Το λάθος με το lockdown και οι ειδικοί που παίζουν με τους χάρτες

Κώστας Μπογδανίδης
Κώστας Μπογδανίδης
Το λάθος με το lockdown και οι ειδικοί που παίζουν με τους χάρτες

Μια απόφαση για το "κόκκινο" του Ηρακλείου που εάν δεν διορθωθεί θα πάρει μέρες και θα αποδειχθεί καταστροφική

 

Του Κώστα Α.Μπογδανίδη

 

«Η αλεπού ξέρει πολλά και ο σκαντζόχοιρος ένα και καλό» , λέγανε οι ευφάνταστοι μυθοπλάστες της φυλής μας. Ναι, οι αλεπούδες ξέρουν καλύτερα. Κι όλοι εμείς δεν είμαστε «ειδικοί»,  ούτε αλεπούδες, δεν πρέπει να τους παριστάνουμε κιόλας. Αλλά όταν κάτι γνωρίζει και ο τελευταίος κάτοικος αυτής της περιοχής δεν μπορεί να μην το βλέπει και ο ειδήμων, που αποφασίζει για τη ζωή σου, μια υπογραφή του, μια εισήγησή του φέρνει τα πάνω κάτω! Το ξέρει ασφαλώς, αλλά δεν κάνει τον κόπο να ανοίξει ένα χάρτη, να κάνει ένα τηλέφωνο. Κι αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα με την «καραντίνα» σε διάφορες περιοχές της Κρήτης δείχνει ακριβώς ότι ορισμένοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ρίξουν μια ματιά και πέρα από το τρίγωνο Κολωνάκι-Σύνταγμα-Ερμού , το μόνο που γνωρίζουν . Υπάρχει και… άλλη χώρα, έχουμε κόσμο που ζει εκτός πρωτευούσης, που περιμένει απαντήσεις στα μεγάλα του, καθημερινά, θέματα. Και δυστυχώς η υπομονή του κόσμου έχει εξαντληθεί. Έρχονται κοινωνικές εκρήξεις…

Το είχαν γράψει και σε ένα τοίχο: Η Κιβωτός έγινε από ερασιτέχνες και ο Τιτανικός από ειδικούς. Δεν τα περιμένουμε όλα από αυτούς, αλλά περιμένουμε πολλά . Αρκεί να έχουν μάτια και αυτιά ανοιχτά. Να αποφύγουν το σύνδρομο της παραγνωρισμένης αξίας, που ενίοτε γίνεται καταστροφικό.

Γι αυτό ήταν ακατανόητη η απόφαση να ενταχθεί μόνο το Ηράκλειο στα «κόκκινα» και όχι όλη η ενότητα, ο νομός . Και δεν ήταν η πρώτη , πιθανώς δεν θα είναι και η τελευταία τέτοια απόφαση. Όπως αδικαιολόγητο ήταν ότι αρχικά ενέταξαν το Ρέθυμνο μόνο στην καραντίνα μη βλέποντας ,που πραγματικά είναι η διασπορά. Το έκαναν αργότερα και αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνος για να μαζευτούν τα κρούσματα. Το έκαναν…ανάποδα στο Λασίθι όπου το πρόβλημα εντοπιζόταν στον άγιο Νικόλαο και έβαλαν στα «πιτς» όλο το νομό Λασιθίου, ακόμη και τη Σητεία που δεν την έβαλαν όταν είχε πρόβλημα το «δικό» της Παλαίκαστρο! Κι αυτό το πήραν πίσω μετά…

-Και καλά εσύ τι φωνάζεις για να μπουν καραντίνα και οι υπόλοιποι, να μαντρωθούν και τα χωριά μας, εκτός από το Ηράκλειο; Θα ρωτούσε ένας  αλαφροκαύκαλος (βρέθηκε και τέτοιος…) που του δείχνουν το φεγγάρι και κοιτάζει το δάκτυλο. Η απάντηση θα μπορούσε να είναι ένα απλό «ναι», αλλά που να το καταλάβει το ακατοίκητο.

 Παρακολουθώντας την επιδημιολογική εικόνα της περιοχής καταλαβαίνεις ότι ότι ήταν μια τρύπα στο νερό, ένα  λάθος- μια απλή ματιά στον χάρτη και τα δυσδιάκριτα όρια των δήμων το επιβεβαιώνει - που εάν δεν διορθωθεί γρήγορα θα παρατείνει την καραντίνα και άρα την ταλαιπωρία και το βάσανο των πολιτών. Θα βουλιάξει ακόμη περισσότερο την ήδη χειμαζόμενη οικονομία. Εάν τα κρούσματα όπως καταμετρώνται συνεχίσουν να αυξάνονται τι θα συμβεί πρακτικά; Τότε και η ενδοχώρα θα ενταχθεί στο καθεστώς lockdown και το Ηράκλειο μπορεί να μπει ακόμη σε πιο αυστηρό καθεστώς για περισσότερες εβδομάδες! Το ζούμε ήδη με το Ρέθυμνο που δεν μπορεί να βρει λύση τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ αντιθέτως στον Άγιο Νικόλαο που πάρθηκαν μέτρα (και αποκαταστάθηκε η τάξη σε σχέση με το νομό) βγήκε από την σκληρή μέγγενη. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα και όχι να ακούμε τις παράτες  καθενός ιδεοληπτικού που αυτοϊκανοποιείται κάνοντας δήθεν επαναστατικές ασκήσεις από το πληκτρολόγιό του.

 Καλοί , λοιπόν, οι καθηγητές και οι ειδικοί, αλλά ας ακούσουν και τι έχουν να πουν οι επιμελητές. Ναι, άλλη η δουλειά του ναύτη  κι άλλη του καντηλανάφτη, αλλά τις εποχές που ο κόσμος κρέμεται από μια κλωστή δεν είναι να παίζεις. Ούτε με τα κουβαδάκια ούτε με χάρτες.  

 

 

 

δημοσιεύθηκε στο ΣΤΙΓΜΑ της Πατρίδος

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ