Σηματοδοτήσεις στην πολιτική το 2020

Γιώργος Ζερβάκης
Γιώργος Ζερβάκης
Σηματοδοτήσεις στην πολιτική το 2020

Ο πολιτικός χρόνος χρειάζεται τον αναλυτικό πραγματισμό, απορρίπτοντας τον παροδικό τακτικισμό.

Του Γιώργου Α. Ζερβάκη*

Η εκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας έρχεται να σηματοδοτήσει μια νέα περίοδο για την χώρα, για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή, για το πολιτικό σύστημα, όπου η αναγκαία σύνθεση και συνεννόηση αποτελούν στοίχημα για το παρόν και το μέλλον.

Έχοντας αφήσει πίσω μας τις τραυματικές εμπειρίες του 2015, δηλαδή η εκδήλωση μικροκομματικών υπολογισμών να οδηγούν στην διάλυση της Βουλής και στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η Συνταγματική Αναθεώρηση καθιστά πλέον, αν και με καθυστέρηση, πολιτικά αναγκαία και ρεαλιστικά ορθή, την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Η προεδρική εκλογή συνιστά και συνθέτει κάτι βαθύτερο και δυναμικότερο, πέρα και έξω από την ονοματολογία που διακινείται κάθε φορά, από τα πολιτικά σενάρια που αναπτύσσονται. Το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα απέδειξε ότι μπορεί και πρέπει να κάνει την εκλογή αυτή όχι μια καταμέτρηση κοινοβουλευτικών ψήφων, αλλά απαρχή για μια νέα πολιτική συμφωνία αρχών.

Ο πολιτικός χρόνος χρειάζεται τον αναλυτικό πραγματισμό, απορρίπτοντας τον παροδικό τακτικισμό. Να δημιουργήσει πολιτικές συμπεριφορές στην διάρκεια των επόμενων ετών, όχι συσχετισμούς που ακυρώνονται από την εξελικτική ροή των πραγμάτων, αδύναμους να εκφράσουν μια διευρυμένη αντίληψη προωθημένης πολιτικής.

Η χώρα, οι πολιτικές δυνάμεις, έχουν το περιθώριο να οριοθετήσουν μια διαφορετική δημόσια θεώρηση που θα αφήνει πίσω της το δόγμα των παθογενειών που συντηρήθηκαν για δεκαετίες. Αντιπαραγωγικό κράτος, πανεπιστημιακά ιδρύματα κατειλημμένα από μειοψηφίες απέναντι στην δημοκρατία και στον ρόλο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Σε όλα αυτά πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο δημοκρατικό πολιτικό πλαίσιο.

Η αναγκαιότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως θεσμός, να εκπέμπει και να οριοθετεί την κοινή αποδοχή, δεν μπορεί παρά να οικοδομείται μέσα στα πλαίσια και στο εύρος της θητείας του. Και μόνον με την ολοκλήρωση αυτής, θα αποτυπωθεί όχι μόνον το στοιχείο περί κοινής αποδοχής, αλλά και το κατά πόσο εξέφρασε τις προσδοκίες του πολιτικού κόσμου και της Κοινωνίας.

 

* Ο κ. Γιώργος Α. Ζερβάκης είναι εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης. 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ