Υπερήρωες και σεξουαλικός προσανατολισμός

Υπερήρωες και σεξουαλικός προσανατολισμός
Δημήτρης Μιμής
Δημήτρης Μιμής

Το να αλλάξεις τον χαρακτήρα  του Superman και να τον παρουσιάζεις ως αμφιφυλόφιλο το θεωρώ αρκετά τραβηγμένο.  Αυτό που συμβαίνει με τον νέο του ρόλο είναι αρκετά επικίνδυνο κυρίως για τους νέους.

Του Δημήτρη Μιμή

 

Το να προσπαθείς να φέρεις πιο κοντά στον 21ο αιώνα τους ήρωες και τα πρότυπα με τα οποία μεγάλωσαν οι προηγούμενες γενιές, αλλά με λανθασμένο τρόπο, πάει πολύ. Αυτό μελλοντικά μπορεί να ανατρέψει κάθε τι παγιωμένο στη σημερινή κοινωνία και να φέρει απρόοπτες συνέπειες κυρίως τον σεξουαλικό προσανατολισμό των νέων αλλά και τροποποιήσεις στην σεξουαλική συμπεριφορά στους ενήλικες.  

Και όμως δεν θα το πιστέψετε. Ναι, το διάβασα τον περασμένο Οκτώβριο  αλλά και πάλι παρουσιάζεται στο προσκήνιο. Όλοι γνωρίζουμε τον Superman με τα γνωστά κατορθώματα του, όπως την προστασία του πλανήτη μας από εξωγήινους, την προστασία από κακούς ανθρώπους, να αποτρέπει επιθέσεις με όπλα σε Γυμνάσια, να διαμαρτύρεται για την απέλαση των προσφύγων  ακόμα να έχει περιβαλλοντικές ανησυχίες και να ενδιαφέρεται  για την κλιματική αλλαγή..

Μέχρι εδώ όλα καλά. Το να αλλάξεις  όμως τον χαρακτήρα  του Superman και να τον παρουσιάζεις ως αμφιφυλόφιλο το θεωρώ αρκετά τραβηγμένο.  Αυτό που συμβαίνει με τον νέο του ρόλο είναι αρκετά επικίνδυνο κυρίως για τους νέους. Ο νέος Superman που παρουσιάζεται  στα νέα  comics ως αμφιφυλόφιλος ίσως ενεργήσει επικίνδυνα για τους νέους και θα εξηγήσω το γιατί. Μεγαλώνεις ένα παιδί που η οικογένεια και το Σχολείο του δίνουν όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που θα τον κάνουν  να ακολουθήσει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, αυτόν που η φύση του έδωσε.  Όμως, όταν στην πορεία κάποιος η κάποιο περιοδικό προωθεί και δίνει  άλλο σεξουαλικό προσανατολισμό, κυρίως  με ήρωες όπως ο Superman, που εκατομμύρια  παιδιά σ΄ όλο τον πλανήτη θαυμάζουν, ακολουθούν και ίσως μιμούνται, αυτό δεν είναι κάτι που περνά απαρατήρητο. Έτσι στη μυθοπλασία του νέου Superman, του Τζον Κεντ, γιου του Κλαρκ(γνωστού μας Superman) και Λόις Λέιν,  δείχνει ανοικτά την αμφιφυλοφιλία του  συνάπτοντας σχέση με τον νεαρό επίδοξο κοκκινομάλλη δημοσιογράφο Τζέιν Νακαμούρα, ακριβώς όπως έπραξε και ο πατέρας του  Κλάρκ, σε φυσιολογικά επίπεδα,  με την δημοσιογράφο Λόις.  Ο γιός του Κλάρκ, που είναι 17 ετών, έχει κληρονομήσει όλα τα υπερφυσικά χαρακτηριστικά του πατέρα του. Βέβαια, η νέα αυτή έκδοση του Superman φέρνει στο προσκήνιο διάφορα σημερινά κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τους νέους. Όμως αυτή η έκδοση του νέου   Superman, που δίνει μάχη για θέματα που ταλανίζουν σήμερα την κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα συνάπτει ερωτική σχέση με τον νεαρό Τζέιν Νακαμούρα, αυτό θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα.

Να σεβόμαστε την διαφορετικότητα αλλά όχι να την προωθούμε ως κυρίαρχη ιδεολογία. Να στηρίζουμε τα άτομα αυτά αλλά μη τα τοποθετούμε  ως πρότυπα  για τα παιδιά μας. Εμείς οι ενήλικες δεν πρέπει να φοβόμαστε το διαφορετικό και αυτό πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας, τα οποία πρέπει να το σέβονται.   Άλλωστε ο ίδιος ο πατέρας Superman  Κλάρκ,  δήλωσε ότι, δεν θεωρεί ότι ένας αμφιφυλόφιλος είναι κάτι ιδιαίτερα πρωτοποριακό. Αυτό δεν είναι γενναίο, δήλωσε, γενναίο θα ήταν να βάλλουν τον Superman να αγωνιστεί για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στο ΙΡΑΝ. 

Πέρα από αυτά, που σαφώς προωθούνται μέσω του ήρωα Superman,  καλό θα είναι οι γονείς μικρών παιδιών να ελέγχουν το περιεχόμενο βιβλίων και κυρίως των κόμικς  που διαβάζουν τα παιδιά τους.  Επίσης καλό θα ήταν αυτοί που, για την κατανάλωση και μόνο, ανανεώνοντας αυτό που κάνουν οι χαρακτήρες των ηρώων τους, να προσαρμόζουν τους  χαρακτήρες αυτούς στα δεδομένα της εποχής μας, χωρίς προκλήσεις, κόντρες και αντιθέσεις που μας ταράζουν. Η δε κοινωνία πρέπει να εξετάζει οτιδήποτε προωθείται ως πρότυπο για τη νεολαία για να προστατέψει τα παιδιά της. Στην εποχή μας, η κοινωνία μας οφείλει να συνυπάρχει  χωρίς φόβους, βία και προκαταλήψεις. Όμως για φανταστείτε τα παιδιά που διαβάζουν τον νέο Superman να θελήσουν να τον μιμηθούν και να ακολουθήσουν το  πρότυπο αυτό με μια συμπεριφορά  αμφιφυλόφιλου. Οφείλουμε να προστατέψουμε τις αξίες μας και  να γνωρίζουμε ότι όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα ανεξαρτήτου διαφοροποίησης.    

                                                                                          

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ