Το nutri score, η διατροφική αξιολόγηση, η φέτα και τα ...πατατάκια!

Σταύρος Γαβαλάς
Σταύρος Γαβαλάς

Εκχωρεί στα προϊόντα ένα γράμμα βαθμολογίας από το Α (καλύτερο) ως το Ε (χειρότερο) με τα σχετικά χρώματα από το πράσινο ως το κόκκινο...

Το NUTRI-SCORE γνωστό και ως "5 Colour Nutrition label" είναι μια διατροφική ετικέτα ως σύστημα διατροφικής αξιολόγησης πέντε χρωμάτων και μια προσπάθεια απλοποίησης του συστήματος διατροφικής αξιολόγησης που καταδεικνύει τη συνολική διατροφική αξία των προϊόντων.

Εκχωρεί στα προϊόντα ένα γράμμα βαθμολογίας από το Α (καλύτερο) ως το Ε (χειρότερο) με τα σχετικά χρώματα από το πράσινο ως το κόκκινο.

Το Α σημαίνει άριστη επιλογή έχοντας πράσινο χρώμα, το Β καλή επιλογή με ανοιχτό πράσινο, το C, μέτρια επιλογή με κίτρινο χρώμα, το D, όχι καλή επιλογή με πορτοκαλί χρώμα και το Ε, καθόλου καλή επιλογή με κόκκινο χρώμα.

Εφαρμόζεται ήδη στη Γαλλία, τη Γερμανία την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Ελβετία προαιρετικά, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση σκέφτεται σοβαρά να το κάνει υποχρεωτικό και να είναι πάνω στη συσκευασία όλων των τροφίμων.

Γαλλική ανακάλυψη και συγχρόνως "ταφόπλακα" για τα κυριότερά εξαγώγιμα προϊόντα του τόπου μας και ειδικότερα το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τις ελιές μας και τη φέτα, αφού στο συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης, πατώνουν χαρακτηριστικά και τα τρία!

Η φέτα μας παίρνει βαθμολογία D δηλαδή όχι καλή επιλογή. 

Βλέπω τον καλό φίλο μου και σύντεκνο, Παύλο Σατολιά, πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων να παθαίνει εγκεφαλικό με αυτή την εξέλιξη, καθώς η φέτα του συνεταιρισμού εξάγεται στο εξωτερικό σε πολύ μεγάλες ποσότητες ως ΠΟΠ προϊόν. 

Βάζοντας, όμως, πάνω στη συσκευασία, αυτή τη σήμανση, θα επηρεαστεί ο καταναλωτής αρνητικά, αφού το nutri-score του λέει σε εισαγωγικά "πάρε κάτι άλλο καλύτερα αν θέλεις να προσέχεις την υγεία σου και άσε την φέτα που παίρνει D και δεν σου κάνει καλό"...

feta

Αλλά και για μας εδώ τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα, αφού το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βαθμολογείται με C, δηλαδή μέτρια επιλογή.

Φανταστείτε ο διατροφικός θησαυρός πάνω στον οποίο χτίστηκε η Κρητική διατροφή και αφήστε στην άκρη, τη Μεσογειακή που βολεύει κάποιους, η Κρητική διατροφή, λοιπόν, αμφισβητείται ευθέως αφού το κύριο συστατικό της, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι μια μέτρια επιλογή για την υγεία μας.

Το πιο κουφό είναι ότι υπάρχουν ήδη εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που έχουν πάρει ισχυρισμό υγείας, δηλαδή, αποδεδειγμένα, μέσα από έρευνες κάνουν πάρα πολύ καλό στην υγεία μας και όχι αυτό που περιγράφει αυτό το άθλιο "nutric score" που έχει πολλά άλλα προϊόντα σε καλύτερη βαθμολογία, όπως το "διάσημο" αναψυκτικό που βαθμολογείται με Β, δηλαδή καλή επιλογή ή ακόμα και πατατάκια με καλύτερη βαθμολογία από τα δικά μας...

Κι επειδή μπήκα στο διαδίκτυο και είδα στη Γαλλία, σε μεγάλα souper market τα προϊόντα μας, με αυτό το σηματάκι πάνω τους, πιστέψτε με ότι θα επηρεάσει πολύ κόσμο και θα αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες βλέποντας σε ένα προϊόν που το αγόραζε πριν μπει πάνω του η ετικέτα να λέει με ωραίο τρόπο "πάρε κάτι άλλο αυτό θα σου κάνει κακό" ή για να το πούμε διαφορετικά "δεν σου κάνει καλό".

ori

Αφού λοιπόν η Γαλλία το εφαρμόζει ήδη, δεν θα αργήσει να έρθει η ώρα που θα επεκταθεί σε όλες τις χώρες. Να βρούμε τρόπους ώστε στην Ελλάδα να το αποτρέψουμε ή τουλάχιστον να ανατρέψουμε αυτή τη βαθμολογία από το ελαιόλαδο και τη φέτα.

Πρόταση, που θα μπορούσαμε να κάνουμε τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ να εξαιρούνται από τη σήμανση με το άθλιο nutric-score, αφού για να πάρουν την πιστοποίηση ως ΠΟΠ και ΠΓΕ είναι αποδεδειγμένα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και όχι αυτό που περιγράφουν οι φίλοι μας οι Γάλλοι.

pata

Κι επειδή μόνοι μας δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε και πολλά, για να βάλουμε στο παιχνίδι τους Ιταλούς και τους Ισπανούς, που σίγουρα κι αυτοί δεν θα συμφωνούν με αυτή τη διαδικασία και όλοι μαζί να το αλλάξουμε γιατί διαφορετικά μας βλέπω να τρώμε πατατάκια και να πίνουμε cola που ... κάνουν καλό στην υγεία μας.

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ