Ξέρουμε τι τρώμε;

Δημήτρης Μιμής
Δημήτρης Μιμής

Υπάρχει μια γενική ανησυχία σχετικά με την ποιότητα των τροφίμων που ολοένα γίνεται πιο σημαντική για τους καταναλωτές.

Του Δημήτρη Μιμή

Παρακάτω θα γράψω μερικά πράγματα για τα τρόφιμα μια και πλησιάζουν οι γιορτές και όλοι θα καταναλώσουμε κάτι παραπάνω. Βέβαια αυτά ισχύουν και πρέπει να τα έχουμε υπ΄ όψη μας και τις υπόλοιπες τις ημέρες του χρόνου.          

          Σήμερα ένας στους πέντε αγωνίζεται να τραφεί καθημερινά, ο δε προϋπολογισμός του έχει μειωθεί κατά 15%. Πέρα απ΄ αυτό, στην Ευρώπη μια μελέτη συνέδεσε την κακή ποιότητα των τροφίμων με τον καρκίνο σχετίζοντας τον με τα υπέρ-μεταποιημένα προϊόντα. Όμως μπορούμε να πούμε  ότι συνολικά έχουμε την ποσότητα που θέλουμε  να καταναλώσουμε. Δηλαδή δεν υπάρχει  λιμός στο σπίτι  ακόμα και αν δυστυχώς υπάρχει στον άλλο κόσμο. Το ότι έχουμε πρόσβαση σ΄ αυτό που θέλουμε να φάμε είναι η κληρονομιά που μας άφησε ο εικοστός αιώνας. 

Όμως τι τρώμε; Σήμερα είμαστε όλοι ίσοι μπροστά στα τρόφιμα; Καταναλώνουμε όλοι μας την ίδια ποιότητα προϊόντων;

Σήμερα, τρώμε  ανάλογα με το αν είμαστε εργαζόμενοι ή άνεργοι  ή αν είμαστε νέοι ή μεγαλύτεροι, αν ζούμε στην ύπαιθρο ή στις πόλεις ή αν είμαστε πλούσιοι ή φτωχοί. Πάντως υπάρχει μια γενική ανησυχία σχετικά με την ποιότητα των τροφίμων που ολοένα γίνεται πιο σημαντική για τους καταναλωτές. Ας μην αναφερθούμε στα διάφορα διατροφικά σκάνδαλα που βγαίνουν στην επιφάνεια κατά καιρούς, που μας προβληματίζουν αλλά εμείς συνεχίζουμε να τα καταναλώνουμε.   

Σήμερα όλα όσα αφορούν την διατροφή μας, αυτά δηλαδή που καταναλώνουμε ,   είναι διαφορετικά με αυτά που κατανάλωναν οι παππούδες μας οι οποίοι καλλιεργούσαν τα τρόφιμα τους οι ίδιοι στον κήπο τους. Σήμερα τα γεύματα μας και τα λαχανικά μας καλλιεργούνται εκτός εποχής, ακόμα και εκτός εδάφους. Διατροφικά σκάνδαλα μας κάνουν να μην εμπιστευόμαστε το περιεχόμενο αυτών που καταναλώνουμε.  Μολυσμένα αυγά, απαγορευμένα φυτοφάρμακα στα τρόφιμα μας, σάκχαρα κ.α. συναντάμε στην καθημερινότητα μας.   

Συνήθως οι κάτοικοι των πόλεων τρώνε επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα υπέρ- εξεργασμένα τρόφιμα έχουν συχνά πολύ ζάχαρη, υπερβολικό αλάτι, και πάρα πολύ λίπος. Γ΄ αυτό  πρέπει να εξετάζουμε τη  σύνθεση των τροφίμων πριν τα καταναλώσουμε. Μελέτη έδειξε ότι υπήρχαν στην πραγματικότητα περισσότερες ασθένειες όταν τρώμε  υπέρ-επεξεργασμένα προϊόντα.   Για να το αλλάξουμε αυτό, πρέπει να έχουμε συλλογικές πολιτικές που θα διασφαλίζουν ότι οι κατασκευαστές θα μειώσουν το περιεχόμενο σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος των προϊόντων τους. 

Θα μου πείτε τώρα, καλύτερα ήταν τα προϊόντα που καταναλώναμε στο παρελθόν;    Όταν συγκρίνετε τον κήπο του παρελθόντος και τι αγοράζετε  σήμερα στο σούπερ μάρκετ, υπάρχουν διάφορα θέματα. Υπάρχει το θέμα της υγείας, εξαιρετικό και πολύ καλύτερα από ό, τι πριν από πολλά χρόνια στις μέρες των παππούδων μας.  Από την άλλη πλευρά, μπορεί να υπάρχει μια ιστορία γεύσης. Ποια είναι η γεύση των ποικιλιών που πωλούνται σήμερα;  Όταν οι ποικιλίες έχουν επιλεγεί μερικές φορές για άλλα πράγματα, όπως για να αντισταθούν στις ασθένειες, στη μεταφορά, μην περιμένετε να πάρετε την παλιά γεύση. 

Πρέπει λοιπόν να προσέχουμε τι αγοράζουμε. Μερικοί μιλούν για τα βιολογικά προϊόντα, Αυτά τα αγοράζουν κυρίως άτομα  που δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην υγείας τους. Και εδώ δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στο θέμα υγείας, μεταξύ αυτών που καταναλώνουν βιολογικά και  αυτών που δεν τα καταναλώνουν. Υπάρχει θα έλεγα μια διαφορά στις περιβαλλοντικές πρακτικές.  

Θα πρότεινα, σε όσους διαθέτουν λίγο χώρο ακόμα και  στα μπαλκόνια τους,      να καλλιεργούν έστω και λίγα λαχανικά  αλλά και  αυτοί  που κατοικούν στην ύπαιθρο χώρα μπορούν να τα  έχουν όλα, δικής τους παραγωγής. Το αποτέλεσμα θα είναι  ικανοποιητικό όχι μόνο στην τσέπη τους  αλλά και στην υγεία τους. Κάτι  δεν μου πάει καλά  όταν βλέπω στην επαρχία  ανθρώπους  να αγοράζουν από super market  λαχανικά ή οτιδήποτε άλλο που μπορούν να παράγουν οι ίδιοι  στον κήπο τους. 

Τέλος, με την ευκαιρία των εορτών και επειδή όλοι μας θα καταναλώσουμε κάτι παραπάνω  ας προσέξουμε τι θα βάλουμε στο σπίτι μας. Όμως ας σκεφτούμε ότι αυτές τις μέρες κάποιοι συνάνθρωποι μας δεν θα μπορέσουν να έχουν στο τραπέζι τους τα απαραίτητα. Καλό θα ήταν να τους σκεφτούμε και να πράξουμε τα δέοντα. Υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να τους βοηθήσουμε χωρίς να τους κάνουμε να αισθανθούν άσχημα. Θα δείτε ότι και εμείς θα αισθανθούμε να μας πλημυρίζει η αισιοδοξία της  πληρότητας αλλά και τα άτομα που θα δεχθούν  την προσφορά μας θα πάρουν από εμάς μια ικανοποίηση.  Τα πράγματα απ΄ ότι βλέπετε είναι απλά.  Ας σκεφτούμε και τους συνανθρώπους μας. Μη μετατρέπουμε τα Χριστούγεννα σε μια εγκόσμια εκδήλωση.        

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ