Ποια είναι τα «μυστικά» που μας βοηθούν να επιλέξουμε τον κατάλληλο σύντροφο;

Ποια είναι τα «μυστικά» που μας βοηθούν να επιλέξουμε τον κατάλληλο σύντροφο;
Κατερίνα Μαλλιωτάκη
Κατερίνα Μαλλιωτάκη

Ο πραγματικός πυρήνας των σχέσεων βρίσκεται βαθιά κρυμμένος στο είναι μας

Της Κατερίνας Μαλλιωτάκη

 

Ποιον έλκετε και γιατί; Συνήθως είναι άνθρωποι που αναζητούν το ίδιο με εσάς ή έρχονται κόντρα με τα θέλω σας; Σας ταιριάζουν ή νοιώθετε την διαφορετικότητα τους;

Τα συστατικά στοιχεία μιας σχέσης είναι η βάση που χτίζεται μέσα από όμορφες ή άσχημες εμπειρίες. Οι προσδοκίες, οι στοχασμοί αλλά και οι φόβοι μας σε συνδυασμό με τις επιθυμίες, τις ιδέες αλλά και τους στόχους μας ρυθμίζουν τις ενδόμυχες αποφάσεις μας. 

Ο πραγματικός πυρήνας των σχέσεων βρίσκεται βαθιά κρυμμένος στο είναι  μας, καθώς η εικόνα του συντρόφου που ψάχνουμε είναι ασυνείδητη, έχει σχηματιστεί στην παιδική μας ηλικία και είναι εξιδανικευμένη δηλαδή είναι η εικόνα του πατέρα ή της μητέρας όπως θα τους θέλαμε να είναι και όχι όπως είναι στην πραγματικότητα.

Αρχικά όταν είμαστε ερωτευμένοι υπάρχει μια ανέκφραστη επικοινωνία, όπου ο καθένας αισθάνεται ιδανικός και αξιαγάπητος. Στην συνέχεια βέβαια όλα μπορούν να αλλάξουν και να ματαιωθούν, αν καταλάβουμε ότι η ισορροπία έχει διαταραχθεί .Για αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τα κριτήρια που κάνουν την επιλογή του συντρόφου μας ιδανική.

Το πρώτο κριτήριο βασίζεται στην σωματική έλξη. Είναι γεγονός ότι εκτός της αισθητική της εξωτερικής εμφάνισης, παράγοντες όπως η οσμή, η αφή, ο τύπος επιδερμίδας, η φωνή, και γενικότερα ο τύπος επιμέρους χαρακτηριστικών, παίζουν σπουδαιότατο ρόλο ακόμα και ασυνείδητα. Οι μνήμες του σώματος είναι πάντοτε καταγεγραμμένες στο μυαλό μας.

Το αμέσως επόμενο  κριτήριο είναι η προσωπικότητα. Η προσωπικότητα μας δείχνει την προσωπική ιστορία του κάθε ανθρώπου, τον τρόπο που ζει, κινείται και πράττει. Τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά του δηλαδή σε ατομικό επίπεδο. Στοιχεία όπως η μόρφωση, η διανοητική ανάπτυξη, η ηλικία, ο χαρακτήρας, η ιδιοσυγκρασία, τα ιδεολογικά πιστεύω, οι προτιμήσεις, οι διάφορες ενασχολήσεις, ο τύπος της συμπεριφοράς κά. Η προσωπικότητα καμιά φορά μπορεί να είναι τόσο έντονη που να επισκιάσει την σωματική έλξη και να δέσει την σχέση σε μεγαλύτερο βαθμό.

Οι κοινωνικοί παράγοντες είναι το αμέσως επόμενο κριτήριο το οποίο έχει να κάνει με την κοινωνική τάξη, την οικονομική κατάσταση, εθνικότητα και θρησκεία. Οι παράγοντες αυτές είναι ικανοί να δεσμεύσουν δυο άτομα όμως δεν είναι απαραίτητο να μας δώσουν την κατάλληλη ένωση.

Για το τέλος θα μιλήσουμε για τους ασυνείδητους ψυχολογικούς παράγοντες οι οποίοι ενυπάρχουν ήδη και στην φυσική έλξη και στην προσωπικότητα και έχουν σχέση με μια ασυνείδητη προσπάθεια να αναβιώσουμε την ατμόσφαιρα των σχέσεων που υπήρχαν στην αρχική μας οικογένεια. Συνήθως σε μια σχέση ή γάμο, υπάρχει μια ασυνείδητη συνωμοσία όπου ο καθένας έχει « μυριστεί» τι θέλει ο άλλος και προσπαθεί σε ασυνείδητο πάντα επίπεδο, να παίξει τον ρόλο για τον οποίο ο άλλος τον διάλεξε. Όταν οι ρόλοι παίζονται καλά, τότε ο γάμος αν και αταίριαστος, μπορεί να έχει μια λειτουργικότητα.

 Τα κριτήρια της επιλογής λοιπόν πολλά. Άλλα συνειδητά και άλλα ασυνείδητα. Κριτήρια που περιπλέκουν το κουβάρι των σχέσεων και τις οδηγούν πολλές φορές σε αδιέξοδο. Για αυτό στις μέρες μας οι σχέσεις περνούν κρίση, και η επικοινωνία φαίνεται αδύνατη. Η περισυλλογή όλων αυτών των προϋποθέσεων στενεύει τα περιθώρια και αναγκάζει τους ανθρώπους να επιλέγουν την μοναχικότητα. Συνειρμικά λοιπόν φτάνουμε να σκεφτούμε ότι όσο πιο απλά  διαλέγουμε τόσο πιο εύκολα επιλέγουμε, καθώς ο γνώμονας μας μετατοπίζεται από την καρδιά σε ιδιαίτερες παρεμβάσεις του ασυνείδητου στο συνειδητό μας κομμάτι.

Ωστόσο ο έρωτας και η αγάπη πάντα συνυρπάρχουν και ανατροφοδοτούνται καθώς είναι ενεργά μας κομμάτια. Σκοντάφτουν, χρεώνονται, ζουν και αναπνέουν από τα συναισθήματα μας, καθώς μοιράζονται την αιωνιότητα μέσα από ένα άγγιγμα, ένα χάδι και ένα φιλί αλλά κι από τα ίδια λάθη των ανθρώπινων σχέσεων μας.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ