Κύμα ακρίβειας «πνιγεί» τα νοικοκυριά: Μέτρα - σωσίβιο αναζητά η κυβέρνηση

«Πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί το ό,τι δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για τη διάρκεια του κύματος των ανατιμήσεων, με αποτέλεσμα να προκύπτουν διαρκώς νέες ανάγκες

Χωρίς τέλος είναι το κύμα των ανατιμήσεων, που ξεκίνησε από την ενέργεια και πλέον έχει μεταφερθεί σε βασικά προϊόντα. Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί απειλούνται με εκτροχιασμό και στην κυβέρνηση ανοίγουν τη βεντάλια των μέτρων, εστιάζοντας πρωτίστως στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

«Πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί το ό,τι δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για τη διάρκεια του κύματος των ανατιμήσεων, με αποτέλεσμα να προκύπτουν διαρκώς νέες ανάγκες. Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως τα μέτρα στήριξης θα παρατείνονται για όσο διάστημα χρειάζεται, ωστόσο δεν είναι μυστικό πως τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πεπερασμένα.

Σε αυτή τη φάση τα μέτρα που ανακοινώνονται χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Η πρώτη κατηγορία αφορά μόνιμα μέτρα, όπως για παράδειγμα ο νέος ΕΝΦΙΑ και η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει μέτρα προσωρινού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και για την «απορρόφηση» των αυξήσεων σε βασικά αγαθά.

Να σημειωθεί πάντως πως η ένταση του φαινομένου της ακρίβειας οδηγεί σε τροποποιήσεις στον κυβερνητικό σχεδιασμό και στο τραπέζι πλέον έχουν μπει και μέτρα, που μέχρι πρότινος ήταν εκτός ατζέντας. Μεταξύ αυτών είναι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ενώ αναζωπυρώθηκαν σενάρια ακόμα και για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα. Μάλιστα εξετάζονται - σύμφωνα με πληροφορίες - και μέτρα έκπληξη, με στόχο για παράδειγμα την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως στο μέτωπο της πανδημίας δεν αναμένονται εντυπωσιακές εξελίξεις το επόμενο διάστημα, ενώ οι χειρισμοί στην πρόσφατη κακοκαιρία κάθε άλλο παρά βοήθησαν την «γαλάζια» εικόνα. Επομένως, είναι κρίσιμο - και από πολιτική σκοπιά- να μην χαθεί η μάχη της οικονομίας, με δεδομένο πως ήδη η αντιπολίτευση έχει βγει μπροστά στο θέμα αυτό και ζητά γενναία μέτρα στήριξης.

Με ατζέντα οικονομίας σκοπεύει να πάει η κυβέρνηση και στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές τελικά προκηρυχθούν. Το βάρος θα πέσει σε περαιτέρω μειώσεις στους φόρους αλλά και στις ασφαλιστικές εισφορές (όπου αναμένεται ένα έξτρα ψαλίδι το καλοκαίρι), με το βλέμμα στραμμένο στη μεσαία τάξη.

Μάλιστα στην κυβέρνηση θέλουν να προβάλουν ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία, εστιάζοντας στην προσέλκυση επενδύσεων, στην πορεία των καταθέσεων αλλά και στον τουρισμό που έχει δείξει πως διαθέτει ισχυρά αντισώματα στην πανδημία. Με αυτό το αφήγημα στόχος είναι να συσπειρωθεί η γαλάζια βάση και να μην υπάρχουν διαρροές ψηφοφόρων.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό

Η αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Η σύσκεψη θα γίνει με τη συμμετοχή του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και των συναρμόδιων υπουργών Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου και Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Η δολοφονία του 19χρονου Άλκη, στη Θεσσαλονίκη έχει προκαλέσει σοκ, με μια μεγάλη συζήτηση να έχει ανοίξει για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει αυστηροποίηση του πλαισίου και ήδη μια σειρά μέτρων εξετάζονται, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνει ένας ευρύς διάλογος για αυτό το θέμα.

Μεταξύ άλλων θα υπάρξει εντατικοποίηση των ελέγχων σε συνδέσμους οπαδών αλλά και κλείσιμο παράνομων συνδέσμων. Παράλληλα το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως οι λέσχες φιλάθλων των αθλητικών συλλόγων πρέπει να λειτουργούν με την ευθύνη των ιδίων των συλλόγων, να έχουν πολύ αυστηρούς κανόνες λειτουργίας και μητρώα μελών.

Παράλληλα αυτό που επισημαίνεται είναι πως με το νόμο 4855/2021, που αφορούσε στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αυστηροποιήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινές για αδικήματα με στοιχεία βίας. Είχε προηγηθεί ο ν. 4639/2019 με τον οποίο μεταξύ άλλων : δόθηκε η δυνατότητα στην Αστυνομία να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στους κατόχους εισιτηρίων κατά την έλευσή τους προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα επεκτάθηκαν τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο μη συνδεόμενους με κάποια αθλητική εκδήλωση (π.χ. «ραντεβού» οπαδών, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.λπ.).

 

 

Δείτε επίσης:

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την οπαδική βία – Ποια μέτρα εξετάζονται

 

Κεντρική φωτογραφία Eurokinissi 
 

Πηγή: ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ