστικού συστήματος»

Σωκράτης Βαρδάκης
Σωκράτης Βαρδάκης

"Αιφνιδιαστικά η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας προχωράει στην ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ, γεγονός που ελλοχεύει κινδύνους όχι μόνο για καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων και διεκπεραίωσης υποθέσεων, αλλά και κινδύνους για τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ (8 δις ευρώ), με σταθερή επιδίωξη να εξαϋλώσει τις επικουρικές συντάξεις."

Του Σωκράτη Βαρδάκη

Οι προεκλογικοί ισχυρισμοί της ΝΔ για επαναφορά του ασφαλιστικού συστήματος σε «προ Κατρούγκαλου επίπεδα», μέσα από ένα σύστημα δίκαιο, αναδιανεμητικό που θα ελαφρύνει συνταξιούχους και ασφαλισμένους, καταρρίπτονται. Καταρρίπτονται όχι μόνο τους τελευταίους εφτά μήνες, σε καθημερινή βάση, λόγω των πολιτικών της επιλογών, σε μια σειρά από κρίσιμα πεδία, που σε καμία περίπτωση δεν στοχεύουν στην ισχυροποίηση της θέσης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Καταρρίπτονται και μέσα από την ίδια την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση, όπως αυτή αποτυπώνεται, στο σχέδιο νόμου της, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον e-ΕΦΚΑ

Αιφνιδιαστικά η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας προχωράει στην ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ, γεγονός που ελλοχεύει κινδύνους όχι μόνο για καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων και διεκπεραίωσης υποθέσεων, αλλά και κινδύνους για τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ (8 δις ευρώ), με σταθερή επιδίωξη να εξαϋλώσει τις επικουρικές συντάξεις. Η ενέργεια αυτή εκτός από προφανή προχειρότητα, μπορούμε να πούμε ότι δημιουργεί υπόνοιες για τη σταδιακή ένταξη της επικουρικής ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα.

Συντάξεις

Η δαπάνη που προβλέπεται για τις συντάξεις στον προϋπολογισμό του 2020 είναι κατά 200 εκ. ευρώ μικρότερη από ότι δαπανήθηκε το 2019. Άρα τα χρήματα λιγοστεύουν και συνολικά οι συνταξιούχοι θα λάβουν λιγότερα από ότι το 2019, παρά τον επικοινωνιακό ορυμαγδό του κ. Βρούτση ότι θα υπάρχουν γενικευμένες αυξήσεις.

Επικουρικές συντάξεις

Η απόφαση του ΣτΕ, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων που οδήγησε σε μείωση ΜΟΝΟ των συντάξεων, των οποίων το άθροισμα κύριας + επικουρικής ήταν άνω των 1.300 ευρώ, υποχρεώνει τη σημερινή κυβέρνηση να κάνει αναδρομικές αυξήσεις σε αυτές τις επικουρικές.

Η ΝΔ θέλει να δείξει ότι αποκαθιστά τις επικουρικές συντάξεις στα επίπεδα του 2014, διαλαλώντας ότι οι ωφελούμενοι στις επικουρικές συντάξεις θα είναι 465.000. Χιλιόμετρα μακριά οι ισχυρισμοί της Κυβέρνησης με την αλήθεια αφού μόλις 250.000 θα ωφεληθούν με κυρίως ωφελημένους του υψηλοσυνταξιούχους.

13η σύνταξη

Η 13η σύνταξη, που θεσπίστηκε ως μόνιμο μέτρο από τον ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο 4611/19 προκειμένου να βοηθηθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι καταργείται, άρα η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων αυτών θα χάσει μία ολόκληρη σύνταξη. Η ΝΔ επιλέγει μέρος των χρημάτων της 13ης σύνταξης να το κατευθύνει επιλεκτικά σε αυξήσεις λίγων, αλλά όχι στις χαμηλές συντάξεις. Μέσω μιας άδικης και ανάποδης αναδιανομής, χρησιμοποιεί το ποσό για τα ανώτερα κλιμάκια, αδιαφορώντας πλήρως για τους χαμηλοσιανταξιούχους.

Αυξήσεις συντάξεων

Οι ισχυρισμοί της Κυβέρνησης ότι θα δουν αυξήσεις 1,5 εκατ συνταξιούχοι δεν ευσταθούν. Αυτοί που θεωρητικά αναμένουν αύξηση σε κύριες συντάξεις λόγω βελτίωσης κάποιων ποσοστών αναπλήρωσης (από 30-40 έτη), είναι ελάχιστοι, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, είναι αδύνατο να φτάσει σε τόσα πολλά έτη απασχόλησης, (εναλλαγή εργοδοτών, καθυστερημένη είσοδος στην παραγωγική διαδικασία, ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ανεργία). Οι ωφελούμενοι από τις περιβόητες αυξήσεις στις κύριες συντάξεις δεν θα ξεπεράσουν τις 70.000 (συνταξιούχοι μετά το Μάιο του 2016). Στην πράξη δεν θα δουν αύξηση ούτε οι συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν το νόμο Κατρούγκαλου, αφού αυτή απορροφάται από την προσωπική διαφορά.

Ακόμα και οποιαδήποτε μικρή αύξηση προκύπτει σε ελάχιστους, εξαφανίζεται με την κατάργηση της 13ης σύνταξης και του κοινωνικού μερίσματος.

Εισφορές

Παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να συνδέσει τις ασφαλιστικές εισφορές με το πραγματικό εισόδημα κάθε ασφαλισμένου, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο πιο δίκαιο το σύστημα υπολογισμού, καταργώντας το άδικο σύστημα των κλάσεων που ευνοεί τα υψηλά εισοδήματα σε βάρος των χαμηλών και των μεσαίων, σήμερα η Κυβέρνηση επιλέγει να το επαναφέρει, με αποτέλεσμα το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών να δει αύξηση περίπου 20% στις εισφορές τους. Για ακόμα μια φορά θα ευνοηθούν τα πολύ υψηλά εισοδήματα, αφού δίνεται η δυνατότητα να πληρώνει την ίδια κατώτατη εισφορά όποιος κερδίζει 100.000 ευρώ με εκείνον που κερδίζει 9.000 ευρώ.

Όταν λοιπόν η σημερινή Κυβέρνηση επικαλείται επαναφορά στην κανονικότητα και κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, καταθέτοντας μάλιστα ένα σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, με το οποίο προωθεί ένα σύστημα άδικο και επιβαρυντικό για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθίσταται σαφές ότι η ΝΔ σκοπεύει να ακυρώσει στην πράξη, πολιτικές που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Επιλέγει λοιπόν η Κυβέρνηση να επαναλάβει τα ίδια λάθη, τις ίδιες πολιτικές του παρελθόντος. Ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία κατά 1 δις με 400 χιλιάδες αδιεκπεραίωτες συντάξεις, με σωρεία νόμων, με τους οποίους κατακρεουργήθηκαν μισθοί, συντάξεις, δώρα και επιδόματα. Διαλυμένα ασφαλιστικά ταμεία, με χιλιάδες αταυτοποίητες περιπτώσεις ασφαλισμένων με τον ΑΜΚΑ. Οφειλές που δημιουργήθηκαν από την αντικειμενική αδυναμία πολιτών να καταβάλλουν στα ταμεία τους, τις ασφαλιστικές εισφορές, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, καθώς και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ένα Ασφαλιστικό Σύστημα, χωρίς βιωσιμότητα και καμία κοινωνική δικαιοσύνη, στα όρια της χρεοκοπίας, που χαρακτηριζόταν από πολυνομία και πολυπλοκότητα, με δεκάδες διαφορετικά ασφαλιστικά ταμεία, από τα οποία χορηγούνταν πολλών ειδών συντάξεις, με το PSI, με άτοκα αποθεματικά δεκαετίες, με αθρόες συνταξιοδοτήσεις. Με ένα μικρό αλλά αιματοβαμμένο πλεόνασμα το 2013, από την απώλεια των εισοδημάτων των συνταξιούχων ύψους 4,5 δις ευρώ, ακριβώς λόγω των περικοπών των συντάξεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε δικαιοσύνη σε αυτούς που σήκωσαν το βάρος στις πλάτες τους, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και απέδειξε έμπρακτα, ότι προστατεύει τον εργαζόμενο, τον ασφαλισμένο, τον συνταξιούχο, τις ευπαθείς ομάδες και θέτει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να ισχυροποιείται η θέση τους.

Η ΝΔ παραμένοντας επικίνδυνη, για την κοινωνία και το σύνολο των πολιτών αυτής της χώρας, επιλέγει να παραμείνει προσκολλημένη στο παρελθόν, στη στρατηγική της επιλογή για επιβάρυνση των πολλών προς όφελος ελαχίστων, αδιαφορώντας απροκάλυπτα για την κοινωνία της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, των ίσων δικαιωμάτων και των ίσων ευκαιριών. Η κυβέρνηση επιλέγει, για ακόμα μια φορά, να καταδικάσει τους συνταξιούχους στη φτώχεια, να εξαθλιώσει τους ασφαλισμένους, τους εργαζόμενους, μέσω της συνέχισης των μνημονιακών αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010 – 2014, διευρύνοντας τις ανισότητες του ασφαλιστικού συστήματος, σε βάρος πάντα της κοινωνικής πλειοψηφίας.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ